ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Άρχισαν τα αιτήματα για τραπεζοκαθίσματα, πριν εφαρμοστεί η νέα κανονιστική

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
δημόσιος χώρος

Το αίτημα παραχώρησης χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί της πλατείας Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και η συζήτηση που προκάλεσε στο δημοτικό συμβούλιο

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Κανονισμού Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Κομοτηνής επιχείρησε να "πατήσει" αίτημα παραχώρησης τραπεζοκαθισμάτων επί της πλατείας Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, με το παραπάνω να πιστοποιεί το ενδιαφέρον επαγγελματιών για τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο αυτό στην χρήση του δημόσιου χώρου. Το αίτημα κατατέθηκε εκ μέρους της Χριστίνας Κολιντζαρίδου ιδιοκτήτριας του καταστήματος Αμαλαγιά και συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής το απόγευμα της 11ης Ιουνίου. Το αίτημα αφορούσε στην παραχώρηση πέντε επιπλέον τμημάτων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, τόσο στο πεζοδρόμιο στην πρόσοψη του καταστήματος, όσο και επί της πλατείας Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου. 


Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν τόσο η κα Κολιντζαρίδου, όσο και ο δικηγόρος της Χρήστος Χατζηπέμου. Σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους διαμοιράστηκε τοπογραφικό σχέδιο, όπου αποτυπώνονταν τόσο τα κοινόχρηστα τμήματα που καταλαμβάνει σήμερα το κατάστημα, όσο και τα τμήματα που ζητούσε προς παραχώρηση. Η αίτηση προς τον Δήμο για την παραχώρηση καινούργιων τμημάτων έγινε μετά την επέκταση που έκανε η Αμαλαγιά σε όμορο κατάστημα, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής που εξέτασε το αίτημα, στην εισήγησή της όπως παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε τη νομολογία σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται ή όχι η παραχώρηση συγκεκριμένων τμημάτων.

Ο κος Χατζηπέμου επιχειρηματολόγησε υπέρ της επαγγελματία και μάλιστα σε ορισμένα σημεία της τοποθέτησής του "πάτησε" πάνω στην κανονιστική που βρίσκεται προς διαβούλευση. "Η καινούργια κανονιστική που έχει δοθεί σε διαβούλευση δικαιώνει το αίτημα της πελάτισσάς μου, επισπεύδει ουσιαστικά με το αίτημά της την εφαρμογή του καινούργιου σχεδίου". Ανέλυσε γιατί η επαγγελματίας αιτείται την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πάνω στο πεζοδρόμιο στην πρόσοψη του καταστήματος, όσο και πάνω στην πλατεία, μπροστά σε βρύση και σε παγκάκι που ρητά απαγορεύεται σήμερα, όπως και πάνω σε χώρο πρασίνου, όπου επίσης δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Το θέμα αυτό μονοπώλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, με αρκετούς συμβούλους να λαμβάνουν το λόγο.

Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Πολιτειάδης έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τις παραχωρήσεις κοινόχρηστων χώρων που εγκρίνει ο Δήμος, αλλά αυτές "κόβονται" από την Αστυνομία, με συνέπεια να υπάρχουν επαγγελματίες δύο "ταχυτήτων" στην χρήση κοινόχρηστου χώρου. Μαζί του συμφώνησε και η Σιμπέλ Μουσταφάογλου κάνοντας γνωστό ότι "κόπηκαν πολλές άδειες σε πολλά σημεία της πόλης". Μετά από διαλογική συζήτηση η άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην επαγγελματία δόθηκε τελικά μόνο για τα δύο τμήματα που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο μπροστά από την πρόσοψη του καταστήματος. Απορρίφθηκε το αίτημα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε περισσότερα τμήματα από αυτά που ήδη δραστηριοποιείται σήμερα η επιχείρηση επί της πλατείας Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου. 


Αναφορικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Κανονισμού Κοινοχρήστων Χώρων αυτό βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Κομοτηνής και οι δημότες θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τυχόν προτάσεις επί του σχεδίου έως τις 20-06-2018, ημέρα Τετάρτη. Σύμφωνα με εκτίμηση του δημάρχου, που διατυπώθηκε δημόσια στη συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου, ο νέος κανονισμός δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα από τον ερχόμενο Ιούλιο. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι