ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Χωρίς σχολείο για δεύτερη μέρα οι μαθητές της Ροδόπης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχολεία
κακοκαιρία
Ροδόπη

«Παγωμένα» συστήματα θέρμανσης, βρήκαν οι άνθρωποι του Δήμου Κομοτηνής, όταν έσπευσαν σε σχολικές μονάδες για να θέσουν σε λειτουργία τα συστήματα αυτά

Δήμος Μπακιρτζάκης

Εκτός λειτουργίας για δεύτερη μέρα παραμένουν σήμερα οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το νομό Ροδόπης, με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής. Η κακοκαιρία που πλήττει όλη την Ελλάδα και τη Θράκη, με κύριο χαρακτηριστικό της τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είχε σαν αποτέλεσμα ήδη από το βράδυ της Κυριακής 8 Ιανουαρίου να ληφθεί απόφαση τοπικά από τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη για τη μη λειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου. Η απόφαση αυτή παρατάθηκε και για την επομένη, με ευθύνη των δημάρχων. Και οι τέσσερις δήμαρχοι του νομού Ροδόπης εξέδωσαν χθες ήδη από νωρίς το μεσημέρι αποφάσεις περί της μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων και σήμερα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του παγετού που επικρατεί.


«Παγωμένα» συστήματα θέρμανσης, βρήκαν οι άνθρωποι του Δήμου Κομοτηνής, όταν έσπευσαν σε σχολικές μονάδες για να θέσουν σε λειτουργία τα συστήματα αυτά. Όπως έκανε γνωστό ο Μανώλης Ταπατζάς υπεύθυνος δημοτικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κομοτηνής, «φροντίσαμε να ανάψουμε τις κεντρικές θερμάνσεις των σχολικών μονάδων μία ή δύο ημέρες πιο μπροστά, αυτό όμως είχε ένα μικρό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη. 


Το ψύχος ήταν πάρα πολύ μεγάλο, με συνέπεια σε ορισμένες σχολικές μονάδες, όπως είναι αυτή του 10ου δημοτικού και του Φαναρίου να παρουσιαστεί το φαινόμενο να έχουμε παγωμένα πετρέλαια. Είχαμε πρόβλημα και στο 1Ο ΕΠΑΛ το αντιμετωπίσαμε και αυτό, άναψε το λεβητοστάσιο και συνεχίζουν να παράγουν θερμότητα να ζεσταίνουν το νερό. Τα καλοριφέρ στα σχολεία λειτουργούν για να φτάσουμε σε μια επιθυμητή θερμοκρασία ώστε να μπορούν οι μαθητές και οι  εκπαιδευτές να κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει να την κάνουν».


Την παραπάνω πραγματικότητα ενισχύει με τα λεγόμενά του και ο Ιωάννης Γκαράνης υπεύθυνος δημοτικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «στα σχολεία δοκιμάσαμε από την Κυριακή το πρωί να ανάψουμε τα καλοριφέρ. Τα έχουμε ήδη αναμμένα όλη τη διάρκεια της Κυριακής και τη Δευτέρα, αλλά δυστυχώς, επειδή και τα κτίρια είναι μεγάλα με μεγάλες αίθουσες με απώλειες, γιατί δεν είναι καινούργια για να μπορέσουν να κρατήσουν τη ζέστη, δεν μπορούν να θερμανθούν. Οι θερμοκρασίες στις αίθουσες είναι 10 με 12 βαθμούς παρόλο που είναι αναμμένα τα καλοριφέρ από την Κυριακή. Επίσης σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν νερά, τα νερά είναι παγωμένα, οπότε είναι δύσκολο να λειτουργήσουν».  


ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ 
Όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς αυτοί είναι ανοιχτοί για συγκεκριμένους λόγους, σύμφωνα με τον κ. Γκαράνη «πρώτον τα κτίρια μας είναι πολύ μικρά οπότε μπορούμε να τα ζεστάνουμε πολύ πιο γρήγορα σε αντίθεση με τα σχολεία (δημοτικό - γυμνάσειο και λύκειο) γιατί εκεί μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο όγκο κτιρίων. 


Εμείς σαν παιδικοί σταθμοί δοκιμάσαμε τα καλοριφέρ από την Κυριακή και είδαμε ότι ανεβάζει θερμοκρασία, οπότε τα παιδιά έχουν ζεστούς χώρους και μπορούν να καθίσουν όλη την ημέρα».


Κλειστά και την Τρίτη τα σχολεία στην Ξάνθη και στον Έβρο 
Μετά και την ανακοίνωση της ΕΜΥ για επιδείνωση της κακοκαιρίας στους γειτονικούς νομούς Ξάνθης και Έβρου αποφασίστηκε να συνεχιστεί η μη λειτουργία των σχολείων και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Ειδικότερα αποφασίστηκε η διακοπή των μαθημάτων την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 στο σύνολο των σχολικών μονάδων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, λόγω των εκτάκτων καιρικών συνθηκών (χιονοπτώσεων, παγετού και ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών) που επικρατούν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Εύλογο είναι τα κόμματα μετά από ένα μεγάλο γεγονός, οικονομικό,  πολιτικό, πόσο μάλλον εθνικής σημασίας, όπως η συμφωνία με τα Σκόπια,  να προσπαθούν να κάνουν και ταμείο σαν πολιτικά …μαγαζιά.

Ημερολόγιο