ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΣΤΟ 2ο ΚΑΠΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Σωστά και έγκαιρα να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΚΑΠΗ
Υγεία
Εκδηλώσεις

Διαπιστώνει φέτος μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου στο αντιγριπικό εμβόλιο και καλεί όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, ο Κοσμάς Παπαχρήστου ιατρός – πνευμονολόγος
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Διαπιστώνει φέτος μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου στο αντιγριπικό εμβόλιο και καλεί όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν. Ο Κοσμάς Παπαχρήστου ιατρός – πνευμονολόγος ήταν εισηγητής στην ενημερωτική ομιλία, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Κ.Α.Π.Η. Κομοτηνής με θέμα: «Γρίπη και η χρήση των εμβολίων». Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό και σε αυτήν ανταποκρίθηκαν πολλοί ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, που θέλησαν να ενημερωθούν για τη γρίπη, αλλά και την ανάγκη εμβολιασμού. Ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Γιάννης Γκαράνης χαιρέτισε την εκδήλωση και αμέσως μετά ο κ. Παπαχρήστου μίλησε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη γρίπη και το εμβόλιο.


Στο παρελθόν στην χώρα μας η γρίπη εμφανίζονταν πριν τα Χριστούγεννα. Όμως τις τελευταίες δυο δεκαετίες η επέλαση της γρίπης γίνεται από 10 Φεβρουαρίου  περίπου και μετά, μέχρι και τον Μάρτιο, εποχή στην οποία έχει μετατοπιστεί πλέον και ο βαρύς χειμώνας. «Στην Ελλάδα είθισται τα αντιγριπικά εμβόλια να γίνονται αρχές Οκτωβρίου. Όμως το εμβόλιο διαρκεί 3 μήνες. Έτσι όσοι θα εμβολιαστούν αρχές Οκτωβρίου το πιο πιθανό είναι όταν θα έρθει η επιδημία της γρίπης να είναι ουσιαστικά μη προστατευμένοι. Το καλύτερο από όλα είναι το εμβόλιο να γίνεται τον Οκτώβριο και ένα επαναληπτικό το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Διαφορετικά αν θέλουμε να κάνουμε ένα εμβόλιο πρέπει να γίνεται από τις 15 Νοεμβρίου και μετά».


Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ). Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης. Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2016 – 2017 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Όσον αφορά τις δυσπιστίες που μπορεί να υπάρχει στο θέμα των εμβολιασμών, ο ιατρός - πνευμονολόγος κ. Παπαχρήστου, ανέφερε «οι όποιες δυσπιστίες υπάρχουν εάν είναι από τον κόσμο τις καταλαβαίνουμε και θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές. Φανταστείτε ότι εμβολιάζονται πάνω από οκτακόσια εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη στον δυτικό κόσμο και δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ σοβαρή παρενέργεια από αυτό το εμβόλιο εδώ και δεκαετίες. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφιβολίας για την χρήση του εμβολίου». 


ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ


1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας). Μεταμόσχευση οργάνων. Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια.
3. Νευρομυϊκά νοσήματα.
4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
5. Λεχωίδες.
6. Θηλάζουσες.
7. Άτομα με Δείκτη Μάζα Σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερης των 40 kg/m2.
8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
11. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν