fbpx Τι λέει το Δ.Π.Θ. για την εξ αποστάσεως διδασκαλία σε αρκετά Τμήματα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΥΣ

Τι λέει το Δ.Π.Θ. για την εξ αποστάσεως διδασκαλία σε αρκετά Τμήματα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ζωή Γαβριηλίδου

Ζ. Γαβριηλίδου, αντιπρύτανης: «Τα Τμήματα εφαρμόζουν αυτό που λέει η νομοθεσία»

Ήδη τρία Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή (Νομικής, Παρευξεινίων, Κοινωνικής Εργασίας) θα διδάξουν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως το χειμερινό εξάμηνο 2020-21, άρα επί της ουσίας οι φοιτητές τους «δεν χρειάζεται» να έρθουν στην Κομοτηνή. Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται κι άλλα τμήματα της πόλης, διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί η Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που αναφέρει ότι μπορούν να πραγματοποιούνται δια ζώσης θεωρητικά μαθήματα, αλλά με 50 φοιτητές «πλαφόν» ανά αμφιθέατρο κι άλλες επιπλέον προϋποθέσεις αιθουσών, αποστάσεων, καθαριότητας.

Δια ζώσης θα γίνουν τα πρακτικά μαθήματα του ΤΕΦΑΑ κι αρκετά μαθήματα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. Τα Τμήματα που δεν έχουν «κλειδώσει» τις αποφάσεις τους, οφείλουν να ενημερώσουν το Δ.Π.Θ. μέχρι και 1η Οκτωβρίου 2020, οπόταν θα έχουν ξεκαθαριστεί τα πάντα.

Ένα πολύπλοκο ζήτημα
Κληθείσα να σκιαγραφήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής στα Τμήματα, φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm από τον Δήμο Μπακιρτζάκη η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων-Φοιτητικής Μέριμνας Δ.Π.Θ. Ζωή Γαβριηλίδου. Αρχικά, εξήγησε ότι το Πανεπιστήμιο είναι πλήρως συμμορφωμένο με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα Τμήματα έχουν ενημερωθεί για το τι πρέπει να κάνουν και το πώς να δράσουν εάν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού.

Αναφορικά με το ισχύον πλαίσιο εξ αποστάσεως ή δια ζώσης διδασκαλίας, η κα Γαβριηλίδου εξήγησε πως «τα Τμήματα εφαρμόζουν κατά λέξη αυτό που λέει η νομοθεσία, δηλαδή όπου τα ακροατήρια είναι μικρά ή όπου έχουμε πρακτικά μαθήματα πάμε για δια ζώσης». Έτσι, για παράδειγμα στο Τμήμα Νομικής, όπου περνούν περισσότεροι από 400 φοιτητές κάθε χρόνο (αρκετοί εκ των οποίων παρακολουθούν τα μαθήματα), η αντιπρύτανης σημειώνει: «η Νομική είναι πολύ λογικό γιατί τα ακροατήρια δεν είναι κάτω από 150 φοιτητές – και να θέλαμε ‘’να σπάσουμε’’ τα ακροατήρια σε μικρότερα για να γίνουν τα μαθήματα δια ζώσης θα ήταν αδύνατο γιατί δεν θα χωρούσε όλο το πρόγραμμα να αναπτυχθεί στις υφιστάμενες υποδομές». Εξήγησε, επικουρικά, ότι κάθε ακροατήριο πρέπει να έχει τη δικιά του αίθουσα για λόγους ιχνηλάτησης σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ενώ υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, δηλαδή ότι εάν ένα πολυπληθές τμήμα «σπάσει» σε αρκετές μικρές ομάδες φοιτητών, οι καθηγητές θα πρέπει να διδάξουν πολλές φορές το ίδιο μάθημα την ίδια μέρα, κάτι που «δεν βγαίνει» στις περισσότερες περιπτώσεις χρονικά.

Η κα Γαβριηλίδου ευχαρίστησε τον Δήμο Κομοτηνής και τους τοπικούς φορείς που έχουν ‘’δωρίσει’’ αίθουσες προς το Δ.Π.Θ. κι εξήγησε ότι «θα αξιοποιηθούν εκεί που θα υπάρξει ανάγκη» κι ευχαρίστησε επίσης τον Δήμο Ιάσμου που δώρισε μάσκες, κάτι που θα πράξει προσεχώς κι ο Δήμος Κομοτηνής. Οι μάσκες θα μοιραστούν σε προσωπικό, καθηγητές, φοιτητές.

Τέλος, η αντιπρύτανης σημείωσε ότι ανάλογα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, ενδέχεται το καθεστώς μαθημάτων να αλλάξει. Δηλαδή, εάν υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, μπορεί να προκριθεί ως λύση συνολικά η εξ αποστάσεως μέθοδος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ