ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΛΛΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στα βουνά της Λεκάνης: Κεχρόκαμπος – Παλιά Καβάλα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλιώτικες Προτάσεις
Τουρισμός
Δημήτρης Γκαγκαλίδης

Επιμέλεια: Αλλιώτικες Προτάσεις

 Κάποτε οι άνθρωποι ταξίδευαν από αυτές τις στράτες. Βουνίσιες και γεμάτες από αυθεντικές εικόνες ανόθευτης ομορφιάς.  Θα ξεκινήστε από το οροπέδιο του Κεχρόκαμπου, εκεί που συναντιούνται τα βουνά της Ροδόπης με αυτά της Λεκάνης. Η υπέροχη πλατεία του Κεχρόκαμπου είναι ότι πρέπει να σχεδιάσετε την πορεία και να ενημερωθείτε για το τι θα συναντήσετε. Στην ΝΑ έξοδο του χωριού θα αφήσετε την νότια διαδρομή προς Ζαρκαδιά και Χρυσούπολη και θα ανηφορίστε προς Λεκάνη για 9 χλμ. Μέσα από καρυδιές, καστανιές και πλατάνια θα βγείτε στο ψυχρό συνήθως ομώνυμο λεκανοπέδιο. Στην Λεκάνη αξίζει να αγοράσετε άφοβα νόστιμες πατάτες και να δείτε το “δάσος οξιάς” πάνω από το χωριό (χώρος αναψυχής Παναγίας).
Συνεχίζοντας προς Πλαταμώνα θα ήταν κρίμα εάν δεν παρακάμψετε για 2-3 χλμ για να νιώσετε την ομορφιά στον Διπόταμο, όπου και λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο – ψησταριά.
 
Ο Πλαταμώνας κοιτάζει πανοραμικά τα βουνά και αποτελεί στέκι και πέρασμα των απανταχού κυνηγών της περιοχής. Στο κέντρο βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία και η ταβέρνα του Λάζαρου. Από το κατάστημα του γυναικείου Ποντιακού αγροτο-συνεταιρισμού “Για τα 'σεν” θα αγοράσετε γλυκά κουταλιού. Στον οικισμό λειτουργεί και μουσείο λαογραφίας, ενώ κάθε χρόνο γίνεται η “Γιορτή κτηνοτροφίας” υποδηλώνοντας τις ασχολίες των κατοίκων. Μετά από στροφές και περνώντας έξω από τα χωριά Πολύνερο και Κρανοχώρι θα φτάσετε στην δ/ση προς Λιμνιά και θα κατηφορίστε στις Κορυφές. Δείτε τις ταβέρνες, την πλατεία με το μνημείο και το καταφύγιο ανάμεσα στα έλατα. Αν θέλετε να κάνετε έναν όμορφο περίπατο στο βουνό, αξίζει εδώ.
 
Ακόμη χαμηλότερα βρίσκεται η Παλιά Καβάλα, γνωστή για το “Μονοπάτι νερού” που ξεκινά από εδώ και για την ξακουστή νόστιμη ρίγανη. Η παλιά Καβάλα έχει “σημάδια επισκεψιμότητας”. Οφείλονται στις 3 ταβέρνες του οικισμού, στην πίστα μότο κρος, στις διαδρομές ποδηλασίας βουνού (ΜΤΒ), αλλά και το οινοποιείο Λαλίκος. Στην έξοδο προς Αμυγδαλεώνα θα δείτε τον τουριστικό ανακαινισμένο Νερόμυλο και το χώρο που γίνεται κάθε Ιούνιο το εναλλακτικό μουσικο-πολιτιστικό φεστιβάλ “Wood water wild” .  Το τέλος των βουνών θα σας βρει στην δ/ση προς Ζυγό και Κρυονέρι.  Εσείς θα ακολουθήστε το δρόμο προς Αμυγδαλεώνα και Καβάλα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού