ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Γεμάτα τα κρεβάτια στην Παιδιατρική Κλινική Κομοτηνής λόγω ...ιώσεων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παιδιατρική Κλινική
Νοσοκομείο Κομοτηνής
Ιώσεις

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν βρέφη και παιδιά προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας


Οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών της Κλινικής και ταυτόχρονα να είναι παρόντες στα επείγοντα περιστατικά

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στις ιώσεις που ευδοκιμούν αυτήν την περίοδο, ιογενείς γαστρεντερίτιδες, βρογχιολίτιδες, λαρυγγίτιδες, αποδίδεται η αύξηση ασθενών στην Παιδιατρική Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Τα κρεβάτια είναι γεμάτα, με τους γιατρούς και το προσωπικό να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών της Κλινικής και ταυτόχρονα να είναι παρόντες (σ.σ. οι παιδίατροι) στα επείγοντα περιστατικά. Βρέφος δύο μηνών είναι ο μικρότερος ασθενής που λαμβάνει ιατρική φροντίδα στην Παιδιατρική Κλινική, με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν βρέφη και παιδιά προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας. 


Από ιογενείς γαστρεντερίτιδες, βρογχιολίτιδες και λαρυγγίτιδες ταλαιπωρούνται οι μικροί ασθενείς, με την διευθύντρια της Κλινικής Ελένη Καρανικολάου να συστήνει τα εξής: "Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά τους να μην τα πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία ή στα σχολεία, αλλά να τα κρατάνε στο σπίτι. Αυτές οι ιώσεις θέλουν σταθερό και καθαρό περιβάλλον, πλύσιμο των χεριών, ατομική καθαριότητα και καλή διατροφή, πολλά υγρά, φρούτα και λαχανικά". Αυτά είναι τα κύρια μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει ένας γονιός για το παιδί του. Όμως όταν δεν τηρούνται αυτά προκύπτουν οι δευτεροπαθείς λοιμώξεις και όπως διαπιστώνει η κα Καρανικολάου "αυτές τις βλέπουμε τώρα τελευταία συχνά, έχουμε πολλές αμυγδαλίτιδες, έχουμε λεμφαδενίτιδες. Αυτό που κυρίως έχει πιάσει όλες τις ηλικίες αυτή την εποχή είναι οι γαστρεντερίτιδες και αυτές είναι συνήθως ιογενούς αιτιολογίας".


Συστήνει στους γονείς να προσέρχονται λίγο πιο σύντομα στους παιδιάτρους και στο νοσοκομείο και δεν παραλείπει να υπενθυμίσει στους γονείς να είναι τυπικοί ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Κομοτηνής λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη ιατρείο εμβολίων. 


Το ευχάριστο, όπως το χαρακτηρίζει, η κα Καρανικολάου είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα ιλαράς στην περιοχή μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι βρίσκεται σε συνεχής έξαρση στην Ελλάδα. "Σε αυτό βέβαια βοήθησαν και οι συνάδελφοι ιδιώτες παιδίατροι και εμείς και οι γονείς που προσέρχονται με τα παιδιά τους όλο και πιο συχνά για τον εμβολιασμό. Δεν είναι τόσο έντονο το αντιεμβολιαστικό κίνημα και όσοι είναι μέσα σε αυτό με κάποιους τρόπους καταλαβαίνουν ότι πάντα μιλάμε για μεγαλύτερο κέρδος με τα εμβόλια.". Ανεμβολίαστα παιδιά σίγουρα υπάρχουν, προσθέτει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής, παραθέτοντας μάλιστα στοιχεία που προκύπτουν από τον εμβολιασμό που διενήργησαν άνθρωποι της Κλινικής τον περασμένο Μάιο "συγκεντρώσαμε τα εμβόλια των παιδιών και έχουμε κάνει έναν έλεγχο που θα τον παρουσιάσουμε σε πανελλήνιο συνέδριο, δηλαδή πόσο νήπια είναι εμβολιασμένα και πόσα ανεμβολίαστα. Από τα αποτελέσματα που έχω δει είμαστε σε πάρα πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Οι πληθυσμοί Ρομά είναι λίγο το πρόβλημά μας ακόμη, αλλά και αυτοί αρχίζουν και συμπεριφέρονται διαφορετικά". Στο πανελλήνιο συνέδριο που διεξάγεται τέλη Μαΐου θα παρουσιαστούν επίσης στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά παιδιών - ασθενών με γαστρεντερίτιδες που τα τελευταία τρία χρόνια έχουν νοσηλευτεί στην Κλινική, όπως και στοιχεία για περιστατικά δηλητηριάσεων. Πρόκειται για περιστατικά που αφορούν παιδιά και εφήβους και γι' αυτά ευθύνονται φάρμακα, πετρέλαιο, βενζίνη, νέφτι ακόμα και τσιγάρα. 


Τα περιστατικά αυτήν την περίοδο πολλά στην Παιδιατρική Κλινική Κομοτηνής όμως οι γιατροί λιγοστοί. Πλην της διευθύντριας στην Κλινική υπηρετεί ένας γιατρός του ΕΣΥ, ένας δεύτερος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, ενώ τις εφημερίες καλύπτουν ιατροί από τα Κέντρα Υγείας του Νομού. Τουλάχιστον 3 θέσεις παιδιάτρων δεν είναι καλυμμένες μας πληροφορεί η κα Καρανικολάου. Αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό "είμαστε κάπως καλύτερα αλλά αν ένας απουσιάζει δεν βγαίνει... Χρειαζόμαστε άλλες δύο νοσηλεύτριες και τουλάχιστον τρεις με τέσσερις γιατροί". Με έναν ειδικό και έναν ειδικευόμενο ιατρό εφημερεύει η Παιδιατρική Κλινική, οι οποίοι ταυτόχρονα καλούνται να είναι παρόντες, όταν αυτό χρειαστεί, και στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλο ένα αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει περιοχή και πως μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως το λιμάνι, ώστε να δημιουργηθεί ένα διαμ