ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, 2016 - 11:00
Ο ΕΚΛΙΠΩΝ ΥΗΡΞΕ ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Κηδεύεται σήμερα στους Ασώματους ο Γιώργος Χαραλαμπίδης

ΓΕΝΙΚΑ
Γιώργος Χαραλαμπίδης

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, ανατρεπτικός διανοούμενος, διατηρούσε πάντα δεσμούς με τον τόπο του

Τον αποχαιρετούν η σύζυγος, ο γιος του που ήρθαν από το Λονδίνο και οι κοντινοί φίλοι και συγγενείς

Ήταν πληθωρικός σε όλα του, ανατρεπτικός, γεννήτορας ιδεών και αυθεντικός θεατράνθρωπος μιας γενιάς που σμιλεύτηκε με καλά ελληνικά, με τσαγανό και με θέληση να αλλάξει την κοινωνία. Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης ηθοποιός, σκηνοθέτης και άνθρωπος που φιλοσοφούσε την ζωή, που ερωτευόταν τα γήινα πράγματα, που πειραματιζόταν με όλα από ένα δύσκολο κείμενο μέχρι την παρασκευή ψωμιού, ήταν φίλος του «Χρόνου» και για ένα διάστημα και συνεργάτης του. Τα κείμενά του δεν τα κατανοούσαν όλοι αλλά είχαν αυτό το διαφορετικό στοιχείο ενός λόγου που ανέβαζε τον πήχη ψηλότερα.

 

Το άγγελμα του θανάτου του μας  λύπησε. Κυρίως γιατί είχε ακόμη να δώσει πράγματα. Ως ηθοποιός, ως κατασταλαγμένος άνθρωπος, ως σκηνοθέτης ευρηματικός. Η νεκρώσιμη ακολουθία γίνεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο δικό του χωριό τους Ασώματους που δεν εγκατέλειψε ποτέ. Στο βιογραφικό του τιμούσε την ρίζα του και το ανέφερε πάντοτε μιλώντας για τη συνύπαρξη με τους γειτόνους μουσουλμάνους, με τα παιδιά που μεγάλωσε παίζοντας στην γειτονιά πριν πάει αγροτόπαιδο στην πρωτεύουσα. Η καλλιτεχνική του πορεία στο θέατρο και  τον κινηματογράφο υπήρξε έντονη. Θυμίζουμε την τελευταία του συνέντευξη στο Χρόνο φέτος τον Ιανουάριο με αφορμή τις τότε αγροτικές κινητοποιήσεις κι όχι μόνο.


Δημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα από τις θύμισες της Κομοτηνής και τα γυμνασιακά του χρόνια. «…Όταν ήμουν στο γυμνάσιο θυμάμαι ότι όλοι μας έλεγαν ότι είναι ένας μεγάλος θεσμός και δείκτης παρακμής η αστυφιλία. Εμείς ξαφνικά το 80% ζούμε στο μπετόν! Φυσικά η Κομοτηνή δεν συγκαταλέγεται σε αυτά, αλλά, ανάλογα, αφού ξεκόπηκαν οι αγρότες από τη γη τους και αγοράζουν προϊόντα –ακόμη κι αγροτικά- για να φάνε, θυμάμαι πόσα αυτοκίνητα έστελνε παλιά η Κομοτηνή στη Θεσσαλονίκη, πλέον εισάγει από παντού! Τρώμε ξένη πατάτα στην Ελλάδα… Αν τρώγαμε τα θεονόστιμα ελληνικά προϊόντα και κρέατα… δεν θα είχαμε πρόβλημα». 


Στην στροφή της συνέντευξης προς την τέχνη, που την υπηρέτησε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης ο κ. Χαραλαμπίδης θα πει: «Εγώ ασχολούμαι πάρα πολύ αυτή την εποχή με πράγματα που θα μιλήσουν για την εποχή μας, γιατί άμα ασχολείσαι με πράγματα που δεν αφορούν κανένα… είσαι εκτός. Η τέχνη για την τέχνη δεν υπάρχει. Η τέχνη είναι ωφέλιμο είδος. Εμείς λοιπόν χρεοκοπήσαμε πρώτα ιδεολογικά. Μάλιστα, για να το δούμε και λίγο χιουμοριστικά, νιώθουμε μία ταπείνωση που μας λένε Βαλκάνιους. Θέλουμε να νιώθουμε Ευρωπαίοι»!


Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης εγκατέλειψε την ζωή στα 78 του χρόνια και ταξιδεύει ήδη στις γειτονιές των αγγέλων με εκείνο το πλατύ χαμόγελο και το διαπεραστικό βλέμμα συνεχίζοντας να νουθετεί και να αγορεύει...
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Θρακικής γης που θα τον σκεπάσει σήμερα. Εμείς δεν το ξεχνάμε αυτό είναι σίγουρο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι