fbpx Γεμάτα δωμάτια στον οίκο αστέγων του Δήμου Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΙΣΑΡΙΘΜΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

Γεμάτα δωμάτια στον οίκο αστέγων του Δήμου Κομοτηνής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άστεγοι
Δήμος Κομοτηνής
Νίκος Σωτηρακόπουλος

Πρόσφατα εξασφαλίστηκε φιλοξενία για νεαρό δημότη, που έχασε τη μητέρα του και κατόπιν την περιουσία του


Από τα τηλεφωνήματα πολιτών που θα εντοπίσουν κάποιον άνθρωπο να κοιμάται στο πεζοδρόμιο, ενεργοποιείται συνήθως η Υπηρεσία ή κατόπιν παρέμβασης του εισαγγελέα

Δήμητρα Συμεωνίδου

Γεμάτα είναι αυτήν την χρονική περίοδο όλα τα δωμάτια στον οίκο αστέγων που λειτουργεί ο Δήμος Κομοτηνής, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών. Έξι άτομα, σε ισάριθμα δωμάτια, όσο δηλαδή και η χωρητικότητα της στέγης, φιλοξενούνται σήμερα στον χώρο αυτόν, ενώ τους παρέχεται ταυτόχρονα καθημερινή σίτιση και ρουχισμός.

Έχει εξασφαλιστεί φιλοξενία για όλους όσους είναι άστεγοι στην Κομοτηνή, πλην ενός, για την ιδιάζουσα περίπτωση του οποίου μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Νίκος Σωτηρακοπούλος, όπως και για τους λόγους που δεν μπορεί να ενταχθεί στον οίκο αστέγων: "ο άνθρωπος αυτός κοιμάται στα πεζοδρόμια, όμως έχει σοβαρό ψυχιατρικό πρόβλημα και ήταν και παρεμβατικός. Σύμφωνα με κανονισμούς δεν μπορεί να μπει μέσα στον οίκο με άλλους άστεγους. Πριν μπει μέσα ένας στη στέγη αστέγων ζητάμε ψυχιατρική εξέταση, που να λέει ότι θα είναι ασφαλής και ότι δεν θα κινδυνεύουν οι άλλοι. Το λέει ο κανονισμός ότι πρέπει να μην είναι ασθενής ψυχιατρικά, ώστε να κινδυνεύουν οι άλλοι, δεν αναφερόμαστε σε μια κατάθλιψη ή μια απλή ψυχική νόσο". 


Πρόσφατα εξασφαλίστηκε φιλοξενία για νεαρό δημότη της Κομοτηνής, που έχασε τη μητέρα του και κατόπιν την περιουσία του, λόγω χρεών. "Κοιμόταν στα παγκάκια της Εκτενεπόλ ήταν βρώμικος, πεινούσε", έκανε γνωστό ο κος Σωτηρακόπουλος μνημονεύοντας την ευαισθησία πολιτών που ειδοποίησαν τον Δήμο για να βρεθεί μία στέγη για τον άνθρωπο αυτόν. "Κάναμε την έρευνα για τον άνθρωπο αυτόν, στο παρελθόν ζούσε με τη μητέρα του, αλλά όταν πέθανε εκείνη, τα έχασε όλα επειδή χρωστούσε". Ο δημότης πλέον απολαμβάνει τη ζεστασιά της στέγης, ενώ υπήρξε μέριμνα και για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Αυτός ήταν ο έκτος άνθρωπος που εντάχθηκε στον οίκο αστέγων, μαζί με ακόμα τρεις άνδρες και δυο γυναίκες, εκ των οποίων η μία είναι αλλοδαπή. 


Από τα τηλεφωνήματα πολιτών που θα εντοπίσουν κάποιον άνθρωπο να κοιμάται στο πεζοδρόμιο, ενεργοποιείται συνήθως η Υπηρεσία ή κατόπιν παρέμβασης του εισαγγελέα. Πρώτη μέριμνα είναι να βρεθεί, αν υπάρχει, οικογένεια "αν υπάρχει οικογένεια προσπαθούμε να τον εντάξουμε ξανά στην οικογένεια. Αν δεν υπάρχει οικογένεια, όπως ήταν αυτός ο νεαρός που πέθανε η μάνα του και δεν είχε κανέναν και δεν τον ήθελε κανένας άλλος, τον πήραμε εμείς και έφτιαξε οικογένεια εκεί με τους άλλους. Συνήθως υπάρχει ψυχολογικό υπόβαθρο κάποια ψυχική νόσος ή κάποια εξάρτηση, αλκοολισμός, ναρκωτικά. Αυτό δεν ισχύει για όλους, αλλά συμβαίνει".


Όσο για τη ζωή στον οίκο αστέγων, αυτή δε διαφέρει από την καθημερινότητα μιας οικογένειας, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος "μικρά προβλήματα μεταξύ τους υπάρχουν, εδώ μέσα σε μια οικογένεια υπάρχουν προβλήματα, αλλά τα λύνουμε ή παρεμβαίνω εγώ ή η κοινωνική λειτουργός και τα λύνουμε. Το οίκημα είναι κάτω από την αιγίδα των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά είναι αυτόνομο, οι ίδιοι ρυθμίζουν τις δουλειές που κάνουν, μόνοι τους σκουπίζουν και καθαρίζουν".


Παράλληλα με τον οίκο αστέγων του Δήμου στην Κομοτηνή λειτουργεί και η στέγη αστέγων της Λέσχης Lions. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προτροπή των προέδρων των επιμελητηρίων ΑΜΘ στον περιφερειάρχη « να γίνει Τζιτζικώστας»,  ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα του συναδέλφου του για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που  πλήττονται απ