ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 1 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Αυτά τα κτίρια θα στεγάσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Κομοτηνής
Υγεία
ΤΟΜΥ

Τα δύο ΚΑΠΗ του Δήμου και το κτίριο του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην περιοχή της Εκτενεπόλ

Δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης: Διαθέτουμε τρεις χώρους προκειμένου να καλυφθούν σημαντικές γειτονιές της Κομοτηνής

Δήμητρα Συμεωνίδου

Τα δύο ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής και το κτίριο του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην περιοχή της Εκτενεπόλ, κρίθηκαν ως κατάλληλοι χώροι για τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας στην Κομοτηνή. Πρόκειται για νέες δομές υγείας, την χρηματοδότηση των οποίων ανακοίνωσαν υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης και το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα ανακοίνωσαν την χρηματοδότηση της λειτουργίας 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με καταρχήν δημόσια δαπάνη 73,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων καταρχήν 3 θα λειτουργήσουν στην Κομοτηνή, ενώ υπάρχει σχεδιασμός λειτουργίας και τέταρτης τοπικής μονάδας Υγείας. 


Πριν την ανακοίνωση της χρηματοδότησης είχαν γίνει συναντήσεις του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Στρατή Πλωμαρίτη, με αντικείμενο την εξεύρεση των κατάλληλων χώρων στέγασης των νέων μονάδων. Σύμφωνα με τον κο Πετρίδη: "Οι τρεις χώροι έχουν επιλεγεί, δεν ξέρω αν εντόπισαν και τον τέταρτο χώρο που χρειαζόταν. Τους τρεις τους εντοπίσαμε μαζί και με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ και τον διοικητή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Δύο χώρους θα παραχωρήσει ο Δήμος στα δύο ΚΑΠΗ, ο τρίτος χώρος είναι στην Εκτενεπόλ και έψαχναν ακόμη έναν χώρο να νοικιάσουν από ιδιώτη, στην νότια πλευρά της πόλης όπου εκεί δεν υπήρχε αντίστοιχος δημοτικός χώρος, ούτε κάτι που να ταιριάζει.

Εμείς διαθέτουμε τρεις χώρους, έτσι όπως τους θέλουνε, προκειμένου να καλυφθούν δύο σημαντικές γειτονιές της Κομοτηνής, δηλαδή η βορειοανατολική και βόρεια πλευρά της πόλης. Μαζί και με την τρίτη μονάδα στην Εκτενεπόλ, εκεί όπου στεγάζεται το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, καλύπτεται πάνω από το 60% της πόλης.

Οι Μονάδες αυτές θα αποσυμφορήσουν το νοσοκομείο, θα δώσουν δουλειά σε γιατρούς και νοσηλευτές, θα εξυπηρετήσουν τον κόσμο στην γειτονιά τους και δεν θα χρειάζεται να συνωστίζονται όλοι στα εξωτερικά και στα επείγοντα του νοσοκομείου. Θα είναι κάτι καλό εφόσον λειτουργήσει. Για αυτό τον λόγο ως Δήμος το αγκαλιάσαμε από την αρχή και παραχωρήσαμε δωρεάν τους χώρους αυτούς και θα αναλάβουμε και κάποια κόστη λειτουργίας".       


Βέβαια χρονικός ορίζοντας για τη λειτουργία αυτών των τριών Τοπικών Μονάδων Υγείας δε μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Κομοτηνής "ακόμη δεν έχει υπογραφεί τίποτα, είμαστε σε επικοινωνία και περιμένουμε τα κείμενα. Μακάρι να έχουν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό τους και τις επόμενες μέρες να επικοινωνήσουν και μαζί μας". 


Με την απόφαση για την λειτουργία των 239 ΤΟΜΥ προχωρά η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού ολόκληρης της χώρας. Οι ΤΟΜΥ, που προβλέπεται βάσει του σχεδιασμού να τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, θα στελεχωθούν από περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) καθώς και από άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας). Η δαπάνη για τη λειτουργία των νέων δομών θα ξεπεράσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις  και τους προβληματισμούς τους οι σύμβουλοι,  μετά την απόφαση του δημάρχου να μην θέσει εκ  νέου υποψηφιότητα  στις επόμενες εκλογές και αφού ξεπέρασαν  το πρώτο σοκ,  πολλοί