ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΜΕΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Δεν παρκάρουμε σε θέσεις ΑμεΑ και ράμπες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης

Εκπρόσωποι του σωματείου συναντήθηκαν με τον διοικητή Τροχαίας Κομοτηνής ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του

Διονύσης Βοργιάς

Με τον διοικητή Τροχαίας Κομοτηνής Σταύρο Βαριεμετζίδη, συναντήθηκαν μέλη του Σωματείου ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, προκειμένου να ζητήσουν τη στήριξή του προς τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ο κος Βαριεμετζίδης αποφάνθηκε θετικά στο αίτημα των μελών.


Πιο αναλυτικά, η συζήτηση κινήθηκε σε τρεις άξονες: Πρώτος, διατήρηση της προσβασιμότητας με "καθαρές" ράμπες και θέσεις πάρκινγκ ΑμεΑ. Δεύτερος, αναφορά στο νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στα αυστηρά πρόστιμα που επιβάλλει σε όσους καταπατούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Τρίτος, γενικά ζητήματα προσβασιμότητας εντός Κομοτηνής.


"Όπως συναντιόμαστε με όλους τους θεσμούς της περιοχής, έτσι συναντηθήκαμε και με την Τροχαία Κομοτηνής, καθώς είναι η καθ' ύλη αρμόδια για τη διαφύλαξη θέσεων πάρκινγκ και ραμπών. Ο διοικητής ήταν πάρα πολύ συνεπής σε αυτά που έλεγε. Είναι ένας νέος άνθρωπος και πολύ σοβαρός", μας πληροφορεί ο πρόεδρος του σωματείου Τρύφωνας Καρούντζος για το πλαίσιο της συνάντησης. 


Αναφορικά με καθαυτή τη συζήτηση, ο κος Καρούντζος αναδεικνύει πως "κουβεντιάσαμε για τη διατήρηση των κεκτημένων, δηλαδή το να προσέχει η Τροχαία, ώστε οι ράμπες και τα πάρκινγκ ΑμεΑ να μην είναι κατειλημμένα. Ράμπες και πάρκινγκ καταλαμβάνονται από τον ίδιο νόμο, παρόλα αυτά ο κόσμος μπορεί να μην παρκάρει σε θέσεις ΑμεΑ αλλά παρκάρει σε ράμπες. Δυστυχώς, σε αυτό δε μπορεί να κάνει κάτι η τροχαία από μόνη της, γιατί είναι και θέμα του δήμου, γιατί έχει την αρμοδιότητα σήμανσης και οριοθέτησης". 


Επίσης, ο κος Καρούντζος στάθηκε και στον νέο Κ.Ο.Κ. Υπενθυμίζουμε ότι τα νέα νομοθετήματα περιλαμβάνουν "τσουχτερά" πρόστιμα, μεταξύ άλλων και προς τους παραβάτες των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Χαρακτηριστική είναι η δίμηνη αφαίρεση διπλώματος και άδειας οδήγησης σε παρεμπόδιση ράμπας ή θέσης πάρκινγκ ΑμεΑ. "Κουβεντιάσαμε και για το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που πρόκειται για ψηφιστεί. 
Ο νέος ΚΟΚ επιβάλει πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες. Εμάς μας ικανοποιούν οι νέες εξελίξεις, γιατί είναι υπέρ των ατόμων με αναπηρία. Φυσικά, δεν χαιρόμαστε που κάποιοι συμπολίτες μας θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα, όμως από την άλλη πρέπει να τηρούμε τους νόμους", μας εξηγεί ο κος Καρούντζος.


ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Τα άτομα με αναπηρία στην Κομοτηνή δε ζητούν τίποτα παραπάνω από την έμπρακτη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους και την τήρηση των νόμων του κράτους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των θέσεων στάθμευσης που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία. Σύμφωνα με το νόμο, "από 11 μέχρι 100 χώρους στάθμευσης, ποσοστό 5% (ένας χώρος ΑμεΑ ανά 20 θέσεις)  προορίζονται για οχήματα ΑμεΑ".


Όμως, τα άτομα με αναπηρία είναι ανεκτικά, κι απλώς ζητούν την τοποθέτηση μερικών θέσεων κι όχι παντού του πλήρους αριθμού. Όπως μας λέει ο κος Καρούντζος "είμαστε ανεκτικοί. 


Εμείς, όταν ζητάμε ράμπες και θέσεις για τα οχήματα, βασιζόμαστε στο νόμο, για παράδειγμα στις θέσεις, ότι πρέπει να υπάρχουν κατά 5%. Εμείς ποτέ δεν ζητάμε αυτό το 5%, δηλαδή πρακτικά δεν ζητάμε 5 από τις 100 θέσεις σε έναν χώρο στάθμευσης. Αντιθέτως, ζητάμε θέσεις για λιγότερα αμάξια".


ΣΕ ΣΥΝΔΡΙΑΣΗ Ο ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ ΚΡΕΜΥΔΑΣ
Στην Καβάλα την Τρίτη 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η Ε.Σ.Α.μεΑ ως μέλος της Επιτροπής παρακολούθησης με δικαίωμα ψήφου, παραστάθηκε μέσω του εκπροσώπου της, Σμάραγδου Κρεμύδα προέδρου της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜ-Θ . 


Επίσης η Ε.Σ.Α.μεΑ παρακολουθεί συστηματικά τις γραπτές διαδικασίες έγκρισης της εξειδίκευσης είτε μέσω της πλατφόρμας "Δίαυλος" είτε μέσω επικοινωνιών με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης, εστιάζοντας στην εφαρμογή της αρχής της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και του κριτηρίου της προσβασιμότητας και την σχολαστική παρακολούθηση των δράσεων σε όλες τις φάσεις υλοποίησης των έργων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα