ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

Η εγκληματική οργάνωση έγινε συμμορία, 17 καταδικασθέντες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Σήμερα ανακοινώνονται οι ποινές για τους 17 καταδικασθέντες της συμμορίας που διέπραττε ληστείες με καλάσνικοφ 


Νέα στοιχεία στη δίκη περί "ανώνυμης" επιστολής που αποκάλυψε τη δράση της συμμορίας

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η εγκληματική οργάνωση έγινε συμμορία, με τους 17 καταδικασθέντες να αναμένουν σήμερα την ανακοίνωση των ποινών τους. Πρόκειται για την πολύκροτη δίκη της συμμορίας με τα καλάσνικοφ. Η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης στην Κομοτηνή ξεκίνησε προχθές, με την έδρα να αποφασίζει με ισχνή πλειοψηφία τη μετατροπή της κατηγορίας περί εγκληματικής οργάνωσης σε συμμορία και την αθώωση ενός εκ των 18 συνολικά κατηγορουμένων. 


Η αποκαλούμενη «συμμορία με τα καλάσνικοφ» το χρονικό διάστημα από 03-04-2012 έως 18-06-2012 διέπραττε στη Βόρεια Ελλάδα ληστείες σε τράπεζες και διαρρήξεις σε ΑΤΜ με τη χρήση εκρηκτικών υλών. Η εξάρθρωση της οργάνωσης είχε επέλθει έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και είχε ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου 2012. Είχε διαπιστωθεί ότι η εγκληματική οργάνωση ενέχεται σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις ένοπλων ληστειών σε τράπεζες, με χρήση βαρέου οπλισμού στις περιοχές της Καβάλας, Σερρών, Ροδόπης και Θεσσαλονίκης.


Επίσης, είχαν προβεί σε δέκα διαρρήξεις Α.Τ.Μ. στις περιοχές της Καβάλας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας, Σίνδου και Έβρου, εννέα εκ των οποίων με χρήση εκρηκτικών υλών, κατά το χρονικό διάστημα από 01-04-2011 έως 03-06-2012. Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, συνελήφθησαν στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών που διενεργήθηκαν στην πόλη της Καβάλας, 23 άτομα, ηλικίας 24 έως 50 ετών, ενώ έγιναν συλλήψεις και στην Αθήνα. 


Ενώπιων της Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο του 2013 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Κομοτηνής είχαν εμφανιστεί 31 κατηγορούμενοι σε μία δίκη που διήρκησε σχεδόν για έναν ολόκληρο μήνα, πάντα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό το βλέμμα δεκάδων πάνοπλων αστυνομικών. Είχαν αθωωθεί τότε συνολικά 13 άτομα, ανάμεσά τους ένας δικηγόρος Καβάλας και ένας συνοριακός φύλακας από την Αθήνα, ενώ για 8 από αυτούς το πρωτόδικο δικαστήριο είχε ανακοινώσει βαριές ποινές στέλνοντάς τους στην φυλακή. Ορισμένοι βρίσκονται ήδη 6 χρόνια στη φυλακή.


Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης
Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης οι 18 κατηγορούμενοι κάθισαν ξανά στο εδώλιο. Στο γεγονός της ανυπαρξίας δομής πειθαρχίας, δομής οργάνωσης, διαρκείας και αριθμού των μελών ώστε να κριθεί εγκληματική οργάνωση, στάθηκε η υπεράσπιση και στο ότι δεν ενεργούσαν περισσότεροι από 3 άνθρωποι κάθε φορά. Δεν είχε αυτή την πειθαρχία που απαιτεί ο νόμος, να έχει εντολές από κάποιον, ενώ κατά την εκδίκαση έγινε γνωστό ότι ένας εκ των κατηγορουμένων είχε φθάσει να απειλήσει έναν άλλον. Όλα αυτά συνέτειναν στο να επαλειφθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και να γίνει συμμορία. Αυτή ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα. Η μετατροπή αυτή συνεπάγεται ελαφρύτερες ποινές για τους 17 καταδικασθέντες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορούν να υπερβούν ακόμα και τα 30 χρόνια. Κρίσιμο ρόλο θα έχει η σημερινή μέρα, αφού θα κριθούν τα ελαφρυντικά για κάθε έναν από τους καταδικασθέντες.


Η "ανώνυμη" επιστολή 
Στο μεταξύ χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία περί "ανώνυμης" επιστολής που αποκάλυψε τη δράση της συμμορίας. Εικάζεται ότι κάποιος εκ των κατηγορουμένων που δεν ικανοποιήθηκε από τη λεία των ληστειών που έλαβε, έστειλε επιστολή στην Ασφάλεια αποκαλύπτοντας τη δράση της συμμορίας. Βέβαια δεν έχει αποδειχθεί ποιος έστειλε αυτή την επιστολή, εικάζεται όμως ότι είναι ένας εκ των καταδικασθέντων, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται ήδη φυλακισμένος. 
Οι ποινές αναμένεται να γίνουν γνωστές σήμερα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων που θα στηρίζονται από κόμματα, μάλλον  βιάστηκε ο Σύριζα  από την πλευρά του, με …διαρροές  να ανακοινώσει τα χρίσματα σε εφτά περιφέρει