ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Δήμος Κομοτηνής για καθαριότητα: «Εμείς προσπαθούμε! Εσείς μπορείτε να βοηθήσετε;»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεύθυνση Περιβάλλοντος
Διεύθυνση Καθαριότητας και Περιβάλλοντος
Δήμος Κομοτηνής

Έκκληση προς τους κατοίκους της Κομοτηνής να σέβονται τους 12 κανόνες απόρριψης σκουπιδιών, προκειμένου όλοι μαζί να καταφέρουμε μια πιο καθαρή πόλη

Η Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής, υπενθυμίζει τις βασικές αρχές ορθής διαχείρισης απορριμμάτων, προκειμένου να γίνουν καθημερινή συνήθεια όλων μας. 

1) Συσκευάζουμε τα οικιακά μας απορρίμματα σε ανθεκτικές σακούλες, στεγνές, καλά δεμένες και τις τοποθετούμε μέσα στους κάδους απορριμμάτων, κυρίως τις βραδινές ώρες, λίγη ώρα πριν την αποκομιδή τους από τα απορριμματοφόρα του Δήμου. 
2) Δεν αφήνουμε απορρίμματα έξω από τους κάδους, καθώς επιβαρύνουμε την υγεία μας, το περιβάλλον και την εικόνα της πόλης. 
3) Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης απορρίπτουμε μόνο ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί κλπ) όχι οικιακά απορρίμματα, διότι ακυρώνουμε όλη την προσπάθεια ανακύκλωσης.
4) Συμπιέζουμε τις χάρτινες κούτες σε δέματα, για να μειώνουμε τον όγκο τους.
5) Δεν μετακινούμε τους κάδους από τις οριοθετημένες θέσεις τους.
6) Δεν παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας μπροστά από τους κάδους. Την ίδια στιγμή, ένα απορριμματοφόρο ίσως δεν μπορέσει να φτάσει μέχρι τον κάδο που «κλείνουμε».
7) Βγάζουμε βόλτα τα αγαπημένα μας κατοικίδια αλλά θυμόμαστε να περισυλλέξουμε τα περιττώματά τους από τα πεζοδρόμια και τα πάρκα.
8) Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές κλπ) σε δρόμους και πεζοδρόμια, χωρίς προηγουμένως να έχουμε επικοινωνήσει με τον Δήμο μας, για να προγραμματισθεί η απόσυρσή τους. (Τηλ. 2531022810)
9) Συγκεντρώνουμε τα προϊόντα των κλαδεμάτων σε δέματα και τα ξερά φύλλα και άνθη, σε μαύρες ανθεκτικές σακούλες. 
10) Δεν αφήνουμε μπάζα και οικοδομικά υλικά ανακαίνισης σε δρόμους και πεζοδρόμια. Το πιθανότερο είναι ότι εμείς οι ίδιοι θα πέσουμε πάνω τους περνώντας. Φροντίζουμε να νοικιάζουμε τους ειδικούς κάδους οικοδομής από εταιρίες, προκειμένου να μεταφερθούν σε περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης. Η περισυλλογή τους δεν αποτελεί υποχρέωση του Δήμου. 
11) Δεν στολίζουμε με αφίσες και αυτοκόλλητα τις κολώνες, τα παγκάκια και τους κοινόχρηστους χώρους. Μπορούμε να στολίσουμε τη βιτρίνα του καταστήματός μας. 
12) Δεν αφήνουμε το παλιό μας αυτοκίνητο ή δίκυκλο στο πεζοδρόμιο. Αν δε το χρειαζόμαστε πια, ενημερώνουμε την Υπηρεσία Καθαριότητας για την απόσυρσή του.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης, ο Δήμος Κομοτηνής ζητάει την βοήθεια των κατοίκων για πιο καθαρές γειτονιές, απευθύνοντας το εξής μήνυμα: «Εμείς προσπαθούμε! Εσείς μπορείτε να βοηθήσετε;

Για να επιτύχει η προσπάθειά μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ευαισθητοποίηση η κοινωνική συνείδηση και ενεργός συμμετοχή όλων. Η ανακύκλωση είναι αναγκαιότητα. Μπορεί να γίνει καθημερινή συνήθεια σε όλα τα λεγόμενα «ρεύματα». 

Στο χαρτί, τις συσκευασίες, το γυαλί, το πλαστικό, τα ρούχα, τα υπολείμματα φαγητών και έτσι συμβάλλουμε στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με θετικές συνέπειες στο περιβάλλον που ζούμε. Εμείς προσπαθούμε! Εσείς μπορείτε να βοηθήσετε; Χρήση κάδου: 1) καπάκι κλειστό, 2) ανοίγω καπάκι, 3) πετάω σκουπίδια, 4) κλείνω καπάκι. Με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε ποντίκια, κατσαρίδες, μυρωδιές».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προφανώς η πρόταση του Ευριπίδη Στυλιανίδη για την στράτευση  στα 18,  αποτυπώνει εύλογα την μεγάλη ανησυχία του ιδίου και   όχι μόνο των γαλάζιων  βουλευτών, αλλά και  του πολιτικού κόσμου, όπως και των πολ