ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΑΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Αναζητούν τρόπους αντίδρασης, όσο ακόμα είναι εξαγγελία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομική σχολή
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

Συμφώνησαν στην ανάγκη ενδυνάμωσης του Πανεπιστημίου, προκειμένου να μην κλονίζεται η λειτουργία του από εξαγγελίες για ίδρυση νέων σχολών και λειτουργία ομοειδών σχολών σε άλλες πόλεις

Δήμητρα Συμεωνίδου

Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, υποστηρίζει ότι η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην χώρα, θα αποσυμφορήσει τα αμφιθέατρα των άλλων Νομικών Σχολών καθώς δεν θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των εισακτέων, στη Θράκη επικρατεί αναταραχή και οι φορείς συντονίζονται και αποφασίζουν το πλαίσιο των αντιδράσεων τους. 


Η τελευταία διευρυμένη σύσκεψη φορέων για την υπεράσπιση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την αποτροπή κάθε προσπάθειας αποδυνάμωσής του πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή. Την σύσκεψη προκάλεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης και αυτή έλαβε χώρα από τις 11 το πρωί και για διάστημα δυο ωρών στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Πρώτος ο κος Γραβάνης ανέδειξε τη σημασία του πανεπιστημίου για την περιοχή και έδωσε τον λόγο καταρχήν στον πρύτανη του ΔΠΘ Σταύρο Τουλουπίδη.


ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΥΤΑΝΕΥΩΝ ΔΠΘ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥΛΟΥΠΙΔΗΣ
Να συντονίσουμε τις ενέργειες μας όσο ακόμα η ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής είναι εξαγγελία, ζήτησε από τους τοπικούς φορείς ο κος Τουλουπίδης. Αποκάλυψε ότι σε συνομιλία που είχε με τον υπουργό Παιδείας, ο κος Γαβρόγλου του είπε ότι η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής μελετάται. Ανέδειξε ακόμα το πρόβλημα που δημιουργεί νομοθετική διάταξη που επιτρέπει σε υπηρετούντες καθηγητές σε περιφερειακά πανεπιστήμια να ζητήσουν μόλις μετά από τρία χρόνια τη μετάθεση τους σε πανεπιστήμια των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης. Ήδη ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί δέκα τέτοιες αιτήσεις από υπηρετούντες στο Δημοκρίτειο.

"Η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής λειτουργεί αποδυναμωτικά για το σύνολο του Δ.Π.Θ., καθώς δίνει την δυνατότητα στους υπάρχοντες καθηγητές, που έχουν συμπληρώσει την 15ετία να βάλουν υποψηφιότητα για την Πάτρα" είπε ακόμη, για να επισημάνει πως το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές". Περί της συνένωσης του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ ο κος Τουλουπίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά και τις τελευταίες συναντήσεις που είχε για αυτό το θέμα. Αυτή η συνένωση θα ευνοήσει την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας, τόνισε χαρακτηριστικά.


Στο περιθώριο της σύσκεψη ο κος Τουλουπίδης ρωτήθηκε και για την ίδρυση τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και έκανε την παρακάτω δήλωση: "Εμάς δεν μας απασχολεί ο ανταγωνισμός έξω από την Περιφέρειά μας. Αρκεί να είναι υγιής ανταγωνισμός, ο ακαδημαϊκός. Έχουμε πολύ ισχυρά τμήματα, είμαστε το τέταρτο πιο ισχυρό πανεπιστήμιο στη χώρα, με καταξίωση και στην Ελλάδα και διεθνώς. Απλά επιθυμούμε οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται στον πανεπιστημιακό χώρο, στην Ελλάδα, να γίνεται μετά από διαβούλευση".


ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Υπέρ ενός σχεδιασμού για τη στήριξη, ανάπτυξη και σύνδεση του ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία, εμφανίστηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά. Όσο για την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας είπε ότι αυτή έπρεπε να είναι προϊόν διαλόγου με το νομικό και επιστημονικό κόσμο και έτσι όπως εξαγγέλθηκε λογικά προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Περαιτέρω χαρακτήρισε το ΔΠΘ τον φυσικό χώρο για το ΤΕΙ ΑΜ-Θ σχολιάζοντας τα σχέδια περί συνένωσης. "Θα πρέπει να έχουμε προγραμματισμό σαν τοπική κοινωνία πάνω σε επιστημονικές βάσεις για την στήριξη και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και την σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία" τόνισε ο ίδιος για να επισημάνει ότι είχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας στον οποίο εξήγησε πως "μια τέτοια εξαγγελία θα έπρεπε να ήταν προϊόν διαλόγου με την ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και των πανεπιστημίων" για να λάβει την απάντηση του υπουργού πως "το θέμα ακόμα μελετάται".


Πρόταση συζήτησης του θέματος στην ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, κατέθεσε ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ στη σύσκεψη. Επίσης πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Αθηνών όπου επίσης λειτουργούν Νομικές Σχολές. Αυτό γίνεται, του απάντησε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΔΠΘ. Τέλος, ο βουλευτής ζήτησε συντονισμό κοινοβουλευτικών δράσεων των βουλευτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεξαρτήτως κόμματος, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον για το ΔΠΘ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.


ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Τη στήριξη του στο ΔΠΘ, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, επαναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία του για διενέργεια περιφερειακής σύσκεψης την προσεχή Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή.


Την πρόθεσή τους να στηρίξουν κάθε ενέργεια υπέρ του πανεπιστημίου, εξέφρασαν οι δήμαρχοι Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης.


Συνυπογράφουμε το ψήφισμα της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, είπε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ο κος Παντελεήμων αποκάλυψε επίσης ότι είχε και ο ίδιος επαφές στην Αθήνα για το πανεπιστήμιο σε υψηλό επίπεδο.


Ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος 
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ζήτησε από τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά, ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, μέχρι την Πέμπτη -να έχει προηγηθεί και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων την τρέχουσα εβδομάδα-στο οποίο θα συμμετέχουν ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Κομοτηνής Χρήστος Μαστροκώστας, ο πρύτανης ΔΠΘ, Σταύρος Τουλουπίδης και εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων του Εφετείου Θράκης. Παρόντες ήταν πολλοί στη σύσκεψη και εξέφρασαν απόψεις υπέρ της διατήρησης της δυναμικής του πανεπιστημίου όχι για τοπικιστικούς λόγους αλλά για ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς.


Ανάμεσα τους οι αναπληρωτές πρύτανη ΔΠΘ Φώτης Μάρης και Παντελής Μπότσαρης, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΔΠΘ Χρήστος Μαστροκώστας και ο καθηγητής της Σχολής Θεοχάρης Δαλακούρας, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, ο πρόεδρος ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, ο Ιάκωβος Φραντζής από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών Ροδόπης, ο συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Σταμάτης Σακελλίων, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου, η επικεφαλής δημοτικής παράταξης Ελένη Λαφτσή, ο πρόεδρος του συλλόγου Λογιστών Ροδόπης Θεόδωρος Σαββάκης, η Λένα Χατζή εκ μέρους της ΝΟΔΕ Ροδόπης, η πολιτευτής ΝΔ Βούλα Ελευθεριάδου κα.


Όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη ενδυνάμωσης του Πανεπιστημίου, προκειμένου να μην κλονίζεται η λειτουργία του από εξαγγελίες για ίδρυση νέων σχολών και λειτουργία ομοειδών σχολών σε άλλες πόλεις.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού,  που  περιχαρείς  επαινούσαν οι  κυβερνητικοί  παράγοντες,  φάνηκαν οι αδυναμίες,  τα λάθη και οι παγίδε