ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ

Ένοχοι για απάτη σε βάρος της ΔΕΥΑΚ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΔΕΥΑΚ
Δήμος Κομοτηνής
Πέτρος Βαφειάδης
Αθανάσιος Τσιαούσης
Αλή Μέτρογλου

Ποινές κάθειρξης 5 και 4 ετών για τους Πέτρο Βαφειάδη, Αθανάσιο Τσιαούση και Αλή Μέρτογλου


Έργα υποδομών που εκτελέστηκαν από την εταιρεία Ωρίων ΑΤΕΒΕ για λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ, αλλά πληρώθηκαν περισσότερες από μία φορές προκαλώντας ζημία

Δήμητρα Συμεωνίδου

Καταδικαστική ήταν η απόφαση που εξέδωσε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τρεις κατηγορούμενους, που εμπλέκονται σε υπόθεση με έργα, τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκτελέστηκαν από την εταιρεία Ωρίων ΑΤΕΒΕ για λογαριασμό της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, αλλά πληρώθηκαν περισσότερες από μία φορές προκαλώντας ζημία στη δημοτική επιχείρηση. Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 25 Μαΐου και διεκόπη το μεσημέρι της ίδιας μέρας στο στάδιο της ολοκλήρωσης των μαρτυρικών καταθέσεων. Συνεχίστηκε την επομένη, Παρασκευή 26 Μαΐου, με την πρόταση του εισαγγελέα και αργά το μεσημέρι της ίδιας μέρας εκδόθηκε η απόφαση, που ήταν καταδικαστική για τους Πέτρο Βαφειάδη, Αθανάσιο Τσιαούση και Αλή Μέρτογλου.


Τα αδικήματα κατά περίπτωση αφορούσαν στην απάτη, στην άμεση συνέργεια σε απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα από κοινού, στην οποία το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 73.000 ευρώ, άμεση συνέργεια σε απάτη κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση. Έργα που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πληρώθηκαν περισσότερες από μία φορές, προκάλεσαν ζημιές στην επιχείρηση πολλών χιλιάδων ευρώ. Η ζημία ανάγεται χρονικά στα έτη 2003 και 2006, αλλά η αναφορά από τη δημοτική επιχείρηση κατατέθηκε στην εισαγγελία το 2007, οπότε ανακινήθηκε η υπόθεση. Όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα και εκδόθηκε το βούλευμα, αυτό προσβλήθηκε από τους κατηγορούμενους ενώπιον του Αρείου Πάγου. Όμως ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι ορθώς η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. 


Τον Ιούλιο του 2014 εκδικάστηκε η υπόθεση για πρώτη φορά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Κομοτηνή και η απόφαση τότε ήταν καταδικαστική για τους τρεις κατηγορούμενους, πλην του Αναστάσιου Βαβατσικλή πρώην προέδρου ΔΕΥΑ Κομοτηνής, πρώην δημάρχου Κομοτηνής για τον οποίον είχε πάψει η ποινική του δίωξη λόγω παραγραφής.


Η υπόθεση επανήλθε στη Δικαιοσύνη κατόπιν έφεσης που άσκησαν οι Πέτρος Βαφειάδης, Αθανάσιος Τσιαούσης και Αλή Μέρτογλου. Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων την περασμένη εβδομάδα παρόντες ήταν όλοι οι κατηγορούμενοι για να απολογηθούν εκ νέου και τον εισαγγελέα να προτείνει την ενοχή τους με τις ίδιες κατηγορίες. Το Πενταμελές Εφετείο δέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα ομόφωνα και τους καταδίκασε για τα αδικήματα. 


Να σημειώσουμε ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν είχε δεχτεί κανένα ελαφρυντικό, ενώ το Πενταμελές Εφετείο δέχτηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Από την πλευρά των κατηγορουμένων ζητήθηκαν και άλλα ελαφρυντικά, τα οποία απορρίφτηκαν από το δικαστήριο. Το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς αναγνωρίστηκε και στους τρεις κατηγορούμενους, ενώ ειδικά για τον Αθανάσιο Τσιαούση του αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. 


Η καταδίκη όσο αφορά τις συγκεκριμένες κατηγορίες ήταν ομόφωνη και από τους πέντε δικαστές του Εφετείου. Όσον αφορά το ύψος της ποινής το οποίο ήταν κάθειρξη 5 ετών για απάτη για τον Πέτρο Βαφειάδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ωρίων ΑΤΕΒΕ, κάθειρξη 4 ετών για άμεση συνέργεια σε απάτη για τον πρώην γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΚ Αθανάσιο Τσιαούση και κάθειρξη 5 ετών για απιστία για τον Αλή Μέρτογλου, πρώην αντιπρόεδρο ΔΕΥΑΚ, αυτό επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία, τρία προς δύο. Δύο δικαστές ζήτησαν την καταδίκη για ένα επιπλέον έτος και για τους τρεις κατηγορουμένους, ενώ διαφώνησαν και με την χορήγηση του ελαφρυντικού. Το δικαστήριο τους καταδίκασε ομόφωνα, δέχτηκε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό και την μείωση των ποινών τους σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση. 


Η ποινή κάθειρξης που επιβλήθηκε στους τρεις κατηγορούμενους είναι εξαγοράσιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως. Στα κρατητήρια οδηγήθηκαν αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης οι Πέτρος Βαφειάδης και Αλή Μέρτογλου, ενώ μόνο ο Αθανάσιος Τσιαούσης κατέβαλλε αμέσως το ποσό της εξαγοράσιμης ποινής του. Άπαντες μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι εφόσον προχωρήσουν στην εξαγορά της ποινής τους.  

ΟΙ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
Η ΔΕΥΑΚ παραστάθηκε και στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ως πολιτικός ενάγουσα με τον δικηγόρο και νομικό της σύμβουλο Νίκο Βαλαβάνη, καθώς υπάρχει αγωγή της Alpha Bank κατά της ΔΕΥΑΚ για ποσό 203.000 ευρώ. Το ποσό αυτό φαίνεται να εισπράχθηκε από τον Πέτρο Βαφειάδη για την εκτέλεση έργων, αλλά ποτέ δεν αποδόθηκε στην τράπεζα στην οποία είχε παραχωρηθεί το δικαίωμα είσπραξης. Το ποσό αυτό διεκδικείται δικαστικά από την τράπεζα σε βάρος της ΔΕΥΑΚ, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει ως οφειλή η δημοτική επιχείρηση. Μάλιστα για το θέμα αυτό υπάρχει δικαστική εξέλιξη, αφού ήδη η αγωγή της Alpha Bank κατά της ΔΕΥΑΚ έγινε δεκτή σε πρώτο βαθμό. Αντίστοιχα η ΔΕΥΑΚ έχει στραφεί με αγωγή κατά του Πέτρου Βαφειάδη και της Ωρίων ΑΤΕΒΕ προκειμένου να της καταβάλλουν ότι τυχόν αναγκαστεί να πληρώσει. Και αυτή η αγωγή έγινε δεκτή σε πρώτο βαθμό. Έχουν ασκηθεί εφέσεις και για τις δύο αγωγές. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όταν η πολιτική ορολογία που χρησιμοποιείται για το διάλογο των πολιτικών αρχηγών και τις κόντρες τους στη Βουλή,  θυμίζει επίπεδο πεζοδρομίου, καφενείου  και λιμανιού,  ξεκάθαρα αποτυπώνει την αγωνία και το