ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Παραμένει το πρόβλημα του κλάδου λογοθεραπευτών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λευτέρης Τσακιρίδης
Λογοθεραπευτές

"Ελπίζουμε ότι δεν θα επωμιστεί η ελληνική οικογένεια το δυσβάσταχτο βάρος όλων των θεραπειών" δηλώνει ο λογοθεραπευτής - λογοπεδικός Λευτέρης Τσακιρίδης

Διονύσης Βοργιάς

Η ειδική αγωγή βάλλεται από παντού, και μία από τις "βολές" έρχεται από το μειωμένο κονδύλι για τις ειδικές θεραπείες, όπως η λογοθεραπεία, που φέτος μειώθηκε στο μισό. Είχαν προηγηθεί, στην αρχή της χρονιάς, πλήθος διαμαρτυριών από λογοθεραπευτές και γονείς, καθώς οι πρώτοι καλούνται να δουλέψουν για πολύ λιγότερα χρήματα και οι δεύτεροι καλούνται να επωμιστούν μεγάλο οικονομικό βάρος. 


Υπενθυμίζουμε ότι στην αρχή της χρονιάς οι σύλλογοι και  τα σωματεία επαγγελματιών-επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουν ειδικές θεραπείες σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, είχαν καταγγείλει τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την παροχή των υπηρεσιών αυτών.


Όχι είχε ακουστεί και από τη Ροδόπη, όπου αντέδρασαν 15 λογοπεδικοί - λογοθεραπευτές, εξηγώντας ότι οι νέες συμβάσεις υποβαθμίζουν τον κλάδο, κι εξαθλιώνουν επαγγελματίες, γονείς και πάσχοντες. Και, μολονότι το "τραπέζι" διαλόγου με την κυβέρνηση θεωρητικά παραμένει ανοιχτό, το μόνο σίγουρο είναι πως η ειδική αγωγή δέχθηκε ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα και το 2017.


Λογοθεραπευτής - λογοπεδικός εδώ και 25 χρόνια, ο Λευτέρης Τσακιρίδης εξηγεί ότι "τα τελευταία χρόνια, ειδικά το 2017, ο χώρος της ειδικής αγωγής έχει υποστεί πολλαπλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ο καινούργιος ασφαλιστικός φορέας δυστυχώς αύξησε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, μέσα από ενέργειες που ήταν κάθε άλλο παρά οργανωμένες. Αυτές οι ενέργειες είχαν ως στόχο να εξυγιάνουν ένα ήδη αρρωστημένο σύστημα, όμως άποψή μου είναι πως ήρθαν να το αποτελειώσουν".


Ο ίδιος ευελπιστεί σε μία λύση της τελευταίας στιγμής, καθώς οι νέες συμβάσεις θα προσθέσουν οικονομικά βάρη εκατέρωθεν. "Ελπίζουμε ότι δεν θα επωμιστεί η ελληνική οικογένεια το δυσβάσταχτο βάρος όλων των θεραπειών που μέχρι πρότινος κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία και πως δεν θα αναγκαστούν χιλιάδες οικογένειες ανθρώπων της ειδικής αγωγής να κλείσουν τα κέντρα που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, μη μπορώντας να αντέξουν το κόστος λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να αφήσουν στη μέση θεραπευτικά πλάνα και παιδιά ή ενήλικες που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη των ειδικοτήτων", αναφέρει σχετικά ο κος Τσακιρίδης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού