fbpx Η φάρσα για βόμβα και η τρίτη αναβολή στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 27 Απριλίου, 2017 - 11:00
ΔΕΝ ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΠΟΛΥΚΡΟΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ

Η φάρσα για βόμβα και η τρίτη αναβολή στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ
Εγκληματική Οργάνωση

Η εισαγγελική έδρα δέχτηκε τα ελαφρυντικά της συνεργασίας του φερόμενου ως αρχηγού με τη δικαιοσύνη, μετά την κατάθεση εγγράφου εκ μέρους του συνηγόρου του Δημητρίου Καλουτά

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε αναβολή - η τρίτη που έχει δοθεί έως σήμερα - οδηγήθηκε η πολύκροτη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης με τα Καλάσνικοφ στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης στην Κομοτηνή. Επρόκειτο να εκδικαστεί χθες, όμως κατόπιν αιτήματος τριών εκ των συνηγόρων υπεράσπισης και τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, η δίκη οδηγήθηκε στην αναβολή, παρά το γεγονός ότι έγινε γνωστό ότι η πρόεδρος της έδρας μετατίθεται σε δύο μήνες. Η συζήτηση, που έγινε με αφορμή το αίτημα αναβολής, περί της νομοθεσίας που ορίζει ότι ο πρόεδρος της έδρας πρέπει να παραδίδει ολοκληρωμένη μία υπόθεση, κατέληξε στο ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι σε ...αχρησία, εγείροντας εύλογους προβληματισμούς. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πάντως η δίκη θα διεξαχθεί οπωσδήποτε είτε με τους παρόντες, στο χθεσινό δικαστήριο δικηγόρους, είτε με αντικαταστάτες αυτών. 


Πρόκειται για την υπόθεση που ξεκίνησε με 31 κατηγορούμενους, εκ των οποίων οι 13 αθωώθηκαν, ενώ για 8 από αυτούς το πρωτόδικο δικαστήριο ανακοίνωσε βαριές ποινές στέλνοντάς τους στην φυλακή. Ορισμένοι βρίσκονται στη φυλακή αναμένοντας το δευτεροβάθμιο δικαστήριο που θα κρίνει ξανά την υπόθεση.


Ανάμεσά τους και ο φερόμενος και ως αρχηγός της οργάνωσης Μακαδασίδης Αλέξανδρος του Οδυσσέα, κάτοικος Ν. Ζυγού Καβάλας, που πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος, του επιβλήθηκε ποινή 75 χρόνια και οδηγήθηκε στη φυλακή. Τον εκπροσωπεί ο δικηγόρος Αθηνών και τέως δικαστικός λειτουργός Δημήτρης Καλουτάς, ο οποίος χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων διατύπωσε ένα νέο στοιχείο για τον άνθρωπο που υπερασπίζεται περί της ειλικρινούς του μεταμέλειας και περί της προθέσεως του να επιστρέψει τα κλεμμένα χρήματα. Η εισαγγελική έδρα δέχτηκε τα ελαφρυντικά της συνεργασίας με την δικαιοσύνη, μετά από έγγραφο που κατατέθηκε μέσω του συνηγόρου του Δημήτριου Καλουτά, όπου ορίζεται ότι θα συνεργαστεί και θα αποκαλύψει περιστατικά. Έτσι θα τύχει των ευεργετημάτων της ειλικρινούς μεταμέλειας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε οχλαγωγία στην αίθουσα του δικαστηρίου με τις αντιδράσεις να αποτυπώνονται.  


Θυμίζουμε ότι η αποκαλούμενη «συμμορία με τα καλάσνικοφ» το χρονικό διάστημα από 03-04-2012 έως 18-06-2012 διέπραττε στη Βόρεια Ελλάδα ληστείες σε τράπεζες και διαρρήξεις σε ΑΤΜ με τη χρήση εκρηκτικών υλών. Η εξάρθρωση της οργάνωσης είχε επέλθει έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και είχε ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου 2012. Είχε διαπιστωθεί ότι η εγκληματική οργάνωση ενέχεται σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις ένοπλων ληστειών σε τράπεζες, με χρήση βαρέου οπλισμού στις περιοχές της Καβάλας, Σερρών, Ροδόπης και Θεσσαλονίκης. Ενώπιων της δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο του 2013 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Κομοτηνής είχαν εμφανιστεί 31 κατηγορούμενοι σε μία δίκη που διήρκησε σχεδόν για έναν ολόκληρο μήνα, πάντα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό το βλέμμα δεκάδων πάνοπλων αστυνομικών.

Είχαν αθωωθεί τότε συνολικά 13 άτομα, ανάμεσά τους ένας δικηγόρος Καβάλας και ένας συνοριακός φύλακας από την Αθήνα. Ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης στο πρωτόδικο δικαστήριο ξεχώρισαν οι Τζελεπάκης Αλέξανδρος, Μακαδασίδης Αλέξανδρος, Μπάτζιος Νικόλαος και Στεφανίδης Αλέξης-Άρης, που εισέπραξαν ποινές κάθειρξης πολλών ετών, που για κάποιους φτάνουν μέχρι και τα 79 χρόνια. Στη φυλακή επέστρεψαν μετά το δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2013 με ποινές κάθειρξης οι Τοβιζαρσκι Γκόραν, Νικόλαος Μπάτζιος, Αλέξανδρος Τζελεπάκης, Παπαντώνης Θωμάς, Μακαδασίδης Αλέξανδρος, Στεφανίδης Αλέξης-Άρης, Σιχλίδης Σπυρίδων και Μουζενίδης  Ιωάννης. Οι υπόλοιποι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγυήσεις. 


ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "Ο ΧΡΟΝΟΣ"
Αναστάτωση στα δικαστήρια Κομοτηνής, μετά από τηλεφώνημα για βόμβα 
Ένας παράγοντας που ενδεχομένως να επηρέασε την εκδίκαση υποθέσεων χθες στα δικαστήρια της Κομοτηνής ήταν και αυτός του τηλεφωνήματος για τοποθέτηση βόμβας που τελικά αποδείχθηκε φάρσα. Ένας άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε χθες λίγο μετά τις 10 το πρωί στην εφημερίδα "Ο Χρόνος" ενημερώνοντας ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής. 


Ο άνδρας τηλεφώνησε με απόκρυψη και μάλιστα τρεις φορές, καθώς τα πρώτα τηλεφωνήματα δεν είχαν καλή επικοινωνία. Η υπάλληλος της εφημερίδας μας ως όφειλε ενημέρωσε την αστυνομία και από την πρώτη στιγμή της ενημέρωσης αστυνομικοί βρέθηκαν στα δικαστήρια της πόλης. Γύρω στις 10.30 το πρωί άρχισε η εκκένωση του Δικαστικού Μεγάρου, προκειμένου αστυνομικοί να εισέλθουν μέσα και να εξετάσουν τον χώρο. 
Η διαδικασία διήρκησε τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι οι ρυθμοί στο Δικαστικό Μέγαρο να επανέλθουν στα κανονικά τους. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το