fbpx Ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος – έτσι θα προστατευτούμε
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΜΘ

Ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος – έτσι θα προστατευτούμε

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυροσβεστική ΑΜΘ
Δήμος Κομοτηνής

Συμβουλές για να μην προκληθεί πυρκαγιά και πώς να δράσουμε εάν αντιληφθούμε πυρκαγιά

Ο Δήμος Κομοτηνής καλεί τους κατοίκους να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους - θα υπάρξουν πρόστιμα

Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ενόψει της έναρξης αντιπυρικής περιόδου και επίσημα στις 1 Μαΐου 2020, και με δεδομένο την αλλαγή και την επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες συμβάλουν στην μετατροπή μιας αθώας φωτιάς σε καταστροφική πυρκαγιά, εφιστούμε την προσοχή των πολιτών στα εξής:

Για να μην προκληθεί πυρκαγιά:
Μην ξεχνάτε ότι απαγορεύεται, γενικά, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου, κάθε έτους (9 πυρ/κή διάταξη). Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες), που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Μην αφήνετε σκουπίδια ή γυάλινα αντικείμενα (μπουκάλια, υπολείμματα πετρελαιοειδών, χρωμάτων, κ.ά.) στην ύπαιθρο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη. Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα.

Αν είστε κυνηγός ή εκδρομέας:
Μην κάνετε χρήση φωτιάς και υπαίθριων ψησταριών όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30oC. Είναι προτιμότερο να πάρετε μαζί σας έτοιμα τρόφιμα. Τηρήστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αν βλέπετε ότι κάπου αναδύεται καπνός να ενημερώνετε άμεσα. Οι εκδρομείς να επιλέγουν τους οργανωμένους εκδρομικούς χώρους.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς:
Ειδοποιείστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καλώντας τον αριθμό 199 και δώστε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες. Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται. Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή. Αν παγιδευτείτε από τη φωτιά μέσα στο δάσος, καταφύγετε σε κάποιο μέρος χωρίς πολλά δέντρα, θάμνους και ψηλά χόρτα. Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε εξαιτίας του καπνού, καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με ένα στεγνό ύφασμα. Αν τα ρούχα σας πιάσουν φωτιά, πέστε στο έδαφος, καλύψτε το πρόσωπό σας με τα χέρια και κυλιστείτε στο χώμα, μέχρι να σβήσουν.

Αν πιάσουν φωτιά τα ρούχα κάποιου άλλου, προσπαθήστε να τον τυλίξετε με μια κουβέρτα ή κάποιο ρούχο και βοηθήστε τον να κυλιστεί στο χώμα. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη "κλήσεις έκτακτης ανάγκης" ή "εκτός δικτύου", τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών
Εφιστάται η προσοχή στις πυρκαγιές λόγω υπολειμμάτων καλλιεργειών. Η χωρίς άδεια από την οικεία Π.Υ. καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή γεωργοκτηνοτροφικών εκτάσεων αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα, εκτός αυτού ενημερώνεται άμεσα ο ΟΠΕΚΕΠΕ με υπόδειξη του γεωγραφικού στίγματος στα οποία σημειώθηκε η πυρκαγιά ο οποίος εφαρμόζει τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Η αμέλεια εξάλλου, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες δασικών πυρκαγιών και καταστροφής του φυσικού πλούτου της χώρας, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες ζέστης και ξηρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίοι ευνοούν την γρήγορη εξάπλωση.

Ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής
Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2020 έως 31-10-2020, καλούνται όλοι οι δημότες του Δήμου Κομοτηνής που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς. 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα πρέπει να ισχύσουν και να εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 παρ. 1 περ. 26 εδαφ. β’ του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» και της υπ’ αριθ. 4/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης. Η παρούσα ειδοποίηση θεωρείται και ως προσωπική ειδοποίηση προς όλους τους πιο πάνω αναφερόμενους ιδιοκτήτες ή υπεύθυνα πρόσωπα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πολιτικό και κοινωνικό ξεκατίνιασμα,  με φόντο την ηθική σήψη στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο,  από πρωταγωνιστές οι οποίοι δεν τίμησαν ούτε το ρόλο που ηθοποιού-ποιώ ήθος- και αυτό έπρεπε να διδάσκου