ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΑΝΑΧΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Ανθρώπινη παρέμβαση η αιτία της πλημμύρας στο Πάμφορο, λένε κάτοικοι

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγωγός TAP
Πάμφορο
Δήμος Μαρωνείας Σαπών

Θεωρούν ότι οι εργασίες που εκτέλεσε ο TAP ώστε να περάσει ο αγωγός προκάλεσε το σπάσιμο του αναχώματος και την πλημμύρα στο χωριό

Δήμητρα Συμεωνίδου

"Βλέπουν" στις εργασίες του αγωγού φυσικού αερίου TAP την αιτία πρόκλησης σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων στο χωριό τους και ζητούν απαντήσεις από τους εκπροσώπους της εταιρείας, κοινοποιώντας το αίτημά τους καταρχήν προς την εταιρεία, αλλά και προς Δήμο Μαρώνειας - Σαπών και Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Κάτοικοι του οικισμού Πάμφορο είδαν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου το χωριό τους να κατακλύζεται από το νερό που έφερε η έντονη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με το σπάσιμο αναχώματος που είχε κατασκευαστεί για την προστασία του. Πρόκειται για ανάχωμα που δεν είχε σπάσει από όταν κατασκευάστηκε, καταγγέλλει στον "Χ" ο Ιωάννης Τσακμακίδης και μεταφέρει τη διάθεση των κατοίκων που επλήγησαν από τις πλημμύρες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους.

Οι Ιωάννης Τσακμακίδης, Αθανάσιος Τσακμακίδης και Κομή Τσαφέρ, μας περιέγραψαν ότι η πλημμύρα που σημειώθηκε στο χωριό τους οφείλεται στο σπάσιμο του αναχώματος. Το ανάχωμα αυτό βρίσκεται 200 μέτρα νότια του χωριού και τουλάχιστον για 50 χρόνια δεν υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα στο Πάμφορο. Όμως αυτά επανήλθαν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου με τους κατοίκους να μαρτυρούν "το ανάχωμα άνοιξε εκεί που εκτελούσε εργασίες ο αγωγός". 


Στην παρακάτω ανακοίνωση που εξέδωσαν οι παρακάτω υπογράφοντες κάτοικοι του χωριού, περιγράφεται η καταγγελία τους:
"Την 16 προς 17 Δεκεμβρίου 2017, τα ξημερώματα σημειώθηκε μεγάλη πλημμύρα στο χωριό Πάμφορο η οποία προκλήθηκε από το σπάσιμο του αναχώματος όπου είχε εκτελέσει εργασίες ο TAP ώστε να περάσει ο αγωγός. Τα αναχώματα κατασκευαστήκανε το 1958-60. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε το χωριό προβλήματα πλημμύρας ή υποχώρηση του αναχώματος. Είναι ξεκάθαρο και εμφανές ότι το ανάχωμα υποχώρησε στο σημείο όπου είχαν γίνει εργασίες από τον TAP. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των χωριανών το ανάχωμα θα ξαναπέσει σύντομα, λένε οι κάτοικοι φοβούμενοι ότι θα έχουμε απώλειες και σε ανθρώπινες ζωές. Το αποτέλεσμα είναι ότι προκλήθηκαν πολλές υλικές ζημιές, ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες. 


1) Στα αγροτεμάχια που είμαι σπαρμένα με τριφύλλι και σιτάρι έχει σταματήσει νερό μέσα. 
2) Ο τεράστιος όγκος νερού έχει φέρει μέσα σε πολλά αγροτεμάχια ξένο υλικό (π.χ. χαλίκι, πέτρες, κορμούς δέντρων, σκουπίδια διάφορα)
3) Σε πολλές αποθήκες του χωριού μπήκε νερό μέσα, περίπου 60-70 πόντους, οι οποίες είχανε ζωοτροφές όπως σιτάρι, καλαμπόκι, τριφυλλόμπαλες, αχυρόμπαλες και κριθάρι)
4) Στα μαντριά επίσης με απώλεια ζωικού κεφαλαίου
5) Στα υπαίθρια αντλιοστάσια
6) Σε γεωργικό εξοπλισμό όπως ραντιστικά, πρέσες, σπαρτικές μηχανές
7) Στα υπαίθρια θερμοκήπια κατέστρεψε όλα τα κηπευτικά και είναι αδύνατη η επανασπορά λόγω λάσπης. 


Οι κάτοικοι του Πάμφορου: Τσακμακίδης Ιωάννης, Τσακμακίδης Αθανάσιος, Τσακμακίδου Άννα, Ξανθόπουλος Νικόλαος, Ξανθόπουλος Αθανάσιος, Ξανθοπούλου Ευαγγελία, Χουσεΐν Δαγκλή Χουσεΐν, Αμέτ Χασάν Μουμίν Ογλού, Νασούφ Μουμτζή Χαλήτ, Κουτσμάρ Μεμέτ, Τσαφέρ Μουσταφά Χουσεΐν Κομήτ Ισμαήλ, Μαραντίδου Ελένε".


Οι κάτοικοι του Παμφόρου δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις για αποζημιώσεις στο Δήμο Μαρώνειας - Σαπών και στρέφονται για απαντήσεις στον αγωγό TAP. "Υπάρχει υπεύθυνος" τονίζει ο Ιωάννης Τσακμακίδης, "οι αρμόδιοι φορείς να βρουν τον υπεύθυνο. Φοβούμαστε ότι θα ξανασπάσει το ανάχωμα. Αυτή τη φορά ήμασταν τυχεροί που δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Είχε πολλές υλικές ζημιές σπίτια, χωράφια, αντλιοστάσια, ζωοτροφές". 


Με το μυαλό τους στις αποζημιώσεις οι κάτοικοι του Παμφόρου δηλώνουν ότι θα κινήσουν νομικές διαδικασίες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι δυνατόν ενώ τιμούν  υποτίθεται τη μνήμη ενός παιδιού,  που έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού,  να καταστρέφουν  περιουσίες,  καταστήματα και αυτοκίνητα πολιτών και να ισοπεδώνουν  κυριολεκτικά  κ