ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 10 Ιουλίου, 2013 - 00:00
ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΡΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Το κινητό πρόδωσε τους ληστές της Καβάλας δυο χρόνια μετά?

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομιλούσαν μεταξύ τους στην τριώροφη οικία του υπουργού Γιάννη Τσακλίδη που τον κρατούσαν όμηρο με την οικογένειά του

Είχαν διαρρήξει τα δημαρχεία Παγγαίου και Νέστου στην Χρυσούπολη

Δράστες τέσσερις νεαροί Καβαλιώτες, ένας Αθηναίος σπεσιαλίστας στα χρηματοκιβώτια κι ένας Αλβανός είχαν συστήσει  σπείρα που λήστευε δημαρχικά καταστήματα και σπίτια πολυτελείας

Κατασχέθηκαν 1 πολεμικό τυφέκιο τύπου καλάσνικοφ, 1 κοντόκανη καραμπίνα, 5,7 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 155 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), 2 συσκευές κοπής μετάλλων, πλήθος φυσιγγίων και διαρρηκτικών εργαλείων
Είναι στιγμές που το κράτος δουλεύει υποδειγματικά, που φέρνει αποτελέσματα, που υπηρετούν αστυνομικοί με αντίληψη, γνώσεις και θέληση να παράξουν έργο. Έτσι κι έγινε αφού η συστηματική έρευνα που παρέπεμπε σε αμερικάνικες ταινίες απέδωσε όταν αξιοποιήθηκε η πληροφορία ότι στην ένοπλη ληστεία πριν δύο χρόνια στην τριώροφη μεζονέτα του υπουργού Γιάννη Τσακλίδη στην Καβάλα οι ένοπλοι δράστες μιλούσαν μεταξύ τους μέσω κινητών. Η εμπειρία ήταν πολύ οδυνηρή αφού τον είχαν κλειδώσει με την οικογένειά του σ΄ένα δωμάτιο απειλώντας τον. Αυτή η πληροφορία  όμως αξιοποιήθηκε στο έπακρο, έγινε άρση απορρήτου δικτύου τηλεφωνίας εντοπίστηκε το νούμερο που μιλούσε κι άρχισε συστηματική παρακολούθηση για να πέσουν οι αστυνομικοί κυριολεκτικά σε λαυράκι και να δεθεί μια σειρά  υποθέσεων ληστειών και διαρρήξεων στην βόρειο Ελλάδα. 
Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν χθες από τον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας Αβραάμ  Κοσκερίδη ο οποίος κάλεσε για ενημέρωση και τους συνηγόρους των δραστών που ομολογούν τις πράξεις τους. Έτσι όπως λέχθηκε η αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, εντόπισε μια δομημένη εγκληματική οργάνωση, που δρούσε από τον Αύγουστο του 2011 έως το Φεβρουάριο του 2012 και διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις χρηματοκιβωτίων στο νομό Καβάλας. Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης σχεδιάστηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, οι οποίες  πραγματοποιήθηκαν σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπου συνελήφθησαν έξι άτομα και συγκεκριμένα πέντε ημεδαποί (ένας 35χρονος και τέσσερις 31χρονοι) και ένας 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας. 

Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας του τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, ενώ στη σύλληψη των έξι μελών της συνέβαλλαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους. Σε βάρος των μελών της οργάνωσης, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ένοπλης ληστείας, διακεκριμένες κλοπές, αρπαγή, εμπορία ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ζωοκτονία. 
Η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη εσωτερική διάρθρωση, διακριτούς ρόλους, ιεραρχική σχέση μεταξύ των μελών της και διαρκή δράση, ενώ χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi).Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι επέλεγαν το «στόχο» τους (δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις, οικίες κ.λ.π) και μετά από διάρρηξη εισέρχονταν στους εσωτερικούς χώρους, όπου με χρήση συσκευής οξυγόνου παραβίαζαν τα χρηματοκιβώτια. Στις περιπτώσεις που δεν έβρισκαν χρηματοκιβώτια αφαιρούσαν διάφορα άλλα είδη και κυρίως χρήματα και τιμαλφή.    

ΕΙΧΑΝ ΟΠΛΑ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥΣ, ΚΑΜΕΡΕΣ. ΧΑΣΙΣ, ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ, 47 ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Κ.Α.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου καλάσνικοφ και μία (1) γεμιστήρα, μία κομμένη-κοντόκανη καραμπίνα, δύο αεροβόλα τυφέκια, δύο αεροβόλα πιστόλια , ένα  πιστόλι κρότου – αερίου, 59 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου, 93 κυνηγετικά φυσίγγια, 123 φυσίγγια κρότου ? αερίου, 77 φυσίγγια περιστρόφου, 26 αμπούλες αεροβόλων πιστολιών, δύο κουτιά σφαιριδίων, δύο φορητές συσκευές κοπής μετάλλων οξυγόνου, τέσσερις φορητοί ασύρματοι ενδοεπικοινωνίας, τέσσερις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές απενεργοποίησης τηλεφωνικών συχνοτήτων, μία συσκευή ανίχνευσης καμερών και συστημάτων παρακολούθησης, μία συσκευή φωνητικής παρακολούθησης χώρου, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης,  5.700 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 155 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), δύο ζυγαριές ακριβείας, πέντε γάντια, ένα  μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ, μία μεταλλική σιδερογροθιά, δύο κυνηγητικά μαχαίρια, επτά κουκούλες (full face), 47 κινητά τηλεφώνα, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, πλήθος πακέτων σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας. 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και η τυχόν εμπλοκή των μελών της και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.  

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ

Συνήγοροι υπεράσπισης  των δραστών είναι οι Δημήτριος Μήτσιου, Κων/νος Γκρόζος, Παύλος Γκουρτζής κι ένας δικηγόρος Αθηνών που δεν έγιναν γνωστά τα στοιχεία του. Παθόντες πάρα πολλοί που θα κληθούν να καταθέσουν στην δίκη όταν φτάσει η ώρα της όπως και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τότε Γιάννης Τσακλίδης που είχε οικογενειακά τραυματική εμπειρία από την επίσκεψή τους στην μονοκατοικία του όπου τον κράτησαν όμηρο μαζί με τα παιδιά και τη σύζυγό του απειλώντας τους την ζωή. Κάποιοι είναι χαρακτηριστικό από τους δράστε έχουν και λευκό ποινικό μητρώο.

Η εξιχνίαση λοιπόν είναι πολύ σημαντική δείχνει την εξαιρετική δουλειά της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας για την οποία θα πρέπει το υπουργείο δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη να υπερηφανεύεται. 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΛΗΣΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προέκυψε η εμπλοκή τους στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:
Τις νυχτερινές ώρες της 12-8-2011, στην Ελευθερούπολη, διέρρηξαν τα γραφεία του Δημαρχείου Παγγαίου και ακολούθως με τη χρήση συσκευής οξυγόνου, παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 88.000 ευρώ. 
Τις νυχτερινές ώρες της 18-10-2011, στην Χρυσούπολη, διέρρηξαν τα γραφεία του Δημαρχείου Νέστου και με τη χρήση συσκευής οξυγόνου, παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του το χρηματικό ποσό των 25.000 ευρώ και 44 έντυπα βεβαιώσεων αλλοδαπών. 
Τις νυχτερινές ώρες της 27-1-2012, στη Θάσο, διέρρηξαν πρατήριο υγρών καυσίμων και με τη χρήση συσκευής οξυγόνου, παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 1.700 ευρώ.
Τις νυχτερινές ώρες της 18-2-2012, στην Καβάλα, διέρρηξαν κατάστημα με πυροσβεστικά είδη και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του μία φορητή συσκευή κοπής μετάλλων. 
Τις νυχτερινές ώρες της 18-2-2012, στη Χρυσούπολη, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν οικία χωρίς όμως να τα καταφέρουν, θανατώνοντας το σκυλί φύλαξης της οικίας. 
Τις νυχτερινές ώρες της 18/19-2-2012, στην Καβάλα, διέρρηξαν οικία, όπου με την απειλή όπλων, αφού κράτησαν «ομήρους» τους ιδιοκτήτες της, για κάποιες ώρες, αναζητώντας χρηματοκιβώτιο, τελικά αποχώρησαν, αφαιρώντας διάφορα χρυσαφικά, συνολικής αξίας 10.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.    
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, από την αστυνομία εκτιμάται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν αποκομίσει από την παράνομη δραστηριότητα τους, πάνω από 125.000 ευρώ.  

Σταύρος Φανφάνης

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Aκόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε και ήδη στις πρώτες δημοσκοπήσεις οι οποίες γίνονται,  μιλούν όλες για έκπληξη της κεντροαριστεράς,  πως το ενιαίο πλέον σχήμα, θα φέρει  δημοσκοπικά ποσοστά σε διψή

Ημερολόγιο