ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΠΘ

Έκλεισε το θέμα με τις καρατομήσεις αστυνομικών, χωρίς να δοθούν απαντήσεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
αστυνομία
Μειονότητα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Έσπευσε ο υπουργός Νίκος Τόσκας να τιμωρήσει αστυνομικούς που εκτέλεσαν παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Δήμητρα Συμεωνίδου

"Τσουνάμι" εξελίξεων αλλά όχι απαντήσεων, έφερε η υπόθεση με το έγγραφο της Ασφάλειας Κομοτηνής προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» από καθηγητές του Δημοκριτείου. Και μπορεί η επιχείρηση ποινικοποίησης της ακαδημαϊκής άποψης να διαψεύστηκε, όμως ο υπουργός Νίκος Τόσκας έσπευσε να τιμωρήσει αστυνομικούς που εκτέλεσαν παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Η Αστυνομία κλήθηκε να διεκπεραιώσει μια παραγγελία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, για την όποια δεν μάθαμε αν η διατύπωση βαρύνει τους αστυνομικούς ή αντιγράφτηκε από την παραγγελία της Εισαγγελίας αλλά προκάλεσε ήδη εσωτερικά προβλήματα στην ΕΛΑΣ.  


Η παραγγελία κοινοποιήθηκε από την Εισαγγελία προς το Τμήμα Ασφαλείας στις 14 Νοεμβρίου και το σχετικό έγγραφο του διοικητή Τμήματος Ασφαλείας προς το ΔΠΘ στις 30 Νοεμβρίου. Θυμίζουμε το περιεχόμενο του εγγράφου: "Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας - μαζί με διευθύνσεις κατοικίας - του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου σας (καθηγητών, λεκτόρων, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαστηριακού προσωπικού και διδασκόντων μέσω ΕΣΠΑ) του οποίου το επιστημονικό πεδίο - ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου "τουρκική μειονότητα". Επιπλέον παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα". 


ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η δημοσίευσή του κινητοποίησε πρώτο το υπουργείο Παιδείας που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου ότι ζητά από τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές διευκρινίσεις. Το βράδυ της ίδιας μέρας η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε ότι ανακαλείται το έγγραφο, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης (ΕΔΕ). Ακολούθως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εξέδωσε ανακοίνωσε διαβεβαιώνοντας ότι ουδείς από το προσωπικό αναζητείται για τη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» αλλά απλώς ζητήθηκε κάποια επιστημονική συνδρομή. «Προς αποφυγή περαιτέρω παρερμηνεύσεων, διευκρινίζουμε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης μέσω του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής ζήτησε την επιστημονική συνδρομή, όσων εκ του διδακτικού προσωπικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ειδικεύονται σε ζητήματα μειονοτήτων, με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της. Επισημαίνουμε, ότι ουδείς εκ του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματός μας αναζητείται από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής για υποτιθέμενη χρήση του όρου «τουρκική μειονότητα» όπως αφήνεται να εννοηθεί από σχετικό δημοσίευμα, καταλήγει η ανακοίνωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.


ΟΙ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ
Αργά το βράδυ της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα ο διοικητής Ασφαλείας Κομοτηνής αποσπάστηκε ως υποδιοικητής στο αστυνομικό τμήμα Κομοτηνής, ενώ ο προϊστάμενος του Γραφείου Κρατικής Ασφαλείας που χειρίστηκε την υπόθεση μετατέθηκε ως υποδιοικητής στο Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής. 


Η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στο σχόλιο που έκανε το στέλεχος του ΚΙΝΗΜΑτος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, δικηγόρος, Γιώργος Πεταλωτής: Η ΕΔΕ που διέταξε η ΕΛΑΣ η οποία και ανακάλεσε το δικό της έγγραφο, είναι κατά τη γνώμη μου άνευ σημασίας, αφού αυτή απλώς εκτέλεσε εισαγγελική παραγγελία, την οποία υποθέτω ότι απλώς αντέγραψε ως συνήθως. Προβληματισμός που θα μπορούσε να προκληθεί για ενδεχόμενες συνέπειες από τον τρόπο παραγγελίας θα ήταν μάλλον πολυτέλεια... Εξάλλου δεν θα μπορούσα να σκεφτώ χαμηλόβαθμο αστυνομικό να αμφισβητεί εισαγγελική παραγγελία.


Η Εισαγγελία του ΑΠ όμως οφείλει να απαντήσει πειστικά, με τους τρόπους διερεύνησής της, σε όλους τους προβληματισμούς που δημιουργήθηκαν. Λεπτομερώς, πειστικά, άμεσα και με τρόπο πλήρη  που να μην αφήνει περιθώρια σε κανέναν να θεωρήσει ότι υπάρχουν ρωγμές στην προστασία της Δημοκρατίας".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού