ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΠΘ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δημόσια συζήτηση για διαχείριση αδέσποτων / δεσποζόμενων ζώων

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομική σχολή
Δήμος Κομοτηνής
Αδέσποτα

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου

Το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης κοινού με θέμα: «Αντιμετώπιση - διαχείριση αδέσποτων/δεσποζόμενων ζώων:  Νέες ρυθμίσεις, διαχρονικά ερωτήματα» την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19:00  στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής.


Εισηγητές: Διονύσιος Λαμπρίδης, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης, Γεώργιος Κυμπαρίδης, πρόεδρος ΔΣΡ, Θάνος Καραγιώργης, κτηνίατρος Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής, Ελευθέριος Κολλυδάκης, κτηνίατρος Κτην. Υπηρεσίας Περιφέρειας, Παναγιώτης Γκουδουσίδης,  υπεύθυνος Φιλοζωικής Εταιρείας Κομοτηνής


Συντονισμός: Αθανασία Συκιώτου, επίκουρη καθηγήτρια Νομικής Σχολής  Δ.Π.Θ. 
Αρμόδιες υπηρεσίες για παραβάσεις και άλλα θέματα σχετικά με τα αδέσποτα/δεσποζόμενα: 
Εισαγγελία | 25310 60518


Αστυνομική Διεύθυνση Κομοτηνής | 25310 81000
Κτηνιατρική Υπηρεσία Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας  & Θράκης | 25313 50415
Δημοτικό Κυνοκομείο  Κομοτηνής | 25310 84675
Δασική Υπηρεσία Ροδόπης | 2531 073 673 


Το νομοθετικό πλαίσιο 
Τον Φεβρουάριο  του 2012 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4039 με τίτλο «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων  από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», ενώ με τον νόμο 4235/2014 και 4483/2017 εισήχθησαν ουσιώδεις αλλαγές και κατέστη πιο σαφής η διαδικασία επιβολής των προστίμων για τις παραβιάσεις του ν. 4039/2012. 
Υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων


Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν υποχρέωση: α) να μεριμνούν για την ευζωία του ζώου, β) να φροντίζουν για την κτηνιατρική περίθαλψή του, τη στείρωση του, την σήμανση του στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου, γ) να περισυλλέγουν τα περιττώματά του, δ) να μην εγκαταλείπουν ο ζώο τους και ε) να φροντίζουν η βόλτα του ζώου τους να γίνεται πάντα με συνοδό. 


Εφόσον το ζώο διαμένει σε κατοικία πρέπει υποχρεωτικά να διαμένει με τον ιδιοκτήτη του και όχι μόνιμα σε βεράντες ή σε ανοιχτούς χώρους διαμερίσματος και να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, υγειονομικών διατάξεων και κοινής ησυχίας. Απαγορεύεται η κατοχή πάνω από δύο  ζώων ανά διαμέρισμα   (μόνο για σκύλους και γάτες). 


Σύμφωνα με τον νόμο ως επικίνδυνο ζώο συντροφιάς ορίζεται μόνο το ζώο που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο το  οποίο πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.


Διαχείριση αδέσποτων
Οι Δήµοι υποχρεούνται να µεριµνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (άρθ. 9 παρ.1).
Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, οδηγούνται στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων για εύλογο χρονικό διάστηµα προς περίθαλψη µέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σηµαίνονται ηλεκτρονικά ως αδέσποτα. Τα υγιή αδέσποτα αφήνονται στο φυσικό τους περιβάλλον (άρθ.9 παρ.4 και 9). Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόµενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήµοι, οι οποίοι δύνανται να δηµιουργήσουν και σηµεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα (άρθ.9 παρ.10). Κάθε πολίτης μπορεί να παρέχει τροφή και νερό σε αδέσποτα ζώα αρκεί να τηρούνται  οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.


Δεσποζόµενο ζώο συντροφιάς (αρθ. 1) είναι κάθε µη άγριο ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως µέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άµεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακά του. 


Αδέσποτο ζώο συντροφιάς (αρθ. 1) είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άµεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους. 


Παραδείγματα παραβάσεων     Πρόστιμο 


Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού     30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό 


Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα     300 ευρώ 
Πρόκληση φόβου ή πόνου σε ζώο συντροφιάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης     1.000 ευρώ ανά ζώο 
Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη, τον κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής     500 ευρώ 
Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας     300 ευρώ 
Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς     500 ευρώ 
Μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας     300 ευρώ 
Εκτροφή ή/και χρησιμοποίηση σκύλου ή γάτας για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών     10.000 ευρώ 
για κάθε ζώο 
Η καθοιονδήποτε τρόπο άρνηση ή παρακώλυση του ελέγχου που πραγματοποιούν τα αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων     300 ευρώ 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξης,  που είχε τον τρόπο του να μεταδίδει τις αστείρευτες γνώσεις του,  συγγραφέας, διανοούμενος,  άνθρωπος των γραμμάτων, ήταν  ο Σαράντος Καργάκος.