ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 9 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΑΣ ΑΜ-Θ

Οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
Ελληνική Αστυνομία
Γυναίκες

Η Ένωση έχει 72 γυναίκες – μέλη στο δυναμικό της και πρόσφατα σύστησε ένα ακόμη ειδικό όργανο, τη Γραμματεία Γυναικών

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που καθιερώθηκε να εορτάζεται διεθνώς σήμερα, σε ανάμνηση των αγώνων για καλύτερες συνθήκες εργασίας που πραγματοποίησαν στις 8 Μαρτίου του 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, δεν πρέπει να αποτελεί μία απλή τυπική υπενθύμιση ενός ιστορικού γεγονότος. Αντίθετα, οφείλει να αποτελεί ημέρα υπενθύμισης και απόδοσης φόρου τιμής σε όλες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν παγκοσμίως κάτω από αντίξοες συνθήκες, για την κατάκτηση του αυτονόητου δικαιώματος της ισότητας και του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.
Αδιαμφισβήτητα, με το πέρας των αιώνων η θέση της γυναίκας στις δημοκρατικές κυρίως κοινωνίες βελτιώθηκε σημαντικά, φτάνοντας σήμερα να συναντάμε αρκετές γυναίκες σε υψηλές θέσεις εργασίες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει αρκετές γυναίκες σε υψηλές θέσεις ευθύνης, ανώτερες και ανώτατες Αξιωματικούς με κορυφαία την Γενική Επιθεωρητή Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τζιριγώτη. Ιστορικά, γυναίκες αστυνομικοί κατατάχθηκαν για πρώτη φορά στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων το 1969, ενώ το 1971 πραγματοποιήθηκε ανάλογη πρόσληψη γυναικών ως ειδικό προσωπικό και στην τότε Ελληνική Χωροφυλακή. Αργότερα, το 1983 επετράπη η είσοδος γυναικών αστυνομικών και στη Σχολή Αξιωματικών, σε ποσοστό 10% επί των θέσεων που προκηρύσσονταν, ποσόστωση η οποία καταργήθηκε τελικά το 2003, εξαλείφοντας κάθε κριτήριο διάκρισης σε βάρος των γυναικών. 

Είναι γεγονός ότι η γυναίκα που επιλέγει να υπηρετήσει το επάγγελμα του αστυνομικού, αποδέχεται ουσιαστικά μία θέση ευθύνης, ένα διαρκές κοινωνικό λειτούργημα, που θα τη συντροφεύει στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της θα κληθεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις δύσκολες, αγχωτικές, αποδεικνύοντας την ικανότητα και την προσαρμοστικότητά της σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο περιβάλλον, διατηρώντας όμως παράλληλα και την ευαισθησία της, ιδίως στην προσέγγιση και διαχείριση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και θυμάτων εγκληματικών πράξεων (trafficking, ενδοοικογενειακή βία κ.ά), κερδίζοντας στο τέλος την εμπιστοσύνη τόσο των ανδρών συναδέλφων της όσο και των πολιτών.


Οι γυναίκες αστυνομικοί σήμερα υπηρετούν τόσο σε επιτελικές, όσο και σε μάχιμες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., διαθέτουν υψηλή επιστημονική κατάρτιση, ασκούν καθήκοντα διοίκησης, συμμετέχουν ενεργά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, καταφέρνοντας να ισορροπήσουν επιτυχώς μεταξύ των ιδιαίτερων εργασιακών συνθηκών και των εξίσου απαιτητικών οικογενειακών τους υποχρεώσεων. 
Επ ευκαιρία της ημέρας, ως διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης εύχεται σε όλες τις γυναίκες του κόσμου και ιδιαίτερα σε όσες υπηρετούν στην ΕΛΑΣ υγεία και δύναμη, ευχαριστώντας τις παράλληλα για την πολύτιμη συμβολή τους στη διατήρηση του αξιόμαχου της ΕΛ.ΑΣ. και τη δημιουργία μιας σύγχρονης αστυνομίας, με πρόσωπο κοινωνικό, στραμμένο στον πολίτη. Η Ένωση αναγνωρίζει και έχει ανάγκη την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα υπεράσπισης των συνδικαλιστικών συμφερόντων του επαγγέλματός μας. Έχοντας 72 γυναίκες – μέλη στο δυναμικό της και στην κατεύθυνση αυτή, με πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού της, σύστησε ένα ακόμη ειδικό όργανο, τη Γραμματεία Γυναικών, με εισηγητικές αρμοδιότητες για την επισταμένη παρακολούθηση των υπηρεσιακών και συνδικαλιστικών θεμάτων των γυναικών μελών της, δίνοντας ένα επιπλέον βήμα δημόσιου λόγου στις γυναίκες αστυνομικούς.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μεγάλα λόγια περί απαράβατων κόκκινων γραμμών και παραιτήσεων,  έχουμε ακούσει πολλές φορές από τον υπουργό Πάνο  Καμμένο κατά  τη διάρκεια της συμμαχίας και της συμπόρευσης με το Σύριζα,  σχεδόν  στις περισ