ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2016 - 11:00
ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

13η σύνταξη: Παγίδα ή ενίσχυση;

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνταξιούχοι
Σύνταξη
ΕΚΑΣ
Έκτακτο Βοήθημα

Συνταξιούχος Θανάσης Τσουρνάκης: «Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος» Ταυτόχρονα καταβλήθηκε το μειωμένο κατά 50% ΕΚΑΣ!

Διονύσης Βοργιάς

Ουρές εντοπίσαμε έξω από τα κεντρικά καταστήματα τραπεζών στην Κομοτηνή, καθώς χθες Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου πιστώθηκε στους λογαριασμούς των συνταξιούχων το έκτακτο βοήθημα ή αλλιώς η «13η σύνταξη». Από το πρωί οι συνταξιούχοι σχημάτισαν ουρές έξω από τα ATM, προκειμένου να δουν τις τσέπες τους να γεμίζουν, έστω και για λίγο, έστω κι από λίγο.


Σημειώνεται ότι μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου πιστώθηκε στους λογαριασμούς 1,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων το έκτακτο βοήθημα,  ενώ ταυτόχρονα καταβλήθηκε και το μειωμένο κατά 50% Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα ίδια, αλλά τα ποσά του επιδόματος είναι μειωμένα στο μισό, για 250.000 δικαιούχους. Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Οικονομικών το ποσό για το έκτακτο βοήθημα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος ή παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.


Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε περισσότερα από 617 εκατ. ευρώ και το δικαιούνται συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 850 ευρώ το μήνα. Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, κύριων και επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ, όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας. Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ, ενώ αν η διαφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Οι επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) θα καταβληθούν στις 29 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη.
Οι δικαιούχοι με τις μικρότερες συντάξεις θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση (600 ευρώ) και εκείνοι που έχουν υψηλότερες συντάξεις θα λάβουν μικρότερη. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό δεν είναι μικρότερο των 300 ευρώ. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ καταβάλλεται επίδομα ποσού 115 ευρώ μηνιαίως από 230 ευρώ που εισέπραττε αυτή η κατηγορία μέχρι σήμερα.


Έκτακτο επίδομα αλλά και ...μείωση ΕΚΑΣ
Η βοήθεια προς τους συνταξιούχους μπορεί να ήρθε, όμως συνδυάστηκε με τη μείωση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης για συνταξιούχους, το οποίο, πρακτικά, έχει μεγαλύτερη οικονομική σημασία. 
Για παράδειγμα το επίδομα των 230 ευρώ θα μειωθεί στα 115 ευρώ και το επίδομα των 172 ευρώ θα μειωθεί στα 86 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για όλο το 2017 το ποσό που χάνεται είναι αρκετά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσό που καταβάλλεται μέσω έκτακτου επιδόματος.


«Πονούν» στην τσέπη οι συνταξιούχοι
Εμείς βγήκαμε στα καταστήματα, προκειμένου να δούμε από κοντά τις αντιδράσεις των συνταξιούχων αναφορικά με τη 13η σύνταξη. Κανένας δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος, αν και οι περισσότεροι μας είπαν «καλύτερα αυτό, από το τίποτα».


Ένας από τους συνταξιούχους είναι και ο Θανάσης Τσουρνάκης, που λαμβάνει σύνταξη από το Ταμείο Συντάξεως Αυτοκινητιστών, που υπάγεται στο Ταμείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος. 


Στα 73 του χρόνια βλέπει τη σύνταξη να «κόβεται» και τις υποχρεώσεις να παραμένουν ίδιες. «Κανένας δεν είναι ικανοποιημένος από τις συντάξεις. Άλλο είναι να παίρνουμε αυτό το επίδομα και άλλο το κανονικό δώρο», θα μας πει για το έκτακτο επίδομα, ενώ συνολικά θα διαπιστώσει «τα πράγματα είναι δύσκολα, ειδικά όταν κάποιος παίρνει 500-600 ευρώ το μήνα, ή και λιγότερα. Όλοι δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα. Υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις καθημερινά». Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν «τρύπες» και θα βοηθήσουν, ώστε το τραπέζι των εορτών να είναι όσο το δυνατό πιο αξιοπρεπές γίνεται.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού