ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟ

Γονείς της Κομοτηνής έχουν άποψη για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Προβληματίζονται για τα προφανή, δηλαδή κτιριακή υποδομή και προδιαγραφές, ύπαρξη απαραίτητου προσωπικού, κτλ

Ζητούν να μην εφαρμοστεί μέχρι όλα τα νηπιαγωγεία να ανταποκριθούν επαρκώς, "καμία γενιά μαθητών να μην «θυσιαστεί», μέχρι να είναι όλα έτοιμα" 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Προβληματίζονται για τα προφανή, δηλαδή κτιριακή υποδομή και προδιαγραφές, ύπαρξη απαραίτητου προσωπικού και δηλώνουν προς κάθε υπεύθυνο ότι "καμία γενιά μαθητών δεν πρέπει να «θυσιαστεί», μέχρι να είναι όλα έτοιμα" για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Γονείς της Κομοτηνής έχουν άποψη για τη υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και την εκφράζουν μέσω ανοιχτής επιστολής που διακινούν μέσω του διαδικτύου, καλώντας καταρχήν τους γονείς να ενημερωθούν και στην συνέχεια να δράσουν.

Ο "Χ" συνάντησε γονείς και συνομίλησε μαζί τους για ένα θέμα που αφορά το μέλλον των παιδιών τους. Καταρχήν εκφράζουν την άποψη ότι "μέχρι τώρα που η πρώτη τάξη του νηπιαγωγείου ήταν προαιρετική οι περισσότεροι γονείς δεν έστελναν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο. Προτιμούσαν είτε να συνεχίσουν στον παιδικό σταθμό ή να παραμείνουν στο σπίτι", παραθέτοντας μάλιστα το παράδειγμα νηπιαγωγείου στην πόλη μας που είχε 60 παιδιά στην δεύτερη τάξη και μόλις 10 παιδιά στην πρώτη τάξη. Αγανακτούν στη σκέψη της λειτουργίας προκάτ για την στέγαση των νηπίων και αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο. Λόγους υγιεινής και ασφάλειας  επικαλούνται οι γονείς και ομολογούν πως δεν υπάρχει χρόνος για να χτιστούν καινούργια νηπιαγωγεία, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. 

Ζητούμενο των γονέων είναι η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση να μην εφαρμοστεί όχι μόνο από την ερχόμενη σχολική χρονιά, αλλά μέχρι να είναι όλα έτοιμα και εξηγούν το γιατί "όλοι αυτοί οι γονείς που έχουν ήδη υπογράψει την επιστολή έχουν παιδιά που το επόμενο έτος θα πάνε στην πρώτη τάξη του νηπιαγωγείου. Όμως δεν μας ενδιαφέρουν μόνο τα δικά μας παιδιά. Όλα τα παιδιά που θα χρειαστεί να πάνε νηπιαγωγείο γιατί θα πρέπει να στριμωχτούν στα προκάτ;". Προβληματίζονται όταν βλέπουν τον δήμαρχο Κομοτηνής να θέτει θέμα υποδομών στον Δήμο, και καλούν τους γονείς να ενημερωθούν για όλα τα δεδομένα. Ξεκαθαρίζουν ότι η αντίδρασή τους δεν είναι πολιτική, αλλά αφορά ένα μείζον ζήτημα για το μέλλον των παιδιών τους. 

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Όλοι εμείς οι γονείς των παιδιών του 2015, παρακολουθούμε με έντονη ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο δήμο μας. Από την στιγμή που το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ο Δήμος Κομοτηνής να ενταχθεί σε αυτό το πλάνο, δεν υπάρχει γονιός που δεν αναρωτιέται τα προφανή: Κτιριακή υποδομή και προδιαγραφές, η ύπαρξη απαραίτητου προσωπικού, κτλ. Παρακολουθώντας την επικαιρότητα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η απογοήτευση και η ανησυχία που μας διακατέχει είναι τεράστια. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε, όταν βλέπουμε ότι οι ιθύνοντες δεν συμφωνούν μεταξύ τους, ούτε καν σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι πρόβλημα, πόσο μάλλον για τον τρόπο λύσης.

Συζητώντας και ρωτώντας, συμπεραίνουμε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, δεδομένου ότι τα νηπιαγωγεία ήδη βρίσκονται σε οριακό σημείο σχετικά με την εξυπηρέτηση του αριθμού των μαθητών. Αδυνατούμε να διανοηθούμε καν τι θα γίνει του χρόνου, όταν οι μαθητές διπλασιαστούν. Φυσικά και είμαστε υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Όμως μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα οργανωθεί με σωστούς όρους.
Είμαστε γονείς και ρωτάμε: 

  • Οι αίθουσες επαρκούν για τους μαθητές που προβλέπεται να υπάρχουν του χρόνου, χωρίς να παραβιάζεται το μέγιστο πλήθος μαθητών ανά τμήμα;
  • Οι τουαλέτες επαρκούν, βάσει των προδιαγραφών που προβλέπονται;
  • Οι αύλειοι χώροι θα είναι αρκετά μεγάλοι, ώστε να προαυλίζονται τα παιδιά μας με ασφάλεια;
  • Το παιδαγωγικό προσωπικό θα επαρκεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς; Τα παιδιά αυτά, σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία, θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με την τυπική πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αναρωτιέται κανείς άλλος εκτός από μας πόσο σημαντικό είναι να έχουν τον εκπαιδευτικό τους από την αρχή της χρονιάς;

Αρνούμαστε κάθε προχειροδουλειά, κάθε σκέψη για προκάτ αίθουσες, κάθε σκέψη για διορισμό προσωπικού αργότερα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.Αυτό που βλέπουμε να έρχεται, πολύ αμφιβάλλουμε αν μπορεί να περιγραφεί ως «πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών των μαθητών».

Για όλους αυτούς τους λόγους, Απαιτούμε να μην ισχύσει το μέτρο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίευσης, όχι μόνο για την επόμενη σχολική χρονιά, αλλά και για καμία σχολική χρονιά, μέχρις ότου είναι έτοιμα τα νηπιαγωγεία να ανταποκριθούν επαρκώς. Καμία γενιά μαθητών να μην «θυσιαστεί», μέχρι να είναι όλα έτοιμα. Καλούμε λοιπόν όλους τους συνδημότες μας να συνυπογράψουν την παραπάνω επιστολή διαμαρτυρίας.

Η επιστολή βρίσκεται στη σελίδα στο facebook "ΟΧΙ στην Υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση στον Δήμο Κομοτηνής".
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Κομοτηνής έχει ζητήσει παράταση ενός έτους για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας και αναμένει την σχετική απάντηση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μια κυβερνητική θητεία δεν είναι αγώνας 100 μέτρων,   αλλά συνήθως μαραθώνιος.