ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Δημήτρης Πέτροβιτς: "Η Κτηνιατρική Σχολή πρέπει να γίνει στο Δημοκρίτειο και μάλιστα στον Έβρο"

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημήτρης Πέτροβιτς
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Κτηνιατρική Σχολή

Ενόχλησε η αλλαγή στάσης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου

Σε αναβρασμό βρίσκεται η τοπική κοινωνία του Έβρου και της Θράκης μετά και την "πυθιακή" τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μία πρώτη αντίδραση έρχεται από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: "είχε γίνει μία επιτροπή και για τη Λιμενική Ακαδημία, αλλά αυτό που τελικά είχε κάνει η Επιτροπή ήταν να στείλει το αίτημα της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου στις καλένδες".

"Ο Έβρος είχε το πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας το 2015 που είχε έρθει από την Τουρκία και είχε προκαλέσει μεγάλες ζημίες στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής" είπε ακόμα ο κος Πέτροβιτς καλώντας το υπουργείο να αποδεχθεί άμεσα το αίτημα για ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στο ΔΠΘ και τον Έβρο λόγω της διασυνοριακότητας, αλλά και της ανάγκης θωράκισης της περιοχής μέσω της παραγωγής επιστημονικού έργου.

Επιπλέον είπε ότι "η δημιουργία της Σχολής στον Έβρο είναι κάτι αυτονόητο" και ενισχύοντας τη θέση του συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και διαθέσιμες εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούσε να λειτουργήσει η Σχολή, φέρνοντας ως παράδειγμα το Παλιό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης που μόλις πρόσφατα παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί η πρακτική της Βουλγαρίας, στην οποία μία από τις Κτηνιατρικές Σχολές λειτουργεί στην πόλη Στάρα Ζαγόρα, δηλαδή πολύ κοντά στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα.

Η "επιτροπή" Γαβρόγλου που άλλαξε τα δεδομένα
Το αίτημα για την δημιουργία Κτηνιατρικής Σχολής στο Δημοκρίτειο πλανάται ήδη από το 2015, και πολλοί τοπικοί φορείς -και της Συγκλήτου συμπεριλαμβανομένης- θεωρούσαν δεδομένη τη θετική απάντηση του υπουργείου Παιδείας, όμως μόλις πριν από τρεις ημέρες ο Κώστας Γαβρόγλου άλλαξε τα δεδομένα λέγοντας: "Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, γιατί θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής, διατυπώνει ένα αίτημα για ίδρυση κτηνιατρικού τμήματος. Σήμερα, Κτηνιατρική έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Καρδίτσα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως, επίσης και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Προτείνουμε να υπάρξει μια αντιπροσωπευτική ομάδα εργασίας επιστημονική, για να συζητήσει τη δημιουργία νέων κτηνιατρικών τμημάτων πέραν αυτών των δύο, ακριβώς, επειδή η κτηνιατρική είναι ένα τμήμα που θέλει πάρα πολύ σοβαρές επενδύσεις και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε χρήματα".

Για τον Έβρο μιλώντας, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν και άλλες φωνές διαμαρτυρίας ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη δυσμενής εξέλιξη στο θέμα της Κτηνιατρικής Σχολής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από το τέλος του 18, που υποτίθεται θα είχε αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και θα εφαρμόζονταν ο νόμος Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά και ο ΕΦΚΑ παίζει κρυφτούλι κ