ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2017 - 11:12
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΔΕΔΥ: Από την Κομοτηνή το «όχι» στην αξιολόγηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κομοτηνή
ΑΔΕΔΥ
Συμβασιούχοι
Αξιολόγηση
Γρηγόρης Καλομοίρης

Γρηγόρης Καλομοίρης: «Η διαδικασία αξιολόγησης έχει στόχο τη μισθολογική καθήλωση χιλιάδων εργαζομένων»

Ενημερώσεις σε 6ο δημοτικό Κομοτηνής, μουσικό γυμνάσιο-λύκειο, δημαρχείο Κομοτηνής

Διονύσης Βοργιάς

«Όχι» ακούστηκε από την Κομοτηνή, αναφορικά με την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων. Ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος εκτελεστικής επιτροπής της  Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κομοτηνή, χθες Παρασκευή 31 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, προσκεκλημένος του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, βρέθηκε στο 6ο δημοτικό Κομοτηνής, στο μουσικό γυμνάσιο-λύκειο και στο δημαρχείο Κομοτηνής, προκειμένου να καταθέσει τους προβληματισμούς του σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τις επιπτώσεις της στο δημόσιο τομέα. Αύριο Κυριακή 2 Απριλίου θα βρεθεί στον Έβρο, όπου προσκεκλημένος του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Έβρου, θα μιλήσει στη γενική συνέλευση αντιπροσώπων.


Ο ίδιος, από το βήμα του δημαρχείου, καταδικάζει απερίφραστα την αξιολόγηση. «Την ονομασία αξιολόγηση θα την έβαζα σε ...εισαγωγικά, γιατί δεν έχει στόχο τη βελτίωση και την αποδοτικότητα του έργου που παρέχουν οι δημόσιες υπηρεσίες και γενικά οι δημόσιες δομές. Αντίθετα, έχει στόχο να νομιμοποιήσει τη μισθολογική καθήλωση χιλιάδων εργαζομένων και να οδηγήσει σε υποχρεωτικές μετακυλήσεις. Κι αφήνει ανοιχτό το δρόμο, χωρίς βέβαια να το προβλέπει με σαφήνεια, για να υπάρξουν διαθεσιμότητες και απολύσεις τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο Γρηγόρης Καλομοίρης.
Στη συνέχεια, επισημαίνει τις δράσεις της ΑΔΕΔΥ, που έχουν ως στόχο την αποτροπή της αξιολόγησης. «Τα σχέδια της κυβέρνησης μας βρίσκουν αντίθετους, γι’ αυτό έχουμε κηρύξει απεργία αποχή από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απέχουν από αυτές τις διαδικασίες, γιατί είναι μια νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, βάσει συντάγματος. Στόχος μας είναι να ακυρώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ, για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και για παράδοση σημαντικών-νευραλγικών τομέων στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο, όπως είναι ο τομέας της καθαριότητας.


Ο ίδιος, όμως, παραδέχεται ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν δείξει την προδιάθεσή τους να γίνει η αξιολόγηση, αλλά αναδεικνύει πως, όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, μπορεί να αλλάξει το τοπίο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναδείχθηκε σε αδρές γραμμές ότι ο νόμος 4369/2016 για την «αξιολόγηση», ένας νόμος «αντιγραφή» του «νόμου Μητσοτάκη», που οι αγώνες των εργαζόμενων κατήργησαν στην πράξη το καλοκαίρι του 2014. Ένας νόμος, που στην ουσία του, υλοποιεί τις συμφωνημένες με την τρόικα πολιτικές για το δημόσιο από το 2012 και πρέπει να καταργηθεί.
Παρόντες στο δημαρχείο και η πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Φωτεινή Αντωνιάδου, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Μάγγας, και συμβασιούχοι.


Στο παραπάνω πλαίσιο, εκδόθηκε και η πρόταση του Μέτωπου Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ): «Η απεργία - αποχή από τις διαδικασίες «αξιολόγησης», που πρότεινε το ΜΕΤΑ κι αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, χρειάζεται να απλωθεί σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανωθεί από τα συλλογικά όργανα (πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες), να τονωθεί η αυτοπεποίθηση των συναδέλφων-ισσών και να ενισχυθεί το αγωνιστικό τους φρόνημα, με συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες παντού. Ως ΜΕΤΑ, καλώντας και τις υπόλοιπες αριστερές, ριζοσπαστικές, αγωνιστικές παρατάξεις, θα πρωτοστατήσουμε σε αυτόν τον αγώνα. Όχι μόνο για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, αλλά για να ωφεληθεί το σύνολο του κόσμου της δουλειάς και να μη δημιουργηθεί το «επιτελικό - ευέλικτο δημόσιο» των ...ιδιωτών, με τις πανάκριβες και ανεξέλεγκτες υπηρεσίες, που δεν διασφαλίζουν ποιότητα και ασφάλεια στις όποιες παροχές ή προϊόντα, παρά μόνο κέρδη για τους ίδιους.


Το ΜΕΤΑ νιώθει δικαιωμένο γι’ αυτή την επιλογή του, που με επιμονή, παρά την άρνηση και τις επιφυλάξεις των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, συνέβαλε στο να δοθεί ο νικηφόρος αγώνας που αποτελεί αγωνιστική παρακαταθήκη για το μέλλον.

1. Κανένα σωματείο και καμιά ομοσπονδία να μην αποδεχθεί νέα οργανογράμματα και Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), που θα είναι προσαρμοσμένα στο μνημονιακό κουστούμι.
2. Οργανώνουμε Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες σε κάθε χώρο δουλειάς.
3. Οι εργαζόμενοι παραδίδουμε τα έντυπα αξιολόγησης στα σωματεία και τις ομοσπονδίες μας.
4. Κανένας εργαζόμενος δεν αξιολογεί ούτε τον προϊστάμενό του, ούτε τον υφιστάμενό του.
5. Στις ολομέλειες τμήματος/διεύθυνσης παρεμβαίνουν τα σωματεία / Ομοσπονδίες / ΑΔΕΔΥ για να εξηγήσουν τι κρύβουν οι νόμοι «αξιολόγησης», κινητικότητας, τα οργανογράμματα κλπ και απέχουμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.
6. Δεν υπογράφουμε τα έντυπα μετά τη συμβουλευτική συνέντευξη με τον προϊστάμενο, ούτε μετά την ολομέλεια τμήματος/διεύθυνσης», αναφέρει η ανακοίνωση.


ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Το θέμα των συμβασιούχων Ροδόπης, που παραμένουν απλήρωτοι από τρεις ως πέντε μήνες, ενώ συνεχίζουν να εργάζονται, τέθηκε επίσης προ συζήτηση. «Απαιτούμε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου, και να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους σε ανθρώπινη εργασία», είπε ο Γρηγόρης Καλομοίρης.


ΣΕ 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟ
Τα θέματα της εκπαίδευσης συζητήθηκαν πρώτα στο 6ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής κι έπειτα στο μουσικό γυμνάσιο-λύκειο Κομοτηνής. Ειδικά για το τελευταίο, ο συνδικαλιστής παρατήρησε χαρακτηριστική αργοπορία στην πλήρωση των κενών αναφορικά με τις θέσεις εκπαιδευτών. «Μόλις πριν λίγες ημέρες έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις, δηλαδή στις 28 Μαρτίου. 


Το σχολείο στελεχώνεται από ωρομισθίους και αναπληρωτές, ενώ θα έπρεπε να έχει μόνιμο προσωπικό, όπως κι όλα τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας. Γι’ αυτό απαιτούμε μόνιμους διορισμούς, όχι μόνο στις εκπαίδευση, αλλά παντού, σε νοσοκομεία, δήμους», τόνισε καταληκτικά.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα