ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2013 - 00:00
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΠΟΛΛΑ

ΚΩΝ. ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ: «Σε ένα μακεδονικό τάφο σαν του Φιλίππου ανέπνευσα τον αέρα των τελευταίων ανθρώπων το 400 π.Χ.»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι περιπατητές αρχαιόφιλοι θαύμασαν την αυτοφυή άγρια τουλίπα της περιοχής την παιώνια της Θράκης, και πήραν πολύτιμες γνώσεις για το περίτεχνο αρχαίο θρακικό κάστρο που διασώζεται σε έκταση 3.318 μέτρων και πλάτος 3 μέτρων βορειοδυτικά του Άβαντα Αλεξανδρούπολης

Αρχαιολόγοι και αστρονόμοι να μελετήσουν τα ευρήματα στα βράχια της Θράκης μήπως έχουμε λαξευμένο ημερολόγιο του πλανητικού μας συστήματος προγενέστερο των Ατζέκων!

«Αν κυβερνούσαν την χώρα φιλέλληνες τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα»,  θα πει με πίκρα ο κ. Σισμανίδης βλέποντας μια σειρά αποφάσεων της ελληνικής πολιτείας που πλήττουν το ιστορικό της παρελθόν, την κληρονομιά της, την φύση και  το περιβάλλον

Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης
Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για μια βόλτα στον περίτεχνο  αρχαίο θρακικό οικισμό στην παρθένα φύση  5,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Άβαντα Αλεξανδρούπολης με οδηγό τον Εβρίτη  αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Σισμανίδη που δραστηριοποιείται στην κεντρική Μακεδονία. Έχει στο ενεργητικό του  ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη, την Πιερία την Χαλκιδική, το Κιλκίς  και αλλού.. . Ο ίδιος μίλησε στο «Χ» γι΄ αυτό που κάνει κι αγαπά, για το πάθος του στην αρχαιολογία και, την ίδια νεανική ορμή που τον διακατέχει  ενώ ήδη βρίσκεται λίγο πριν την συνταξιοδότησή του.   Στο ερώτημα «πως αισθάνεστε μπροστά σε μια ανακάλυψη, σε ένα εύρημα χιλιάδων χρόνων;» η απάντησή του είναι αφοπλιστική. «Σε μία από τις ανασκαφές μου σε  ένα μεγάλο μακεδονικό τάφο, ας πούμε σαν αυτό του Φιλίππου ήταν γεμάτος μέχρι τη μέση με νερό,  που εξέπνευσαν οι τελευταίοι άνθρωποι που μπήκαν σε αυτό  τον τάφο το 400 π.χ. Η συγκίνηση που ένοιωσα δεν περιγράφεται. Αν  το πάθος να γίνω αρχαιολόγος  στις αρχές ήταν μεγάλο το πάθος τώρα που ολοκληρώνω τον κύκλο είναι πολύ μεγαλύτερο…» 
Η διαδρομή του μεστή,  με ανασκαφές κι έργο στην αρχαία Ποτίδαια, Κασσάνδρεια Σκιώνη αλλά το κυρίως έργο της ζωή του -όπως θα πει-  είναι η ανασκαφή των Αρχαίων Σταγείρων, της  πατρίδας του Αριστοτέλη. Ο διδάκτορας αρχαιολογίας κ. Σισμανίδης ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής και έσωσε την περιοχή με προσφυγή και παρέμβαση στο Συμβούλιο της  Επικρατείας διασώζοντας  τα αρχαία Στάγειρα. Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την πατρίδα του Αριστοτέλη ήθελαν να κάνουν οι Καναδοί τότε  το εργοστάσιο χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής. «Έτσι δέχθηκα την μήνιν εκείνων των ανθρώπων και στοχοποιήθηκα» θα πει στο «Χ» χωρίς όμως να το βάζει κάτω και κυρίως συνεχίζοντας το αρχαιολογικό του έργο με την ίδια όρεξη και με μεγαλύτερο πάθος. Αν την πολιτεία την κυβερνούσαν φιλέλληνες θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα γιατί αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα ανεξαρτήτως προέλευσης δεν αγαπούν την πατρίδα» και το λέω απερίφραστα τονίζει. 
ΜΕΙΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Όσον αφορά στην έρευνα των Θρακικών μνημείων έχουν πάει πολύ μπροστά οι Τούρκοι αλλά ιδίως οι Βούλγαροι είπε ο κ. Σισμανίδης. Ο σπουδαιότερος άνθρωπος,  ο ειδήμονας σε όλο τον κόσμο στα Θρακικά μνημεία, υπάρχει στην Κομοτηνή, και είναι ο Διαμαντής  Τριαντάφυλλος.  «Τέτοιοι οχυρωμένοι οικισμοί του 8 αιώνα προ Χριστού πριν την άφιξη των Ελλήνων που δημιούργησαν τις πόλεις Μαρώνεια, Άβδηρα κλπ υπήρχαν πάρα πολλοί. Υπάρχει ένα ύψωμα Κος τεπέ η κορυφή του οποίου περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό τείχος με περίμετρο 3.318 μέτρα και τρία μέτρα φάρδος. Οι Θράκες κατά τον Ηρόδοτο ήταν ο πολυπληθέστερος λαός μετά τους Ινδούς. Η Θράκη έφθανε μέχρι τον Δούναβη, Δνείπερο, τα Καρπάθια, αλλά δεν έχει γίνει συστηματική ανασκαφή αυτών τον ευρημάτων.

Εχουμε πολλά να ανακαλύψουμε ακόμη κ. Σισμανίδη;
-Βεβαίως όπως και σε όλη την Ελλάδα απλώς εδώ είναι παρατημένη η περιοχή. Αλλά κάποια στιγμή  θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα.
Δεν έπρεπε ως προτεραιότητα να αναδεικνύεται αυτή η διάσταση και της ελληνικότητας της Θράκης και της περαιτέρω τουριστικής αξιοποίησης;
-Δεν είναι θέμα απλώς τουριστικής προώθησης  αλλά την έρευνα γύρω από τα Θρακικά μνημεία την έχουν προχωρήσει πολύ όλοι οι άλλοι. Η πολιτεία αδιαφορεί απαράδεκτα για τη Θράκη. Από την άλλη πλευρά, τα Θρακικά μνημεία Μαρώνεια, Άβδηρα, Δορίσκος κλπ είναι αποικίες  που έχουν αρκετά ανασκαφεί αλλά θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στα θρακικά μνημεία.
Στο διπλανό ύψωμα από αυτό που επισκεφθήκαμε στο Τσεπέλ Καγιά - δυστυχώς ακόμη χρησιμοποιούνται τα τουρκικά τοπωνύμια  -υπάρχουν εκπληκτικά λαξεύματα  που μοιάζουν με θρόνους, σκαλοπάτια, πιθάρια, που εγείρουν το ενδιαφέρον των κυνηγών θησαυρών είναι όμως του 800 π.Χ. και το σημαντικότερο υπάρχει μια σειρά εκατοντάδων κοιλοτήτων λαξευμένων στα βράχια, πολύ προγενέστερων από τους Ατζέκους, όπου κατά πάσα πιθανότητα, - εδώ θέλει συνεργασία αρχαιολόγων- αστρονόμων -απέδιδαν τον έναστρο ουρανό. Αν δεν είναι εικαστική άποψη όλο αυτό δημιούργησαν κάτι σαν το ημερολόγιο των Ατζέκων, και το κυριότερο είμαστε 2000 χρόνια πριν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Εντύπωση μας κάνει το γεγονός, ότι ενώ η κυβέρνηση και τα στελέχη της ήταν που πρωτοστατούσαν άλλοτε  στα κινήματα εναντίον των διοδίων,  στους πλειστηριασμούς,   στα συλλαλητήρια,  στους αγώνες και στις πορ

Ημερολόγιο