ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΕΞ’ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 13 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ

Επταετής φυλάκιση στον Κομοτηναίο στρατηγό Πέτρο Τσαλικίδη για το Μαρί

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλάκιση
Ανθρωποκτονία
Έγκλημα
Αστυνομικά

Το Στρατοδικείο Αθηνών τον έκρινε ένοχο, αλλά άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος

Σε ποινή φυλάκισης επτά ετών καταδίκασε το Στρατοδικείο Αθηνών, τον Κομοτηναίο αξιωματικό εν αποστρατεία Πέτρο Τσαλικίδη, κρίνοντάς τον ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τους 13 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη φοβερή έκρηξη στο Μαρί το 2011.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου που δημοσίευσε την απόφαση η έφεση που άσκησε ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης την περασμένη Πέμπτη, έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς μάλιστα περιοριστικούς όρους.


Η δίκη διήρκησε μόλις 4 μέρες. Ο εν αποστρατεία αξιωματικός, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε εξ αρχής ότι δεν θεωρεί ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία. Και εξηγώντας την απόφασή του να παραιτηθεί από το στράτευμα σχεδόν αμέσως μετά το φοβερό συμβάν που συντάραξε την Κύπρο, επανέλαβε εκείνο που είχε δηλώσει τότε σε αθηναϊκή εφημερίδα, ότι το έκανε «ως ελάχιστο φόρο τιμής στα παλικάρια που χάθηκαν». Η έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» σημειώθηκε στις 5.40 το πρωί της 11ης Ιουλίου 2011. Προκλήθηκε από φωτιά που ξέσπασε σε ανοικτό χώρο όπου υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρίτιδα, αφημένα εκεί από το 2009 που κατασχέθηκαν από ρωσικό πλοίο, χωρίς καμία προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα ή πιθανές πράξεις δολιοφθοράς.

Ο χώρος ήταν μεταξύ της στρατιωτικής βάσης και του διπλανού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, που καταστράφηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου. Η Κύπρος, μέσα στο πάνδημο πένθος της για τον θάνατο 13 πολιτών της, έζησε σε πολλές περιοχές της χωρίς ρεύμα, μέσα στην κορύφωση του θερινού καύσωνα. Η οικονομική ζημιά, ήταν τεράστια. Στο στρατοδικείο, ο αντιστράτηγος ε.ά. Τσαλικίδης, ρωτήθηκε επισταμένως για τη φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων. Στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι μπορεί να αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως ορθή η ενέργειά του, όπως εκείνος είπε, να ειδοποιήσει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου για τον κίνδυνο παραμονής των εμπορευματοκιβωτίων εκεί, αλλά το δικαστήριο έκρινε πως έπρεπε να επιμείνει στη θέση του. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ακόμα και εάν το ΥΠΕΞ Κύπρου διεμήνυσε στον κ. Τσαλικίδη να μην ασχολείται άλλο με το θέμα εκείνο, διότι τάχα ήταν ευαίσθητο λόγω ανάμειξης άλλων κρατικών συμφερόντων (σ.σ. με το Ιράν), το στρατοδικείο της Αθήνας έκρινε ότι ο Έλληνας αξιωματικός έπρεπε να επιμείνει να φύγουν ή να φυλακτούν σε προστατευμένο μέρος τα εμπορευματοκιβώτια, αφού διέβλεπε σοβαρό κίνδυνο. Πάντως η απόφαση του πενταμελούς δικαστηρίου, που αναμένεται να καθαρογραφεί μέχρι τα Χριστούγεννα (οπότε τότε θα μάθουμε και όλο το σκεπτικό της), πάρθηκε ομόφωνα. Το αναθεωρητικό στρατοδικείο (Εφετείο) που θα δικάσει σε δεύτερο βαθμό τον κ. Τσαλικίδη, θα έχει προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η δίκη, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα πολιτικά δικαστήρια, δεν θα καθυστερήσει.


Ο αντιστράτηγος ε.α. Πέτρος Τσαλικίδης, γεννημένος το 1951 στην Κομοτηνή, υπηρέτησε παλιά στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως ένας από τους τρεις υπασπιστές του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού