ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Τιμήθηκε η Εθνική Αντίσταση στην Κομοτηνή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
κατάθεση στεφάνων
Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής
Νίκος Τσαλικίδης
Δημήτρης Πολιτειάδης

Παρόντων φορέων, στρατού, συλλόγου, αλλά απουσία κόσμου

Διονύσης Βοργιάς

H Εθνική Αντίσταση τιμήθηκε στην Κομοτηνή την Κυριακή 26 Νοεμβρίου με κατάθεση στεφάνων στο ηρώο Κομοτηνή, παρόντων φορέων, στρατού, συλλόγου, αλλά απουσία κόσμου.


Είχε προηγηθεί η επίσημη έπαρση της σημαίας στον χώρο του ηρώου της πόλης, με απόδοση τιμών, και η επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου θα προεξήρχε ο μητροπολίτης Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. 


Κατόπιν, στον χώρο του ηρώο, στεφάνι κατέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Πολιτειάδης, ο ταξίαρχος Γεώργιος Χατζηγεωργίου, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.


Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ακολουθούμενη από την αναφώνηση του εθνικού ύμνου από τη στρατιωτική μπάντα.


ΠΕΡΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Εθνική Αντίσταση αποκαλείται η αντίσταση που πρόβαλλαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κατοχής εναντίον των κατακτητών, μέσω των αντάρτικων οργανώσεων είτε στα βουνά, είτε στις πόλεις για την απελευθέρωση της χώρας. Η αντίσταση ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την πτώση και την συνθηκολόγηση της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 1941. 


Αρχικά υπήρξε προϊόν αυθόρμητων ενεργειών μεμονωμένων πολιτών ή μικρών ομάδων πολιτών, άλλα σταδιακά απέκτησε οργανωμένη μορφή με την ίδρυση αντιστασιακών οργανώσεων. 


Από τα μέσα του 1942 εξελίχθηκε σε ένοπλο αγώνα στην ύπαιθρο. Ήδη από τα μέσα του 1943 οι αντάρτικές ομάδες είχαν προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στους κατακτητές και είχαν κατορθώσει να απελευθερώσουν τμήμα της ορεινής ενδοχώρας.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού