fbpx «Συναγερμός» στη Θράκη με το πρώτο κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

«Συναγερμός» στη Θράκη με το πρώτο κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιός Δυτικού Νείλου
Ξάνθη
Κώστας Βενετίδης

Στον Δήμο Τοπείρου ν. Ξάνθης το πρώτο κρούσμα - χαρακτηριστική αργοπορία φέτος του ΕΟΔΥ για την άδεια αεροψεκασμών

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημέρωσε ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2020, το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου) και το άλλο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Δήμο Καρδίτσας).

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης. Τον Μάιο 2020, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Πως μεταδίδεται ο ιός
Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.


Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα. 

Με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ -σε κάθε περίοδο μετάδοσης- διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

ΕΟΔΥ: Τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας
Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών). 

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Κ. Βενετίδης: Άργησε η άδεια αεροψεκασμών
Πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας άργησε να χορηγήσει την άδεια διενέργειας αεροψεκασμών στην Περιφέρεια ΑΜΘ (έχετε διαβάσει παλιότερα αναλυτικό ρεπορτάζ του «Χ») έθιξε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΠΑΜΘ Κώστας Βενετίδης. Μάλιστα, εξήγησε ότι στην «φαρέτρα» των μεθόδων καταπολέμησης, οι εναέριοι ψεκασμοί είναι η καλύτερη μέθοδος, ενώ γενικότερα παρατήρησε φέτος ότι ήταν και δύσκολη χρονιά λόγω καιρού (με τις συνεχείς βροχοπτώσεις).

Ο αντιπεριφερειάρχης υπενθύμισε, πάντως, ότι φέτος εφαρμόζεται στην Περιφέρεια ΑΜΘ ένας νέος τρόπος εντοπισμού του ιού, καθώς έχουν τοποθετηθεί κλουβιά με πουλερικά τα οποία έχουν «την ιδιότητα να εμφανίζουν τον ιό του Δυτικού Νείλου νωρίτερα από τον άνθρωπο», όπως είχε σημείωσε τότε ο κος Βενετίδης. Έτσι, ο ιός ανιχνεύτηκε και σε πουλερικά στο ν. Ξάνθης, αλλά και σε άνθρωπο. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν την πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών,  τόσο πληθαίνει η ατζέντα των διεκδικήσεων, των  προκλητικών ανακοινώσεων, αλλά και οι συχνές αναφορές για τη  μειονότητα της Θράκης.