fbpx 1.500.000 ευρώ κοστίζει η "σωτηρία" της γέφυρας Κομψάτου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

1.500.000 ευρώ κοστίζει η "σωτηρία" της γέφυρας Κομψάτου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γέφυρα Κομψάτου
Πτώση
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Χρ. Μέτιος: "Έχει παραγγελθεί εισαγγελική έρευνα. Μέχρι τότε δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα στο σημείο της πτώσης"

Το ποσό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, αν το πόρισμα αφορά στην πλήρη ανακατασκευή της γέφυρας

Διονύσης Βοργιάς

Σχεδόν ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από την "ξαφνική" πτώση της γέφυρας, που ένωνε Κομψάτο και Ίασμο, και τα "χέρια" της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραμένουν "δεμένα". Ο λόγος είναι πως έχει παραγγελθεί εισαγγελική έρευνα, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η οποιαδήποτε παρέμβαση στο σημείο, ωσότου υπάρξει πόρισμα εισαγγελέως. Το παραπάνω έγκειται στη διαφάνεια και στην καλύτερη δυνατή λειτουργία της δικαστικής κρίσης, καθώς η οποιαδήποτε εργασία θα μπορούσε να επηρεάσει το πόρισμα των πραγματογνωμόνων. 


Για το θέμα, το οποίο κρίνεται ως ιδιάζουσας σημασίας, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση στην αρχή της 16ης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου. Όπως εξήγησε ο κος Μέτιος "είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα κι έχει εκδοθεί από τη Δευτέρα δελτίο τύπου. Μετά από σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες που συγκάλεσα νωρίς το πρωί της Δευτέρας μετά την πτώση στην Κομοτηνή, με αποκλειστικό θέμα την κατάρρευση της γέφυρας στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής-Ιάσμου-Ξάνθης τα ξημερώματα της Κυριακής, προχωρήσαμε στις παρακάτω ενέργειες: Ζητήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Θράκης η εκπόνηση έκθεσης πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας και η υποβολή προτάσεων για την αποκατάστασή της. Ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης η κατάθεση έκθεσης διαπίστωσης των πραγματικών περιστατικών με καταγραφή του ιστορικού μελετών κατασκευής, συντηρήσεων και κατάρρευσης της γέφυρας.

Ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων η κατάθεση έκθεσης αυτοψίας όλων των γεφυρών στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου στη συνέχεια να καταρτιστεί μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος μητρώο όλων των γεφυρών της Περιφέρειας με βάση το επίπεδο ασφάλειας της κάθε γέφυρας. Αποφασίστηκε η άμεση έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης της μελέτης για την αποκατάσταση ή ανακατασκευή της γέφυρας που κατέρρευσε".


Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι ακόμη δε μπορεί να γίνει καμία επέμβαση στο σημείο καθώς "ταυτόχρονα έχει παραγγελθεί και εισαγγελική έρευνα. Μέχρι τότε δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα στο σημείο της πτώσης, γιατί θα πρέπει να υπάρχει το πόρισμα της έρευνας".


Τέλος, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε τις αποφάσεις που πήρε η περιφέρεια, με δεδομένη την ως άνω κατάσταση, δηλαδή την εναλλακτική όδευση. "Εκπονούμε μελέτη (50.000 ευρώ) για να δούμε την παράκαμψη από την παλιά γέφυρα, ώστε να μελετήσουμε τη στατικότητα της γέφυρας και τον δρόμο, για να μπορούν να διέρχονται οι κάτοικοι, μαζί με ένα έργο περίπου 100.000 ευρώ για συντήρηση, φωτισμό, διαγράμμιση, προστασία από κατολισθήσεις", δήλωσε ο κος Μέτιος και καταληκτικά αποκάλυψε ότι, στο πιο πιθανό σενάριο δεν θα χρειαστεί να χτιστεί η γέφυρα από την αρχή. 


"Επειδή οι εκτιμήσεις των μηχανικών μας μιλούν ότι το πιθανότερο θα χρειαστεί να αποκατασταθεί το κομμάτι που έπεσε, συν τα δύο οριζόντια τμήματα, είναι περίπου στα 1.500.000 ευρώ (συν 60.000 για τη μελέτη). Αν η πραγματογνωμοσύνη δείξει ότι πρέπει να πάμε σε ολική ανακατασκευή, θα πρέπει να πράξουμε έτσι. Όμως, για να μην χάσουμε χρόνο, τα ζητήσαμε ως έργα, βάσει των εκτιμήσεων", είπε.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που θα έδινε ένα οδικό χάρτη σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα και φυσικά μέτρων στήριξης όσων πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα,  που