ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΠΘ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Με «γεμάτη» ατζέντα πάει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ο πρυτανεύων του ΔΠΘ Σταύρος Τουλουπίδης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναπτυξιακό Συνέδριο
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σταύρος Τουλουπίδης

Θα συζητήσει θέματα με αρκετούς υπουργούς που έρχονται στην περιοχή μας την άλλη βδομάδα

Δυναμικό παρών θα δώσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο επικείμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα γίνει στην πόλη μας τη Δευτέρα και την Τρίτη (13 & 14 Νοεμβρίου). Η «δυναμικότητα» της παρουσίας του έγκειται στον όγκο του φακέλου των αιτημάτων που θα θέσουν υπόψη των υπουργών που θα συμμετέχουν τόσο ο πρυτανεύων του ιδρύματος κος Σταύρος Τουλουπίδης, όσο και άλλοι καθηγητές που έχουν επιφορτιστεί με αυτό το καθήκουν. 


Ο κος Τουλουπίδης φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και έδωσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι διεκδικήσεις του ΔΠΘ και οι οποίες μπορούν αδρά να χωριστούν σε δύο ενότητες: η πρώτη αφορά τις υποδομές και η δεύτερη το εκπαιδευτικό έργο του Πανεπιστημίου και την ακαδημαϊκή του ανάπτυξη.


«Δεν μπορούσαμε για λόγους ηθικής τάξεως να μην προβάλουμε πρώτα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας, στα θέματα της σίτισης να αυξηθεί ο τακτικός προϋπολογισμός των φοιτητών κατά 500χιλιάδες κάθε χρόνο και το αιτιολογούμε» λέει ο κος Τουλουπίδης αναφερόμενος στην πρώτη ενότητα και εξηγεί:  «Ζητάμε κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του κρατικού μας προϋπολογισμού με το ποσό του ενάμιση εκατομμυρίου, που αφορά μισθώματα, μεταφορικά μέσα των φοιτητών μας, εργολαβία φύλαξης κτιρίων, καθαριότητα, συντήρηση και της στέγασης αλλά και μια σειρά από εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με την φοιτητική μέριμνα. Ζητάμε έργα υποδομής κυρίως τον κόμβο στην πανεπιστημιούπολη Ξάνθης στα Κιμμέρια, την σύνδεση της πανεπιστημιούπολης με το δίκτυο της ΔΕΥΑ, επίσης ζητάμε την διασύνδεσή τους με το δίκτυο του ΤΑΠ να έρθει σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις»


Πλάνο για τη συνένωση του ΤΕΙ ΑΜΘ και το ΔΠΘ 
Μεταξύ των προτάσεων για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του πανεπιστημίου «η μια πρόταση είναι να συμπεριλάβουμε όλα τα τμήματα της περιφέρειάς μας, άρα ζητάμε την ίδρυση τμημάτων με προτεραιότητα την Δράμα. Από εκεί και πέρα ζητάμε την συμπλήρωση τμημάτων στις υπάρχουσες πόλεις του πανεπιστημίου μας με προτεραιότητα τη διατροφολογία και την κτηνιατρική και λέμε ότι στα πλαίσια του ενιαίου χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να ενσωματωθεί το ΤΕΙ στο πανεπιστήμιό μας μετά από αξιολόγηση των δομών και υποδομών του προσωπικού του» σημειώνει ο κος Τουλουπίδης και αναλύει: «Να ανοίξει ένας διάλογος προτείνουμε έτσι ώστε αν υπάρξουν ουσιαστικές συγκλίσεις και το κατάλληλο περιβάλλον για την υλοποίησή του, θα μπορούσε να υπάρξει ένα πολύ μεγάλο ίδρυμα με όλα τα οφέλη που συνεπάγονται για την περιφέρειά μας. Νομίζω πως είμαστε προς θετική κατεύθυνση αλλά είναι πολύ νωρίς αν δεν ανοίξει όλη η βεντάλια η ακαδημαϊκή, γιατί πρέπει πρώτα να εστιάσουμε στον ακαδημαϊκό φάκελο και μετά να δούμε τον κοινωνικό»


Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα Τεχνολογίας  
«Μια ενότητα που αφορά τα πιο επιχειρησιακά ζητήματα, είναι η ίδρυση ερευνητικού κέντρου Θράκης. Ζητάμε τρία ερευνητικά κέντρα ένα ινστιτούτο τεχνολογίας και τροφίμων και αγροτικής παραγωγής στην Ορεστιάδα, ένα ινστιτούτο διαχείρισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών στην Αλεξανδρούπολη και ένα ινστιτούτο ενεργειακού σχεδιασμού και αξιοποίησης φυσικών πόρων στην Κομοτηνή,  για θέματα ενέργειας και αξιοποίησης των φυσικών πόρων. Δεν είναι μεγάλο το κόστος είναι περίπου 500 χιλιάδες αλλά χρειάζεται την πολιτική βούληση.

Η τρίτη ενότητα αφορά την ίδρυση κέντρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και μεταφοράς τεχνολογίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη που έχουμε εξασφαλίσει και το κτίριο και ένα παράρτημα στην Ξάνθη. Προτείνουμε να είμαστε επικεφαλής ως  πανεπιστήμιο, με συνεργαζόμενους  φορείς την περιφέρεια, τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το ΤΕΙ και εξέφρασε και ενδιαφέρον η ομοσπονδία εμπορίου και επιχειρηματικότητας Θράκης. Θέλουμε να μετατρέψουμε  ουσιαστικά το μειονέκτημά μας που είναι η διασπορά στις πόλεις,  σε πλεονέκτημα και να φτιάξουμε ένα πλήρες εκπαιδευτικό πανεπιστημιακό campus στην περιφέρειά μας» αναφέρει ο κος Τουλουπίδης και κλείνει την βεντάλια των διεκδικήσεων με το λεγόμενο «ανοιχτό ψηφιακό πανεπιστήμιο: «έχουμε συμφωνήσει με την περιφέρεια μια πρόταση που αφορά το ανοιχτό ψηφιακό πανεπιστήμιο στη ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και την κοινωνία.

Είναι ένα επενδυτικό πλαίσιο σε υποδομές και υπηρεσίες τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών για την αναβάθμιση του πανεπιστημίου, αλλά και την δημιουργία νέων καινοτόμων διαδικασιών και λειτουργιών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή θα μπορούσαν οι δήμοι και η περιφέρεια γενικά μέσω αυτού του κέντρου,  να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική υποδομή του πανεπιστημίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Να γίνει ένας server το πανεπιστήμιο για όλη την περιφέρεια από τα νοσοκομεία έως τους δήμους, να είναι υποδομές κέντρου δεδομένων, να υπάρχει ένα desk πληροφορικής, να υπάρχου υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης προς την τοπική κοινωνία, ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο, διάφορες υπηρεσίες εκπαίδευσης και διαδικτυακές υπηρεσίες. Αυτό είναι πολύ μικρό κόστος έχουμε συμφωνήσει με τον περιφερειάρχη και πιστεύουμε να το υλοποιήσουμε.

Τώρα αν έχουν και την πολιτική βούληση και υιοθετήσουν και την απόφασή μας δίπλα από την γεωπονική σχολή της Ορεστιάδας, που έχει το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης και εντάξουν την διατροφολογία και το ινστιτούτο τεχνολογίας τροφίμων και την κτηνιατρική στην Αλεξανδρούπολη σε συνδυασμό με το τμήμα γενετικής που έχουμε και τα εργαστήρια της ιατρικής, εμείς εκτιμούμε ότι θα υπάρχει μια ομάδα ερευνητών στους κλάδους αυτής της τεχνολογίας τροφίμων και γενετικής, που θα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την ανάπτυξη όλου του αγροδιατροφικού συμπλέγματος της περιφέρειάς μας» 


Εν τω μεταξύ, θα γίνει και μία έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου παρόντος και συμμετέχοντος του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου – κατόπιν δικού του αιτήματος μάλιστα, ενώ θα υπάρξει και μία σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, με θέματα γύρω από τα λιμάνια και το θαλάσσιο στοιχείο της ΑΜΘ εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει το ΔΠΘ στην ανάπτυξη τους. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα