ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2013 - 00:00
ΟΜΑΔΑ 20 ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ NATHAN ARRINGTON

Tο Πανεπιστήμιο Πρίνστον έρχεται στην αρχαία Στρύμη για ανασκαφές

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διευθύντρια της έρευνας από την ελληνική πλευρά, έχει οριστεί η αρχαιολόγος Δ. Τερζοπούλου, ενώ στην  ανασκαφή συμμετέχει και η αρχαιολόγος της ΙΘ Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαρίνα Τασακλάκη 

Οι έρευνες θα ξεκινήσουν στις 10 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουλίου

Πρόκειται για την τρίτη φάση της έρευνας στην Στρύμη, μετά τις ανασκαφές του Γ. Μπακαλάκη 
και του Διαμαντή Τριαντάφυλλου

Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα
Η Στρύμη είναι αποικία της Θάσου που ιδρύθηκε στη χερσόνησο της Μολυβωτής περί τα μέσα του 7ου αιώνα, κοντά στη χώρα των Μαρωνιτών, που είχε ως αποτέλεσμα τις συγκρούσεις Μαρώνειας και Θάσου. Στην περιοχή, έχουν ανακαλυφθεί θεμέλια κατοικιών, τμήματα δρόμων και υπόγειες σήραγγες υδραγωγείων καθώς και φρεάτια συλλογής και άντλησης νερού, που θεωρούνται σημαντικά τεχνικά έργα της αρχαίας υδραυλικής και μηχανικής. Πρόκειται για την ανατολικότερη αποικία των Θασίων στη Θράκη, οι οποίοι από τα τέλη του 7ου ως τις αρχές του 5ου αιώνα ιδρύουν, «αποικιακό κράτος», γνωστό ως «Θασιακή Περαία», με όρια τους ποταμούς Στρυμόνα και Νέστο. Στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. η Στρύμη καταστρέφεται από τον Φίλιππο Β΄, πιθανόν με τη βοήθεια των Μαρωνιτών.  Τμήματα του πολεοδομικού ιστού της πόλης του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. ήρθαν στο φώς από τις ανασκαφές του Διαμαντή Τριαντάφυλλου, και μέχρι τώρα αποκάλυψαν μεγάλα τμήματα της αρχαίας πόλης. Σήραγγες υπόγειου υδραγωγείου 5ου αιώνα π.Χ. ήρθαν στο φώς από τις ανασκαφές στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από τον καθηγητή Γ. Μπακαλάκη. Μια εντυπωσιακή κατασκευή για την τροφοδοσία της πόλης με νερό, αποτελούμενη από τούνελ, υδρορροές και πηγάδια, ένα πραγματικά φανταστικό κατόρθωμα της αρχαίας μηχανικής.
Η ΤΡΙΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ 

Την τρίτη φάση της έρευνας θα ξεκινήσει τον Ιούνιο ομάδα Αμερικανών επιστημόνων που θα φτάσει σύντομα στην περιοχή μας. Πρόκειται για την 20μελή ομάδα του επίκουρου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Nathan Arrington από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον των ΗΠΑ. Την είδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Χ» ο προϊστάμενος της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Δημήτρης Μάτσας.  Ο Nathan Arrington είναι ο άνθρωπος του συνδιευθύνει την ελληνική ανασκαφή και έρευνα της χερσονήσου Μολυβωτής. Ένα πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2013, αφού πήρε τις απαραίτητες εγκρίσεις της ελληνικής πολιτείας. 

Το πρόγραμμα συγκεντρώνει μια μεγάλη ομάδα ειδικών από Ελλάδα και ΗΠΑ, μεταπτυχιακούς φοιτητές και προπτυχιακούς φοιτητές για να ερευνήσει την αρχαία Στρύμη. «Είναι μία συνεργασία της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με το πανεπιστήμιο του Πρίνστον», είπε ο κ. Μάτσας επισημαίνοντας ότι διευθύντρια της έρευνας από την ελληνική πλευρά έχει οριστεί η αρχαιολόγος Δ. Τερζοπούλου, ενώ από την ΙΘ΄ Εφορεία θα πάρει μέρος στις ανασκαφές η Μαρίνα Τασακλάκη. Σημειώνεται ότι η κ. Τερζοπούλου υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην ΙΘ΄ Εφορεία ενώ τώρα είναι υπάλληλος του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης.  Μάλιστα συμμετείχε στις ανασκαφές του Διαμαντή Τριαντάφυλλου στην αρχαία Στρύμη, «τόσο στην πόλη, όσο και στους τύμβους και έχει οριστεί με υπουργική απόφαση διευθύντρια της έρευνας». 
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΘΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 

Οι έρευνες θα ξεκινήσουν άμεσα και σύμφωνα με τον κ. Μάτσα θα επικεντρωθούν στην αρχαία πόλη. Πάντως η περιοχή της αρχαίας Στρύμης προτάθηκε από την ΙΘ Εφορία, «για ένταξη της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Στρύμης στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα στην περιοχή της Στρύμης», όπως έκανε γνωστό ο κ. Μάτσας.  

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 

Διάρκειας έξι εβδομάδων θα είναι οι έρευνες που δεν περιλαμβάνουν μόνο ανασκαφές, σημείωσε από την πλευρά της, η αρχαιολόγος Μαρίνα Τασακλάκη. Η ίδια τόνισε πως στις έρευνες που θα ακολουθήσουν, επειδή ακριβώς πρόκειται να γίνουν και επιφανειακά θα πρέπει να εκπροσωπηθεί και η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.  «Ξεκινάμε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, για έξι εβδομάδες, μέχρι τις 19 Ιουλίου. Φυσικά τώρα γίνονται εργασίες καθαρισμού, προετοιμασίας του χώρου για την ανασκαφή. Έρευνες έχουν γίνει κατά καιρούς, εντός και εκτός των τειχών που είναι το νεκροταφείο. Φέτος θα σκάψουμε μέσα στην πόλη προσπαθώντας να εντοπίσουμε παλαιότερα στρώματα, του 450 π.Χ. ευελπιστώντας να βρούμε στοιχεία για το πότε έγινε η εγκατάσταση στην περιοχή αυτή».
ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Είναι η πρώτη φορά που στην ηπειρωτική Θράκη, έρχεται ξένο πανεπιστήμιο να ερευνήσει και θεωρείται μία πολύ σημαντική συνεργασία, σημείωσε η κ. Τασακλάκη.  Με την ομάδα του Nathan Arrington οι πρώτες προσεγγίσεις έγιναν το 2011. Τότε επισκέφτηκε την περιοχή και έκτοτε ξεκίνησαν οι προσπάθειες για τη δημιουργία του προγράμματος ανασκαφών. Να σημειωθεί πως τη χρηματοδότηση των ερευνών έχει αναλάβει η αμερικανική πλευρά, ενώ η ελληνική πλευρά «συγχρηματοδοτεί», προσφέροντας υποδομή καθώς και το πολύτιμο αρχείο ερευνών του παρελθόντος.   Η έρευνα εκτός από τις ανασκαφές,  περιλαμβάνει επιφανειακές έρευνες, γεωφυσική και γεωμορφολογική έρευνα 

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 

Να θυμίσουμε πως το 2011 εθελοντές ομάδες ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ΙΘ Εφορίας συμμετείχαν σε ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή τη αρχαίας Στρύμης. Οι εθελοντές του προγράμματος «Αρχαιολογία και εθελοντισμός», είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πτυχές ιστορίας και πολιτισμού της μοναδικής θασίτικης αποικίας, την αρχαία Στρύμη στη σημερινή χερσόνησο της Μολυβωτής. Μηχανήματα και εργάτες του δήμου εκτελούσαν τις εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης. 

Ανάμεσά στους εθελοντές ήταν και η προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Κομοτηνής Ζωή Κοσμίδου, η οποία όχι απλά συμμετείχε, αλλά μέσω της οργάνωσης Lions προσπάθησε να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στο πρόγραμμα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Aκόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε και ήδη στις πρώτες δημοσκοπήσεις οι οποίες γίνονται,  μιλούν όλες για έκπληξη της κεντροαριστεράς,  πως το ενιαίο πλέον σχήμα, θα φέρει  δημοσκοπικά ποσοστά σε διψή

Ημερολόγιο