ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΑΑΚ

Διπλή αντίδραση στα "τραπεζάκια" της Νομικής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομική σχολή
Παρανομία ΕΑΑΚ
ΠΚΣ
τραπεζάκια

"Δεν έχει να κάνει με τα τραπεζάκια, αλλά με τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών" αναφέρει η Πανσπουδαστική


"Δράση, από τα τραπεζάκια και τα αμφιθέατρα" επισημαίνουν στην ΕΑΑΚ

Διονύσης Βοργιάς

Όπως σας ενημέρωσε ο "Χ" εδώ και μία εβδομάδα, η Νομική Κομοτηνής βρίσκεται χωρίς τα ...τραπεζάκια της, δηλαδή τους χώρους όπου παραδοσιακά έστηναν οι φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να ενισχύσουν και αναδείξουν τη δράση τους. Αυτή η εξέλιξη προέκυψε ύστερα από αίτημα της Ανεξάρτητης Νομικής, αλλά και σύμφωνη γνώμη της πρώτης παράταξης της Νομικής Κομοτηνής ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της Πρυτανείας. 
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, πως όπως ανέδειξε ο αντιπρύτανης Φώτης Μάρης επίσης στην εφημερίδα μας, τα τραπεζάκια θα αντικατασταθούν από σταθερές δομές, που έγκειται στους ίδιους τους φοιτητές πως θα τις αξιοποιήσουν, με μοναδική προϋπόθεση να μην τις καταστρέψουν. 
Μπορεί η απομάκρυνση αυτών των τραπεζιών, να χαιρετίστηκε από τις δύο πρώτες -σε ψήφους- παρατάξεις της Νομικής Κομοτηνής, παρόλα αυτά τις αντιδράσεις τους εκφράζουν εγγράφως δύο άλλες παρατάξεις, που κατέχουν δυναμικό "παρών" στα δρώμενα της Νομικής. 


Πρώτη αντέδρασε η Παρανομία ΕΑΑΚ, υπογραμμίζοντας ότι οι αγώνες γίνονται σε δρόμους, αμφιθέατρα, τραπεζάκια. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναγράφει ότι "οι φοιτητές χρειάζονται χώρους εντός των σχολών για την προώθηση της δράσης προς διεκδίκηση των αναγκών τους. Η διεκδίκηση είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Κανείς, είτε λέγεται πρύτανης, είτε κοσμήτορας, είτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να φιμώνει την ελεύθερη (και πολιτική) έκφραση στα ελληνικά Πανεπιστήμια, καταργώντας τους χώρους και τα μέσα δια των οποίων αυτή προωθείται".
Στη συνέχεια η ΕΑΑΚ κατήγγειλε τη διοίκηση του πανεπιστημίου, καθώς και τις δύο παρατάξεις που "χειροκρότησαν" τις εξελίξεις. "Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση για πρώτη φορά προβαίνει σε τέτοια ενέργεια χωρίς να απευθυνθεί προηγουμένως στον Σύλλογο Φοιτητών. Αυτός είναι ο νέος ΣΦ, ο ισχυρός ΣΦ που υπόσχονταν όταν ίδρυαν το προσωποπαγές ΔΣ. Πιο αποδυναμωμένος από ποτέ", επισημαίνουν, ενώ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι  το πρόβλημα του ελληνικού Πανεπιστημίου μάλλον δεν είναι τα τραπεζάκια και τα συνθήματα στους τοίχους. Είναι μάλλον η αναδιάρθρωση της -υποχρηματοδοτούμενης- εκπαίδευσης που ανοίγει το δρόμο για το επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, η -στην ουσία- κατάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης με την επιβολή διδάκτρων, ο ευτελισμός της επαγγελματικής μας προοπτικής, η αποδυνάμωση των πτυχίων μας, καθώς και οι δυσκολίες που δεν επιτρέπουν τη φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που καλά κρατούν".


Με ακόμη πιο αναλυτικό δελτίο τύπου τοποθετήθηκε επίσημα πριν μερικά εικοσιτετράωρα και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ). Τα μέλη της παράταξης εξηγούν ότι η συζήτηση απομάκρυνσης ή μη αυτών των χώρων "δεν είναι καινούργια.  Χρόνια τώρα, έχει ανοίξει από αντιλαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν να στήσουν συλλόγους-συνομιλητές τους, ώστε να καταφέρνουν να περνάνε την πολιτική τους με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις", ενώ σε άλλο σημείο προσθέτουν ότι "δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι και στη Νομική την περασμένη χρονιά, ήταν παραπάνω από καλοδεχούμενοι νυν και πρώην ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προσκεκλημένοι στα πλαίσια εκδηλώσεων λατρείας για την ΕΕ, όπως κι ο συνήγορος υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα, στελέχη επιχειρήσεων, ακόμη και του ΝΑΤΟ, παρελαύνουν σε Πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα κι ανοίγουν μπίζνες ανενόχλητοι".


Στη συνέχεια, η ΠΚΣ κάνει λόγο για την πραγματική συζήτηση, που θα έπρεπε να συμβαίνει στο πανεπιστήμιο. "Η πραγματική συζήτηση σήμερα, λοιπόν, δεν περιστρέφεται γύρω από ένα τραπεζάκι και μια αφίσα. 


Στο επίκεντρο μπαίνει το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των φοιτητών το 2017 και ποιος είναι ο δρόμος για να ικανοποιηθούν. Αν θα συμβιβαστούμε με τα «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ και τις τραγικές ελλείψεις στην Παιδεία ή αν θα οργανωθούμε παλεύοντας κόντρα στις αιτίες τους", παραθέτοντας στη συνέχεια μια ενδελεχή ατζέντα προβληματισμού της παράταξης και των φοιτητών. 


Στην ανακοίνωση η φοιτητές καταλήγουν σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα, ότι "στο στόχαστρό τους δεν βρίσκονται γενικά «τα κόμματα» ή «οι παρατάξεις», αλλά κάθε φωνή οργάνωσης των φοιτητών κόντρα στις πολιτικές των κυβερνήσεων των μονοπωλίων και της ΕΕ. Καλούμε τον κάθε φοιτητή να καταδικάσει αυτές τις προσπάθειες, δίνοντας την καλύτερη απάντηση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις από την πρώτη μέρα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων που θα στηρίζονται από κόμματα, μάλλον  βιάστηκε ο Σύριζα  από την πλευρά του, με …διαρροές  να ανακοινώσει τα χρίσματα σε εφτά περιφέρει