ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2013 - 12:00
ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης στην Κομοτηνή για το βιβλίο του «Η Ελλάδα στον κατήφορο»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο κ. Μαρκεζίνης κατέχει τον τίτλο του "σερ", είναι νομικός σύμβουλος της βασίλισσας της Αγγλίας και μέλος σε επτά Ακαδημίες του εξωτερικού

Έχει γράψει 44  βιβλία στους τομείς του δικαίου, της γεωπολιτικής, της τέχνης και της ψυχοβιογραφίας, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα γερμανικά, 
τα ιταλικά, τα ελληνικά και τα κινεζικά.

Εκδήλωση στις 13 Δεκεμβρίου στις 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην νομαρχίας Ροδόπης με την οργανωτική φροντίδα της εφημερίδας Ο ΧΡΟΝΟΣ
Ο καθηγητής Βασίλειος Μαρκεζίνης κατέχει τον τίτλο του "σερ", είναι νομικός σύμβουλος της βασίλισσας της Αγγλίας και μέλος σε επτά Ακαδημίες του εξωτερικού. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ, του Λονδίνου και της Οξφόρδης, καθώς και στα πανεπιστήμια Παρισίων I και II, Λέιντεν, Μονάχου, Σιένας, Ρώμης, Γάνδης, Κορνέλ (Νέα Υόρκη), Αν Άρμπορ (Μίσιγκαν), Αθηνών και Ώστεν (Τέξας). Είναι μέλος των εθνικών Ακαδημιών των Αθηνών, του Βελγίου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ρώμης, καθώς και μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου.

Μέχρι σήμερα, έχει γράψει σαράντα τέσσερα βιβλία στους τομείς του δικαίου, της γεωπολιτικής, της τέχνης και της ψυχοβιογραφίας, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ελληνικά και τα κινεζικά. Στη διεθνή κοινότητα -και δη στον αγγλοσαξονικό κόσμο- ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης μόνο άγνωστος δεν είναι. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έφυγε για την Αγγλία το 1969, τέσσερα χρόνια προτού ο πατέρας του, παλιός υπουργός των κυβερνήσεων Σοφούλη και Παπάγου, οριστεί πρωθυπουργός από το δικτατορικό καθεστώς. Αν ρωτήσετε τους καθηγητές της Νομικής, δεν πρέπει να θυμούνται άλλο φοιτητή που να πήρε το πτυχίο του με βαθμό 10! 

Ανήσυχο πνεύμα, με ξεχωριστή καλλιέργεια και οξεία νομική σκέψη, απέκτησε δεύτερο διδακτορικό τίτλο από το Κέιμπριτζ. Στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη (όπου ίδρυσε το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου), στο UCL του Λονδίνου, στο Λάϊντεν της Ολλανδίας και στο Τέξας, ενώ ταυτόχρονα συνέγραψε 44 βιβλία και 130 νομικά άρθρα. 
Θεωρείται, μάλιστα, μέχρι τις μέρες μας παγκόσμια αυθεντία στο Συγκριτικό Δίκαιο. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Χέλμουτ Κολ, του Ζακ Σιράκ και του Μπιλ Κλίντον, επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου του Γαλλικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ενώ φέρει τον τίτλο του επίτιμου νομικού συμβούλου της βασίλισσας της Αγγλίας!Ο sir Β. Μαρκεζίνης ενώνει τα κομμάτια του παζλ των πολλαπλών κρίσεων, ηθικής κοινωνικής πολιτικής υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων

Ο λόγος του είναι ρέων, καταλυτικός, ξεχωριστός. Προσωπικότητα που όχι μόνο ακούγεται αλλά ταράσσει τα νερά ο ακαδημαϊκός  Βασίλειος Μαρκεζίνης κάθε φορά που εμφανίζεται σε κάποια διάλεξη η σε τηλεοπτική συνέντευξη μαγεύει το κοινό του επικοινωνώντας με τους κώδικες που ο ίδιος γνωρίζει και χειρίζεται τέλεια. 

Στην πόλη μας θα μιλήσει με πρόσκληση του "ΧΡΟΝΟΥ"με θέμα: 
«Νέα Ελλάς, νέες Ιδέες, νέοι Άνθρωποι» με αφορμή την έκδοση των νέων βιβλίων του από τις Εκδόσεις  Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό  και του βιβλίου « Η Ελλάδα στον Κατήφορο».

Η διάλεξη θα δοθεί την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 στις 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της αντιπεριφέρειας Νόμου Ροδόπης [πρώην νομαρχία] με είσοδος ελεύθερη για να έχει τη δυνατότητα να τον απολαύσει μεγαλύτερο μέρος του κοινού της πόλης που τον παρακολουθεί ήδη στις δημόσιες τοποθετήσεις του. 

Το ακαδημαϊκό και συγγραφέα προλογίζουν ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γιάννης Φιλιππάκης, ο ιδιοκτήτης και υπεύθυνος του ομώνυμου εκδοτικού οίκου Ανδρέας Σιδέρης και ο αρθογράφος Μανώλης Κοττάκης. Συντονίζει η Μελαχροινή Μαρτίδου επί σειρά ετών αρχισυντάκτρια του «Χρόνου».


Σταχυολογήματα

Από την παρουσίαση του προηγούμενου βιβλίου του κ. Μαρκεζίνη «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα»  που γράφει η Ελένη Μπίστικα στην Καθημερινή σταχυολογούμε: «Προτάσεις και υπενθυμίσεις κάνει ο κ. Μαρκεζίνης, γι' αυτό είναι σοφός. Τίποτα δεν περιμένει, τίποτα δεν ελπίζει, όπως ο Καζαντζάκης. «Α, ναι, υπάρχει η ελπίδα να δοθεί ξανά ο 13ος μισθός!». Η ειρωνεία δεν οδηγεί πουθενά, ενώ η μνήμη... Λάβρος εναντίον των «μυστικών κονδυλίων» και των αποδείξεων που καταστρέφονται, ο κ. καθηγητής. «Τι θέλουμε τα ΜΗΚΟ, τα ΕΛΙΑΜΕΠ, να πω κι άλλα;»... Σούσουρο στην αίθουσα. «Να μη λέμε τις «μισές» αλήθειες», συνεχίζει. «Τι θα πει «Όλοι φάγαμε»; Λίγοι έφαγαν ψίχουλα, οι άλλοι, οι πολλοί, έφαγαν τον αγλέουρα!». 

Κύμα χειροκροτημάτων και ιλαρότης στην αίθουσα! Ο χάρτης των νομών Έβρου και Ροδόπης εμφανίζεται στον πίνακα πίσω του, και, ως επιτελάρχης, ο κ. Μαρκεζίνης εξηγεί πόσο γρήγορα μπορούν να φθάσουν τουρκικές δυνάμεις στον βόρειο Έβρο, ενώ οι δυνάμεις αναχαιτίσεως χρειάζονται διπλάσιο χρόνο... Κατανοώντας την ανησυχία του κοινού ο ομιλητής προχωρεί στο τέλος της ομιλίας του. «Εάν τα μέσα ενημέρωσης δεν πάψουν να παρουσιάζουν ειδήσεις και σχόλια, δημιουργώντας σύγχυση, εάν οι πολιτικοί μας δεν αντιληφθούν ότι, όπως τα τρόφιμα, έτσι και αυτοί έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να αποσυρθούν από τα ράφια της... Βουλής, εάν δεν αποφασίσουμε ότι πρέπει οι Έλληνες να χαράσσουμε την εξωτερική μας πολιτική, και όχι οι ξένοι, τον λόγο θα τον πάρει ο λαός! Γιατί ο λαός δεν θέλει εξεταστικές επιτροπές, δίκες και εκδίκηση, αλλά τιμωρία όπου υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Θέλει δικαιοσύνη και αλλαγή. Αλλιώς, η αλλαγή θα 'ρθει από το πεζοδρόμιο!». Σείστηκε η αίθουσα από τα χειροκροτήματα και ακολούθησε μετακίνηση πληθυσμού προς τον κ. Βασίλη Μαρκεζίνη και τον κ. Πάνο Λασκαρίδη για συγχαρητήρια.
Τάραξε τα νερά ο πολύπειρος καθηγητής και απέδειξε ότι η σοφία, η γνώση, η πείρα, τα πτυχία, οι τίτλοι, στην κατάληξή τους συμπίπτουν απόλυτα με τη γνώμη του κάθε Έλληνα, σαν αυτούς που τους σταματούν στον δρόμο με τα μικρόφωνα, τους ρωτούν και εκείνοι απαντούν, ακριβώς αυτό: Δικαιοσύνη και όχι όλα τα βάρη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αλλιώς...


Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μικροπολιτική στα ερείπια και στην απόγνωση και ρεπορτάζ βασισμένο στον ανθρώπινο πόνο και στην καταστροφή,  μόνο και μόνο για να αντιπολιτευτούν, η να πουλήσουν  η να ρίξουν ευθύνες,  μόνο στην  Ελλάδα γίνε

Ημερολόγιο