ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
«Η ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Γίνε κι εσύ εθελοντής στο EuropeDirect!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Europe Direct Κομοτηνής
Εθελοντισμός

15 χρόνια εθελοντισμός και συνεχίζουμε….

Περνώντας κανείς από την οδό Τσανακλή 15, στην Κομοτηνή, θα αναρωτηθεί, ενδεχομένως, τι είναι αυτό το επιβλητικό κτήριο στο οποίο αναγράφεται ‘’ΕuropeDirect’’. H απάντηση είναι πολύ απλή. Έχετε απορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πολλές φορές νιώθετε την ανάγκη να ενημερωθείτε για ευαίσθητα, κοινωνικά ζητήματα αλλά αγνοείτε τον τρόπο; Αυτούς ακριβώς τους σκοπούς καλείται να υπηρετήσει το γραφείο μας. Πανευρωπαϊκά υπάρχουν περίπου 500 κέντρα πληροφόρησης εκ των οποίων τα 18 βρίσκονται στην χώρα μας. Τα γραφεία υπάγονται στην Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της ΕΕ και βρίσκονται υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κάθε κράτος μέλος.
Συγκεκριμένα, το γραφείο μας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής παρέχει την πιο πρόσφατη ενημέρωση για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, οργανώνοντας παράλληλα και συμμετέχοντας σε δραστηριότητες και δράσεις που αφορούν κοινωνικά, ανθρωπιστικά, αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η Αναπτυξιακή Ροδόπης συνιστά φορέα υποδοχής του. Επιπλέον το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής υποστηρίζουν τόσο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης όσο και ο Δήμος Κομοτηνής. 
Πρωταρχικός στόχος, η ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την Ε.Ε., καθώς και η παροχή στους πολίτες της Ροδόπης, αλλά και ολόκληρης της ΠΑν.ΜΘ υπηρεσιών, μέσω των οποίων το κοινό μπορεί να αποκτά πληροφορίες, συμβουλές, βοήθεια και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την Ε.Ε. ,τη νομοθεσία, τις πολιτικές, τα προγράμματα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που απορρέουν από αυτά. Ωστόσο, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης έχει ως βασική του αρχή την αέναη επαγρύπνηση των πολιτών εξ ου και η ανάληψη πρωτοβουλιών για δράσεις με κοινωνικό, περιβαλλοντικό, ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Όσοι από εσάς παρευρέθησαν στις 25 Νοεμβρίου στην πλατεία θα έγιναν μάρτυρες μιας ιδιαίτερα σημαντικής δράσης για την ημέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών η οποία είχε συγκινητική απήχηση από τον κόσμο. 
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η ακρογωνιαία λίθος και ταυτόχρονα κινητήριος δύναμη για την πραγματοποίηση των περισσότερων εκδηλώσεων-δράσεων δεν είναι καμία άλλη από τον εθελοντισμό. Οι εθελοντές μας, βάσει των ενδιαφερόντων και του χρόνου τους, χωρίζονται και εργάζονται στο πλαίσιο των εξής εθελοντικών ομάδων:

 

• Ομάδα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής: Μια ομάδα με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ατόμων κυρίως νεαρής ηλικίας μέσω αμιγώς βιωματικών δράσεων, για ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η συνακόλουθη απώλεια της βιοποικιλότητας, η ανακύκλωση και διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η προστασία των πλούσιων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας.

• Ομάδα επαφής με τα Μ.Μ.Ε.: Αλλιώς «η εξωστρέφεια» του γραφείου.  Στόχος της ομάδας η σύνταξη και αποστολή Δελτίων Τύπου σε όλα τα Μέσα του Ν. Ροδόπης με σύντομες περιγραφές των προγραμματισμένων δράσεων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ομάδας, οι εθελοντές συνεργάζονται με τον ραδιοφωνικό σταθμό Rodopi Fm 95.5, μεταδίδοντας δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές, και με την τοπική εφημερίδα ‘’ΧΡΟΝΟΣ’’, συγγράφοντας και ενημερώνοντας τους νέους για ευρωπαϊκά ζητήματα που τους αφορούν.


• Ομάδα νέων τεχνολογιών και κοινωνικών δικτύων: Η νεότερη ομάδα μας με όπλο της  την ανάλυση δεδομένων και τη διεξαγωγή συμπερασμάτων και στόχο τη συνεχή προώθηση, προβολή και διάδοση δράσεων, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της ευρωπαϊκής επικαιρότητας, μέσω των τεχνολογικών μέσων που διαθέτει το γραφείο, όπως είναι τα κοινωνικά δίκτυα.

• Ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού:Τα μέλη αυτής της ομάδας σε συνεργασία με πλήθος ΜΚΟ και Διεθνών Οργανισμών, διοργανώνουν ποικίλες εκστρατείες ενημέρωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα του παιδιού, προσεγγίζοντας πάντα τις ομάδες-στόχους με αξιοπρόσεκτη πρωτοτυπία, λεπτότητα και ευαισθησία.


• Ομάδα ευαισθητοποίησης για κοινωνικά θέματα: Οι εθελοντές με την διανομή ενημερωτικού υλικού, την οργάνωση δράσεων και τη συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία της Κομοτηνής για επίκαιρα θέματα όπως είναι η πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η αποφυγή του καπνίσματος και η σταδιακή μείωσή του, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, η αποφυγή της χρήσης ναρκωτικών.
 

Συνέντευξη από μια εθελόντρια του EuropeDirect Κομοτηνής:


Η Αναστασία Μπρούντζιου είναι 19 ετών και είναι φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο ΔΠΘ. Όπως δήλωσε η ίδια στην Ναταλία Ταρουδάκη (εθελόντρια του κέντρου), « Εθελοντισμός για μένα είναι να δίνω. Να δίνω πράγματα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αλλά και να παίρνω. Να παίρνω εμπειρίες που θα μου μείνουν αξέχαστες.» Η Αναστασία είναι εθελόντρια στο EuropeDirectτα τελευταία δύο χρόνια και συμμετέχει στις ομάδες κοινωνικών θεμάτων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού και στην ομάδα επαφή με τα ΜΜΕ, στην οποία, όπως λέει, έχει την ευκαιρία να πραγματοποιεί εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή με τους φίλους της. Όταν η Ναταλία την ρώτησε, τι αποκομίζει από την συμμετοχή της στις εθελοντικές ομάδες του EuropeDirect, περιχαρής απάντησε: «Είναι ό,τι καλύτερο. Από πέρυσι έχω συμμετάσχει σε όλες τις δράσεις και την προετοιμασία αυτών . Η άμεση επαφή με τον κόσμο είναι πολύ σημαντική για εμένα. Επίσης, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των δράσεων μαθαίνουμε πράγματα που κι εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζαμε για ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Το σημαντικό βέβαια είναι να το κάνεις με όρεξη γιατί τότε πραγματικά έχεις να κερδίσεις πολλά.» Για το τέλος προσθέτει: «Η Κομοτηνή είναι μια πόλη που δίνει ευκαιρίες στους νέους να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό. Και επειδή οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται θεωρώ άκρως απαραίτητη τη συμβολή όλων μας.» 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε.

Ημερολόγιο