fbpx Ακόμη μία εβδομάδα σε lockdown
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021 - 10:00
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

Ακόμη μία εβδομάδα σε lockdown

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Lockdown
Νίκος Χαρδαλιάς
κορωνοϊός

Παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων, ως ισχύουν μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο περιθώριο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Των μέτρων εξαιρούνται Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων, Παιδικοί και Βρεφικοί Σταθμοί  που επιστρέφουν στη δια ζώσης λειτουργία τους από Δευτέρα 11/01/21.

Σύμφωνα με τον κο Χαρδαλιά, των αποφάσεων προηγήθηκε σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – Λοιμωξιολόγων, που ζήτησαν το άνοιγμα μεν της Πρωτοβάθμιας, αλλά τη διατήρηση κλειστών των υπόλοιπων κλάδων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, κάθε Παρασκευή θα ανακοινώνονται τα μέτρα της εβδομάδας, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Εάν υπάρχουν έκτακτα μέτρα που πρέπει να ανακοινωθούν εντός εβδομάδας, αυτό θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό. «Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίσσεται συνεχώς. Υπάρχει κόπωση, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Να μην διακινδυνεύσουμε ένα πισωγύρισμα», ήταν το μήνυμά του για ακόμη μία φορά.

Ο «κατάλογος» μέτρων

Τα μέτρα που εφαρμόζονται τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2021 είναι τα εξής:

  1. Εκπαίδευση: Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Ειδικά Σχολεία, Παιδικοί και Βρεφικοί Σταθμοί ανοίγουν. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους, δηλαδή τα σχολεία Πρωτοβάθμιας θα ανοίξουν ακόμη και στα χωριά της Ροδόπης που βρίσκονται σε καραντίνα.
  2. Λιανεμπόριο: Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα στούντιο αισθητικής, κλπ. Δεν υπάρχει μέριμνα αυτή την εβδομάδα για άνοιγμα του εμπορίου με click away, παρά τα όσα δήλωσε πριν μερικές ημέρες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου.
  3. Χώροι λατρείας: Χωρίς πιστούς για την επόμενη εβδομάδα. Οι κηδείες θα γίνονται σε στενό οικογενειακό κύκλο με έως 9 άτομα.
  4. Στις εταιρείες, ισχύει η τηλεργασία στον βαθμό που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
  5. Στα δικαστήρια παραμένουν σε ισχύ τα ειδικά μέτρα λειτουργίας που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα.
  6. Αθλητισμός: Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με ειδικά μέτρα.
  7. Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για επτά ημέρες. Επιπλέον, χρειάζεται να προσκομίζουν αρνητικό rapid test. Ειδικά για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου εντοπίζεται και το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού), αυτοί θα υπόκειται σε rapid test και στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στην χώρα, ενώ οφείλουν να προσκομίζουν τεστ και πριν το ταξίδι τους.

Όσον αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α’ ΕΣΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ