ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

ΕΟΠΥΥ Ροδόπης: Τουλάχιστον 150 οι αιτήσεις ειδικής αγωγής κάθε μήνα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΟΠΥΥ

Η αποζημίωση υπηρεσιών ειδικής αγωγής μέσω voucher θα ισχύσει από 1/1/2019. Για χάος μιλούν οι θεραπευτές ειδικής αγωγής

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε 150 ανέρχονται οι αιτήσεις ειδικής αγωγής που κατατίθενται κάθε μήνα στην τοπική Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Ροδόπης. Τον παραπάνω αριθμό, όπως και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τα άτομα με αναπηρίες, παρουσίασε ο Παναγιώτης Τσουκαλάς αναπληρωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης ΕΟΠΥΥ Ροδόπης, μιλώντας την περασμένη Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στο 4ο σεμινάριο του συλλόγου ΔΑΔΑΑ στην Κομοτηνή. Εκεί επισήμανε πως "είμαστε σε αναμονή γιατί αλλάζει το καθεστώς των σχέσεων των παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ. Αναμένουμε τις εξελίξεις μέχρι τα τέλη του μήνα". 

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η καταβολή για τις ανάγκες της ειδικής αγωγής, αλλά πρόσθεσε πως "αν δεν μπουν στο διάλογο οι ειδικές κατηγορίες, δηλαδή εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ώστε να γίνει πιο σωστά ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, τότε θα υπάρξει μία παλινωδία για περίπου ένα εξάμηνο". 

Πρόκειται για κατηγορίες δαπανών που κοστίζουν, εξήγησε ο κος Τσουκαλάς, και τόνισε "το θέμα δεν είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θέλει να καταβάλλει, αλλά θέλει να έχει μία σχέση με τις κατηγορίες των ειδικών, όπως εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ώστε να είναι καλύτερη η προσέγγιση του προβλήματος και από την πλευρά της οικογένειας για την θεραπεία των παιδιών και από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ να μην έχει αυτή τη γραφειοκρατία, αλλά να αποζημιώνει άμεσα τον πάροχο".

Στον χώρο της ειδικής αγωγής επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αναστάτωση και με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η νέα διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης υπηρεσιών ειδικής αγωγής στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ μετατέθηκε για το επόμενο έτος. 

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από θεραπευτές ειδικής αγωγής και εργοθεραπευτές. Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής είχε καταγγείλει πως "οι συνεχείς αλλαγές στον κανονισμό παροχών και η παντελής έλλειψη ενημέρωσης προκαλεί χάος με προφανείς συνέπειες για το θεραπευτικό έργο". Σύμφωνα με το Συντονιστικό, "οι οδηγίες προς τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ είναι ασαφείς, με αποτέλεσμα κάθε τοπικό υποκατάστημα να ερμηνεύει το ισχύον πλαίσιο κατά το δοκούν".

Οι θεραπευτές επιμένουν ότι δεν θα αποδεχτούν την επιβολή του voucher.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι