ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2013 - 12:00

ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Καζαμίας και για φέτος προβλέπει τα μελλούμενα, για να είστε ενήμεροι και προετοιμασμένοι για τα γεγονότα που έρχονται. Αλλά με αυτούς που μας κυβερνούν, που κυριολεκτικά έφεραν τη φαντασία στην εξουσία από την ανάποδη, και τον τρόπο που σκέπτονται και ενεργούν τα πάντα είναι πιθανά και η έκπληξη έγινε κανόνας. 


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, το κρύο είναι πολύ τσουχτερό και δύο ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά ο Αϊ Βασίλης ακόμα μοιράζει δώρα, αφού οι καμινάδες έχουν αυξηθεί κατά πολύ στην πόλη λόγω του ακριβού πετρελαίου. Νέος πονοκέφαλος όμως δημιουργείται για τη ΔΕΗ, η οποία αναγκάζεται να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα όλων των κατοίκων του νομού, αφού οι έχοντες αρνούνται να πληρώσουν νέο χαράτσι για την επανασύνδεση χιλιάδων παροχών ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες. Δεν θα πληρώνουμε εμείς την νύφη για όλα, φωνάζουν με το δίκιο τους, όταν οι περισσότεροι κάτοικοι δηλώνουν αναξιοπαθούντες.
Γίνεται ο επίσημος αγιασμός των υδάτων, το δώρο όμως φέτος δεν είναι ένας χρυσός σταυρός, αλλά 500 λίτρα πετρέλαιο για τον πρώτο που θα πιάσει τον σταυρό, για τον δεύτερο 500 κιλά ξύλα και για τον  τρίτο 100 κιλά πέλλετ, όπως ανακοινώνεται την τελευταία στιγμή. Παρόλες τις πολικές θερμοκρασίες οι 13 νέοι που είναι διατεθειμένοι να βουτήξουν, βλέπουν εμβρόντητοι να πέφτουν με τα παλτά εκατοντάδες συμπολίτες μας για να εξασφαλίσουν το πετρέλαιο για ένα μήνα. Ο τυχερός όμως που πιάνει τον σταυρό και δημιουργεί την οργή πολλών συμπολιτών μας, είναι ιδιοκτήτης βενζινάδικου. Διαμαρτύρεται έντονα για την διαδικασία ο μητροπολίτης μας γιατί καταστρατηγείται το έθιμο και ζητά να επαναληφθεί η διαδικασία. Και αναγκάζεται στο τέλος να δώσει στον πρώτο τον δικό του χρυσό σταυρό.
Συνενώνονται όλα τα επιμελητήρια της πόλης μας για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη ετήσια κοπή της βασιλόπιτας που έχει σταματήσει εδώ και χρόνια λόγω οικονομίας και μαζεύουν συνδρομές από τους επαγγελματίες. Συγκεντρώνεται το τεράστιο ποσό των 35 ευρώ, γιατί ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος και για να προμηθευτούν τη βασιλόπιτα κάνουν μειοδοτικό διαγωνισμό και τελικά την αγοράζουν από επαγγελματία από την Βουλγαρία. Για να περισσέψουν και 10 ευρώ ώστε να φέρουν και ένα μπολ καραμέλες από την γειτονική Τουρκία.
Ανακοινώνεται από την περιφέρεια ότι αρχίζει το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών για να αποφύγουν την κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει μάλιστα και της προεκλογικής περιόδου. Οι θερμοκρασίες βέβαια είναι μηδενικές, το ελικόπτερο απογειώνεται με το ζόρι και το φάρμακο παγώνει στον αέρα, αλλά η καταπολέμηση έχει ξεκινήσει έγκαιρα. Η αντιπολίτευση βγάζει ανακοίνωση μιλώντας για επικοινωνιακά τερτίπια και εντυπωσιασμό και ότι η καταπολέμηση δεν πρέπει να ξεκινά τόσο νωρίς, γιατί ως γνωστό με το κρύο δεν υπάρχουν κουνούπια. Μάλιστα οι μετρήσεις δείχνουν μηδενικό πληθυσμό κουνουπιών. Αυτές αξιολογούνται από την περιφέρεια που ανακοινώνει ότι το πρόγραμμα τελικά είναι πολύ αποτελεσματικό. 
Χτυπούν οι ράμπο των τζακιών και στην Κομοτηνή αλλά και σε όλη την Ροδόπη, αφού ο σταθμός μέτρησης των αερίων ρύπων που μόλις εγκαταστάθηκε από την περιφέρεια, δείχνει ότι τα επιβλαβή σωματίδια από την αιθαλομίχλη έχουν φτάσει σε ανησυχητικά σημεία. Κλείνουν τις κεντρικές θερμάνσεις και στα δημόσια αλλά και στα ιδιωτικά κτίρια καθώς και στα σπίτια στα χωριά. Μάλιστα αναγκάζουν όσους έχουν ξύλα στις βεράντες και στις αποθήκες στις πολυκατοικίες να τα πετάξουν και να βρουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Ακόμα και  στην ορεινή Οργάνη και στο Κέχρο δίνεται εντολή να σταματήσουν να καίνε οι ξυλόσομπες γιατί δημιουργείται πρόβλημα στο περιβάλλον. Φήμες ότι ξυλοφορτώθηκαν άγρια από κατοίκους της ορεινής Ροδόπης και αγνοούνται εδώ και μέρες τα κλιμάκια των ράμπο των τζακιών δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα. Κάποιοι πιστεύουν ότι όταν θα λιώσουν τα χιόνια θα αποκαλυφτεί το μυστήριο της εξαφάνισης. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Μεγάλο μποτιλιάρισμα δημιουργείται στον κάθετο άξονα Νυμφαίας - Κίρτζαλι όπου χιλιάδες αυτοκίνητα εκδράμουν στα τουριστικά θέρετρα και τα χιονοδρομικά κέντρα της γειτονικής χώρας. Γκρινιάζουν οι επαγγελματίες μας και βγάζουν ανακοίνωση ότι τελικά αυτός ο άξονας τους δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους, αλλά το υπουργείο απαντά ότι τα οφέλη θα τα δούμε το επόμενο καλοκαίρι. Και τους  ζητά να κάνουν υπομονή μερικούς μήνες ακόμα.
Ο προεκλογικός αγώνας είναι στα φόρτε του και ο Άρης Γιαννακίδης ζητά συνάντηση με τον Γιώργο Παυλίδη προκειμένου να κάνουν ανακωχή, ώστε να μην κλέβει  ο ένας τους συμβούλους του άλλου. Εξάλλου έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα μεγαλύτερο αντίπαλο στις εκλογές της περιφέρειας, αφού ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην ΑΜΘ μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Χαρίτου, ο οποίος αναλαμβάνει προσωρινά την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ .Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από τη Καβάλα σε μια λαοσύναξη των ψηφοφόρων του δηλώνει ότι αν κερδίσω την ακριτική αυτή περιφέρεια, θα γίνω και πρωθυπουργός, γιατί η Ελλάδα αρχίζει από τον Έβρο και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Η Ελένη Λαφτσή υποψήφια δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Κομοτηνής, μετά από αυτές τις εξελίξεις παραιτείται από την διεκδίκηση του δήμου, θέτοντας υποψηφιότητα για τις εθνικές εκλογές. Και προτείνει ως νέο υποψήφιο τον γιατρό Κοσμά Παπαχρήστου. Διαμαρτύρεται όμως μια ομάδα συντρόφων για τις παλινωδίες και μετά από 5 συνεδριάσεις αυτοπροτείνονται ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος και Απόστολος Κουτάβας για να διεκδικήσουν αυτοί την υποψηφιότητα. Το κόμμα αποφασίζει να κάνει άλλες 15 συνεδριάσεις για να καταλήξει στην υποψηφιότητα για την διεκδίκηση του δήμου Κομοτηνής και επαναφέρει την Ελένη Λαφτσή μετά από την στήριξη 100 συντρόφων. Πραγματοποιείται συνέδριο της τοπικής ΔΗΜΑΡ στην Κομοτηνή, με θέμα τον ρατσισμό και το σωβινισμό της κυβέρνησης εναντίον της μειονότητας. Η πρόσκληση είναι στην τουρκική γλώσσα και οι ομιλίες πραγματοποιούνται πάλι στην τουρκική γλώσσα. Ώστε να μην καταλαβαίνουν οι περισσότεροι τι λένε και να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής ανακοινώνουν στους συμπολίτες μας ευπαθείς και μη, να φέρουν τους απλήρωτους λογαριασμούς τους σε ΔΕΗ, εφορία και ΔΕΥΑΚ στο κιόσκι που έχει δημιουργηθεί στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, ώστε να βρεθεί κάποια λύση, να γίνουν οι απαραίτητοι διακανονισμοί και να διερευνηθεί η δυνατότητα να πληρωθούν ορισμένοι. Μέσα σε δυο μέρες στην πλατεία της Κομοτηνής δημιουργείται το αδιαχώρητο από τόσους απλήρωτους λογαριασμούς που αναγκάζονται να επιστρατευτούν δέκα φορτηγά να τους μεταφέρουν σε ειδική αποθήκη. Το ποσό της οφειλής αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και έτσι ο δήμος ανακοινώνει ότι μπορούν αν εξοφληθούν σε πρώτη φάση τα 5.000 ευρώ που διαθέτει για την κοινωνική πολιτική. Και προτείνει οι υπόλοιποι λογαριασμοί που βρίσκονται στην αποθήκη, να καταγραφούν, να αρχειοθετηθούν και να γίνει ένα μουσείο απλήρωτων λογαριασμών. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να μην ξεχνούν οι παλιότεροι. 
Με τις πολικές θερμοκρασίες να συνεχίζονται την Ροδόπη, ξεσπά μια υπόθεση ενός περίεργου σκανδάλου με διπλωματικές προεκτάσεις, αφού ανακοινώνονται τα ονόματα της λίστας «Έγκεμεν Μπαγίς». Πρόκειται για μια λίστα τριών χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν βγάλει τα χρήματα τους παράνομα στην Τουρκία, διατηρούν παχυλούς λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες και υπάρχουν και διαδρομές μαύρου χρήματος από το υπουργείο εξωτερικών της γείτονας χώρας. Η υπόθεση διχάζει σοβαρά την τοπική κοινωνία και οι μειονοτικοί βουλευτές καταθέτουν επερώτηση στην βουλή ότι όλα αυτά είναι δάκτυλος του αρμοδίου γραφείου εξωτερικών υποθέσεων που εδρεύει στην Ξάνθη, για να δημιουργήσει πρόβλημα στην περιοχή. Και ότι με την λίστα αυτή επιχειρείται η σπίλωση του ονόματος επιφανών συμπολιτών της μειονότητας που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και επενδύουν σε ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη. Δημοσιεύματα όμως του τουρκικού τύπου κάνουν λόγο για υπαρκτή λίστα και τεράστια ποσά που διακινήθηκαν μέσω του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας στην Θράκη, παρόλο που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν διαρρηγνύει τα ιμάτια του ότι το νέο αυτό σκάνδαλο το δημιούργησε ο χότζας  Φετουλάχ Γκιουλέν. Μερικοί βέβαια ψιψιρίζουν ότι όλα αυτά γίνονται για άλλους σκοπούς και σιγά μη βρεθεί άκρη, αφού εδώ και τρία χρόνια από τη λίστα Λαγκάρντ μόνο τρεις υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί. 

ΜΑΡΤΙΟΣ

Πραγματοποιούνται στην Κομοτηνή τα εγκαίνια του 6ου συνεργατικού λαχανόκηπου παρόντος του μητροπολίτη και ο Νεκτάριος Δαπέργολας επικεφαλής του Σπάρτακου δηλώνει ότι αν εκλεγεί δεν θα υπάρχει Κομοτηναίος που να μην έχει δικό του λαχανόκηπο. Μάλιστα ανακοινώνει ότι την επόμενη φορά με τα εγκαίνια του νέου λαχανόκηπου, θα γίνει αδελφοποίηση με αντίστοιχους λαχανόκηπους  δήμου της Ιταλίας.  
Η τοπική ΝΔ  δεν έχει καταλήξει ακόμα το ποιος θα είναι υποψήφιος στον δήμο Κομοτηνής και όπως γνωρίζετε τα κενά στην πολιτική πάντοτε κάποιος τα καλύπτει. Ανακοινώνει την υποψηφιότητα του ο πρώην δήμαρχος Τάσος Βαβατσικλής, ζητώντας να συνενώσει ευρύτερες κεντροαριστερές δυνάμεις, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του δυσαρεστημένου ΠΑΣΟΚ. Με την υποψηφιότητα του Τάσου Βαβατσικλή αλλάζει το σκηνικό και έτσι η Σιμπέλ Μουσταφάογλου παραιτείται από το μειονοτικό ψηφοδέλτιο και προσχωρεί στην παράταξη Πετρίδη, όπως και στελέχη της παράταξης Κοτσάκη σαν τον Γιάννη Μουρτίδη. 
Ένσταση καταθέτει ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος για την διαδικασία επιλογής υποψηφίου δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρεί ότι οι 100 που ψήφισαν πάλι την Ελένη Λαφτσή, είναι πολύ μικρός αριθμός ατόμων σε σχέση με το 30% που έχει το κόμμα τους πανελλαδικά. Πραγματοποιούνται 10 συσκέψεις καθημερινά και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει δημοκρατικά να γίνει νέα ψηφοφορία. Γίνονται λοιπόν εκλογές και ψηφίζουν αυτήν την φορά 150 σύντροφοι. Και αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η υπεροχή της Ελένης Λαφτσή με ποσοστό 98%. Ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος ψάχνει ακόμα να βρει ποιος είναι αυτός που τον ψήφισε σε αυτές τις εκλογές. 
Γίνεται ανασχηματισμός στην κυβέρνηση και η Ευγενία Μανωλίδου τοποθετείται υπουργός υγείας. Μετά από μια πετυχημένη πορεία στην σύνθεση και στο τραγούδι μάλιστα επισκέπτεται την Κομοτηνή ως πρώτο σταθμό της περιοδείας της και δηλώνει ότι το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής και η υπόλοιπη χρηματοδότηση του θα ενταχθεί στην νέα προγραμματική περίοδο 2020 με 2030. Μαζί της έρχεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης που παρουσιάζει τις νέες του εκδόσεις στο μέγαρο μουσικής Κομοτηνής. 
Μετά από  απόφαση του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη κλείνει για 5 μήνες το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού παρόλο που το χιόνι για πρώτη φορά είναι τόσο πλούσιο, για να γίνουν συμπληρωματικές εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος και του ηλεκτροφωτισμού. Μάλιστα μπαίνουν και οι σχετικές ταμπέλες που ζητούν συγνώμη από τους τουρίστες και τους επισκέπτες και τους ενημερώνουν με χάρτες και διαδρομές ότι για το χρονικό διάστημα που θα βρίσκονται κλειστά, μπορούν να απολαύσουν τα χιονοδρομικά κέντρα του Παμπόροβο και του Μπάνσκο. Εξάλλου όλοι Ευρωπαίοι πολίτες είμαστε. Και τα οφέλη και τα κέρδη στην οικογένεια της ΕΕ είναι κοινά. Μάταια διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες που διατηρούν τις επιχειρήσεις τους εκεί και οι πολίτες της Δράμας, αφού το πρόγραμμα αποκατάστασης μέσω του ΕΣΠΑ έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για αν απορροφηθούν τα κονδύλια και να πραγματοποιηθούν οι εργασίες. 


ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Η τοπική οργάνωση της Νέας δημοκρατίας παρά τον τιτάνιο αγώνα που δίνει ο νέος πρόεδρος Ντίνος Μορφακίδης προσπαθεί να  βρει ποια από τις γυναίκες της ΝΔ θα είναι επικεφαλής, αλλά ανακαλύπτουν ότι αν μπλέξεις με γυναίκες δύσκολα τα καταφέρνεις και δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Έτσι παρακαλούν πάλι τον Χρήστο Μέτιο που τον είχαν καρατομήσει εδώ και μήνες, να αναλάβει αυτός ως υποψήφιος. Αλλά ο ίδιος θέτει πλέον αδιαπραγμάτευτους και σκληρούς όρους και ζητά πίστωση ένα μήνα ώστε να τους απαντήσει.
Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που κάνει για να βρει μουσουλμάνους υποψηφίους για το ψηφοδέλτιο της, συναντά αρκετές δυσκολίες γιατί οι περισσότεροι αρνούνται. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθεί να διαχειριστεί ένα παράξενο φαινόμενο που δημιουργήθηκε, αφού αρκετοί χριστιανοί και επώνυμοι συμπολίτες μας θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το μειονοτικό ψηφοδέλτιο, γιατί δηλώνουν ότι αισθάνονται μειονότητα στον τόπο τους. Έτσι οι μειονοτικοί που είχαν τη διάθεση να επανδρώσουν το ψηφοδέλτιο της δηλώνουν ότι όλα αυτά και η συμπεριφορά των χριστιανών υποψηφίων για το μειονοτικό ψηφοδέλτιο της Σιμπέλ, είναι δάκτυλος του υπουργείου εξωτερικών. Για να διευθετηθεί το ζήτημα έρχεται στο προξενείο για ένα ταξίδι αστραπή, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και συσκέπτεται μαζί με τον πρόξενο και τους ψευτομουφτήδες, πως θα βρουν λύση σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο,  για να γίνει ένα ψηφοδέλτιο της προκοπής μόνο με μειονοτικούς.  
Ο δήμαρχος  Γιώργος Πετρίδης  με όλη αυτήν την κατάσταση έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό και δε συμμετέχει ούτε στα δημοτικά συμβούλια και η φημολογία περί παραιτήσεως του έχει αρχίσει να οργιάζει. Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη και ανακοινώνεται σύντομα και επιστημονικά, αφού πάσχει από το σύνδρομο έλλειψης συγκεκριμένου αντιπάλου και δεν γνωρίζει τελικά με ποιον θα πρέπει να διασταυρώνει τα βέλη του και την κριτική του. 
Γίνονται τα εγκαίνια του επόμενου συνεργατικού λαχανόκηπου στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με την Ιταλία και ως εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης παραβρίσκεται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φυσικά με παρέα. Ο Νεκτάριος Δαπέργολας βγάζει επιστολή διαμαρτυρίας που την ανακοινώνει στα ΜΜΕ Ελλάδας και Ιταλίας, ότι όλα αυτά είναι δάκτυλος του νυν δημάρχου Γιώργου Πετρίδη προκειμένου να απαξιώσει το θεσμό των συνεργατικών λαχανόκηπων. Ο μητροπολίτης αρνείται να παραβρεθεί στην τελετή λόγω μη προτέρου εντίμου βίου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 
Νέα δημοσκόπηση παραγγέλνει η παράταξη του Άρη Γιαννακίδη στην περιφέρεια, που ανατρέπει εντελώς το σκηνικό. Γιατί η δημοσκόπηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι τον Γιώργο Παυλίδη τον στηρίζει μόνο η οικογένεια του και ο Κώστας Μιχελής καθώς και 200 γέροντες ηλικίας άνω των 90 ετών και όπως  δηλώνουν οι ίδιοι δεν γνωρίζουν αν θα προλάβουν να πάνε στην κάλπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές δυνάμεις στην περιφέρεια καταλαμβάνουν μόνο το 10% με βάση τη δημοσκόπηση της παράταξης Γιαννακίδη, ενώ ο νυν περιφερειάρχης έχοντας την εκτίμηση όλων των πολιτών, ψηλών και κοντών, μαύρων και άσπρων, ανδρών και γυναικών, φαίνεται ως νικητής με ποσοστό 90%. Όταν αμφισβητούνται τα αποτελέσματα, ο ίδιος δηλώνει ότι, η διαχρονική κατάρα αυτού του τόπου είναι η μιζέρια και η μεμψιμοιρία και για αυτό δεν πάμε μπροστά. 

ΜΑΪΟΣ

Σε μια ύστατη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα και ο διαχωρισμός στο δήμο Ιάσμου αφού τελικοί αντίπαλοι πάλι είναι ο νυν δήμαρχος Καδή Ισμέτ και ο πρώην Κυριάκος Αμούτζας, ο πρώτος καλεί τον δεύτερο για να βρουν ένα σημείο προσέγγισης. Μόλις όμως ο Κυριάκος Αμούτζας ακούει τον Καδή Ισμέτ να του προτείνει συνεργασία και να κατεβούν από κοινού με μεικτό ψηφοδέλτιο, αλλά με τον όρο ο Καδή Ισμέτ να είναι τεσσεράμισι χρόνια αυτός δήμαρχος και τους πρώτους 5 μήνες ο Κυριάκος Αμούτζας, αρνείται ευγενικά με τον δικό του τρόπο ρίχνοντας αρκετά γαλλικά και φωνάζοντας μολών λαβέ. Ο Καδή Ισμέτ φεύγει ταξίδι για την γειτονική Τουρκία  και δηλώνει στους συμβούλους του ότι θα επιστρέψει παραμονή των εκλογών. Εξάλλου τον αγώνα για τις εκλογές γνωρίζει ότι θα τον δώσουν άλλοι.
Παραιτείται από την προσπάθεια του να κατεβεί στις εκλογές ο Τάσος Βαβατσικλής αφού φαίνεται ότι τον ξέχασαν οι πάντες. Και έτσι η Σιμπέλ Μουσταφάογλου επιστρέφει στον μειονοτικό συνδυασμό ζητώντας πάλι να γίνει επικεφαλής. Επειδή όμως υπάρχουν γκρίνιες για την στάση της ο κατηργημένος σύλλογος της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» και ο συνοδοιπόρος της στον δήμο πρόεδρος Κοράι Χασάν  διοργανώνει μια ημερίδα όπου έρχονται πολλοί ομιλητές από την Τουρκία μεταξύ αυτών και ο παραιτηθείς υπουργός εσωτερικών Έγκεμεν Μπαγίς, για να αναπτύξει το θέμα για την διαφθορά στην πολιτική ζωή. Μετά από όλα αυτά η Σιμπέλ αναλαμβάνει και πάλι επικεφαλής αλλά δεν την ακολουθούν οι νέοι της μειονότητας που είχε επιλέξει ως συμβούλους και αναγκάζεται να τοποθετήσει πάλι πρώην δασκάλους ΕΠΑΘίτες όπως έκανε την προηγούμενη φορά την τελευταία στιγμή.  
Λίγο πριν από τις εκλογές και ακόμα η τοπική ΔΗΜΑΡ δεν έχει καταλήξει αν θα συνεργαστεί στις εκλογές της αυτοδιοίκησης με την παράταξη του Γιώργου Πετρίδη ή του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά βρίσκει τον χρόνο να διοργανώσει τριήμερο συνέδριο για τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα της Ροδόπης όπως τα βακούφια, οι διαχειριστικές επιτροπές, η Σαρία και η εκλογή των μουφτήδων. Γιατί όπως δηλώνουν μόνο αν θα λυθούν τα τεράστια αυτά ζητήματα θα ανασάνει οικονομικά ο τόπος. Ο Δάμων Δαμιανός γράφει 10 μαζεμένα άρθρα στο μειονοτικό τύπο, αφού πλέον οι μειονοτικοί δημοσιογράφοι έπαψαν να ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα. Μάλιστα οι κατηργημένες μειονοτικές ενώσεις οι ψευτομουφτήδες και ο πρόξενος προτείνουν ο Δάμων Δαμιανός να πάει στην Άγκυρα, για να βραβευτεί με το νέο βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας που καθιερώθηκε από φέτος.  
Φεύγει για διακοπές μετά από 4 χρόνια ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης και τον αναπληροί προσωρινά η Σοφία Μενεσελίδου για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην προεκλογική πίεση των 3 υποψηφίων γυναικών από τις άλλες παρατάξεις. Φήμες βέβαια που δεν επιβεβαιώνονται, λένε ότι υποφέρει ακόμα από το σύνδρομο έλλειψης ισχυρού αντιπάλου. Επανέρχεται όμως μια εβδομάδα πριν τις εκλογές όταν πληροφορείται ότι η ΝΔ προσανατολίζεται να κατεβάσει δυο συνυποψήφιους στον ίδιο συνδυασμό με διάρκεια θητείας δυο χρόνια ο καθένας. Η ιστορική αυτή συμφωνία υπογράφτηκε κατά τη διάρκεια της απουσίας του, μεταξύ της Φελίνας Καζάκου και του Χρήστου Μέτιου και σφραγίστηκε από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ντίνο Μορφακιδη. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν δηλώνει ο δήμαρχος. Αφού επιβεβαιώνεται ότι οι εκλογικές διαδικασίες πάντοτε εγκυμονούν εκπλήξεις. 

ΙΟΥΝΙΟΣ

Μετά τις ευρωεκλογές η καγκελάριος Μέρκελ δηλώνει ότι το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας, όπως το κούρεμα και τα ευρωομόλογα, θα είναι έτοιμη να το συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση στις επόμενες γερμανικές εκλογές, δηλαδή σε 4 χρόνια. Μάλιστα δηλώνει περιχαρής ότι στο πρόγραμμα λιτότητας πάει μια χαρά και η κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση.
Η Αγγελική Νικολούλη αναλαμβάνει να βρει που έχουν εξαφανιστεί ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Γίνεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή που διαμαρτύρεται γιατί τον πήραν με το ζόρι από την Ραφήνα που έπαιζε με τα παιδιά του και αντιπρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου που τον βρίσκουν να μιλά σε διάλεξη στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Μάλιστα ο ίδιος δηλώνει ότι για ένα μήνα που θα είναι αντιπρόεδρος μέχρι που θα γίνουν οι εκλογές θα μπορέσει να βρίσκεται στην Ελλάδα μόνο για πέντε ημέρες. Προσωρινά αναλαμβάνουμε για το καλό της χώρας. δηλώνουν και οι δύο.
Συνεχίζεται το ξήλωμα των δημοσίων υπηρεσιών στις Σάπες και έτσι μετά τη ΔΟΥ, το ειρηνοδικείο, τον σταθμό της πυροσβεστικής και τον αστυνομικό σταθμό. σειρά έχει το δημαρχείο, που βάζει λουκέτο και πουλιέται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Διαμαρτύρονται σύσσωμοι όλοι οι πρώην και νυν δήμαρχοι, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Γιώργος Πεταλωτής και κλείνουν τον κεντρικό δρόμο των Σαπών με μαύρες σημαίες. Το κακό βέβαια δεν σταματάει εκεί αφού στην δημοπρασία για την πώληση του δημαρχείου που γίνεται νύχτα και μετά από ανάρτηση στο διαδίκτυο, συμμετέχει μόνο μια εταιρία, η Μεταλλευτική Θράκης, που το αγοράζει για 20.000 ευρώ. Σκοπός βέβαια όπως ανακοινώνει είναι να φτιάξει τα κεντρικά της γραφεία εκεί για τα μεγαλόπνοα σχέδια που έχει για την περιοχή. Στους διαμαρτυρόμενους τώρα προστίθενται και τα μέλη της διανομαρχιακής επιτροπής κατά του χρυσού. Στα εγκαίνια των γραφείων στο πρώην δημαρχιακό μέγαρο που γίνονται σε λίγες ημέρες, έρχονται οι υπουργοί και υφυπουργοί περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και Σταύρος  Καλαφάτης,  για να τονίσουν ότι δημιουργούνται επενδύσεις στην περιοχή και 100 συμπολίτες μας θα βρουν δουλειά. Όταν τους ρωτούν τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι του δήμου που τίθενται σε διαθεσιμότητα, απαντούν ότι αυτό είναι υπόθεση του υπουργείου Εσωτερικών.
Έρχεται στην Κομοτηνή ο υπουργός προστασίας του πολίτη και με μια κίνηση αστραπή με τη βοήθεια της αστυνομίας, αδειάζει το κέντρο λαθρομεταναστών στην αστυνομική σχολή και όλοι αναρωτιούνται τι συμβαίνει άραγε. Γίνεται γνωστό ότι οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο που διαθέτει καλύτερη θέρμανση και εξοπλισμό και βρίσκεται μέσα στο κέντρο της πόλης, για να μην αισθάνονται απομονωμένοι και αποκομμένοι με βάση μια πρόσφατη οδηγία της ΕΕ. Μάλιστα δηλώνει περιχαρής ότι υπάρχει χρηματοδότηση από την ΕΕ μετεγκατάστασης της αστυνομίας στα σύνορα Ελλάδας Βουλγαρίας. Εκεί δημιουργούνται φυλάκια που θα πατάξουν το παραεμπόριο και την είσοδο λαθρομεταναστών, καθώς και ναρκωτικών. Οι διαμαρτυρόμενοι αστυνομικοί με την πρόεδρο Σταυρούλα Τζατζανά αλυσοδένονται έξω από το αστυνομικό μέγαρο, αλλά συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις φυλακές Κομοτηνής. Ο Άρης Γιαννακίδης που δήλωνε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, βρίσκεται στην Αθήνα στα γραφεία της Ρηγίλλης, προσπαθώντας να πείσει τον υπουργό επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη για υπερκομματικό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον ίδιο στην περιφέρεια ΑΜΘ. 


ΙΟΥΛΙΟΣ

Πραγματοποιούνται εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη δύναμη και δίνεται η εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας τη δέχεται ευχαρίστως, αλλά επειδή χρειάζεται άλλες 20 ποσοστιαίες μονάδες για να σχηματίσει κυβέρνηση, αναγκαστικά πρέπει να συνεργαστεί με άλλα κόμματα. Μη βρίσκοντας συμπαραστάτες και συνεργάτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται, δηλώνοντας συγχρόνως ότι οι νέες εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβρη γιατί η κυβέρνηση θα πέσει υπό το βάρος των προβλημάτων, θα αποτρέψει τα δυσβάσταχτα μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση με τους δανειστές εφαρμόζοντας το 5Ο μνημόνιο. 
Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ξεκινάει η δημοτική αρχή μετά από ιδέα του Γιώργου Πετρίδη, ώστε να μετατραπούν οι ποδηλατοδρόμοι σε αυτοκινητόδρομους και οι αυτοκινητόδρομοι που είναι λιγότεροι, να γίνουν ποδηλατοδρόμοι. Μάλιστα δίπλα στους χώρους ενοικίασης ποδηλάτων, δημιουργούνται και χώροι ενοικίασης μικρών αυτοκινήτων που χωράνε δυο άτομα. Ξεκινάει δημόσια διαβούλευση προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις από επαγγελματίες και πολίτες, η οποία θα κρατήσει 4 μήνες. Διαμαρτύρονται όμως έντονα επαγγελματίες της οδού Ορφέως και Δημοκρίτου φωνάζοντας ότι τώρα που μπήκαμε σε μια σειρά και το αποδεχτήκαμε, αρχίζουν πάλι οι αλλαγές.        
Ημερίδα για τον ναζισμό και τον φασισμό, ενάντια στη Χρυσής Αυγή καθώς και για την αποφυλάκιση του Κουφοντίνα που έχει ψυχολογικά προβλήματα, διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, με 15μελες πάνελ καθηγητών. Οι παραβρισκόμενοι όμως για να την παρακολουθήσουν είναι λιγότεροι από τους ομιλητές. Μάλιστα απέξω μαζεύονται αγανακτισμένοι πολίτες και φωνάζουν επιτέλους ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα. Το κόμμα της Χρυσής Αυγής ρίχνει φέιγ-βολάν μέσα στον αύλειο χώρο των εκκλησιών και διοργανώνει μαζί με βουλευτές που δεν βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές, ομάδα κρούσης, διώχνοντας τους παράνομους μικροπωλητές από το παζάρι της Κομοτηνής. Δημιουργούνται μικροσυμπλοκές με ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και η αστυνομία αδυνατεί να επιβάλει την τάξη.
Ανακοινώνεται από την περιφέρεια ότι σταματάει το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών γιατί εξολοθρεύτηκαν όλα με βάση τις μετρήσεις του χειμώνα, αλλά και επειδή τελείωσαν τα χρήματα και τα φάρμακα λόγω της έξαρσης που υπήρχε τότε. Ο καθένας ας πάρει τα δικά του μέτρα προστασίας συνεχίζει η ανακοίνωση, γιατί το νέο πρόγραμμα θα αρχίσει από τον επόμενο χειμώνα. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Στο μοναστήρι της Πανδρόσου συναντώνται οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας προκειμένου να προγραμματίσουν τα εγκαίνια του κάθετου άξονα για πολλοστή φορά, σε υψηλό επίπεδο τώρα. Όταν επισημαίνεται από τους δημοσιογράφους ότι το πρώτο αυτό κομμάτι έχει εγκαινιαστεί πολλές φορές και πρέπει και να τελειώσει και το υπόλοιπο μέχρι την Εγνατία οδό, απαντούν ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή γιατί τα πρώτα εγκαίνια και η παράδοση του κάθετου άξονα κράτησαν πάνω από 10 χρόνια. Τα δεύτερα και τα τελικά να μην κρατήσουν τουλάχιστον άλλα 2-3 χρόνια; Συγχρόνως αναγγέλλουν την έναρξη των εργασιών για το δεύτερο κομμάτι αλλά και το κλείσιμο του κάθετου άξονα για να πραγματοποιηθούν τα έργα τους υπόλοιπους δύο μήνες του καλοκαιριού. Οι επαγγελματίες της πόλης, που διαμαρτύρονται ότι κάθε καλοκαίρι που περιμένουμε τουρίστες κλείνει ο κάθετος άξονας, απωθούνται ως ταραξίες από τις δυνάμεις καταστολής.
Λίγες μέρες μετά τα έχει εγκαίνια του  δρόμου προς την Καρυδιά που είχε καταντήσει γεφύρι της Άρτας για την δημοτική αρχή, περνάει κατά λάθος ένας χαλασμένος εκσκαφέας εργολάβου που δεν δουλεύουν τα υδραυλικά του και ξηλώνει όλη   την άσφαλτο χωρίς να το πάρει χαμπάρι ο οδηγός. Έτσι μαζεύονται έξω από το δημαρχείο διαμαρτυρόμενοι, επαγγελματίες, γυναίκες της μειονότητας με τσαντόρ και επικεφαλής η Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Βούλγαροι τουρίστες, φωνάζοντας ότι επιτέλους πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός. Ο δήμαρχος τους υπόσχεται ότι θα γίνει νέα  προκήρυξη για το έργο και ότι πριν το τέλος της επόμενης τετραετίας, θα αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές. Μάλιστα το έργο μετά από σχετική δημοπρασία το αναλαμβάνει ο πρώτος εργολάβος. 
Τιμάται η ημέρα της πρωτομαγιάς στην Κομοτηνή ετεροχρονισμένα βέβαια, με τους προέδρους Παντελή Μαγαλιό και Γιώργο Ιωαννίδη και με άλλα 5 άτομα του διοικητικού συμβουλίου, που μπόρεσαν να βρουν ημέρα κοινή που τους βολεύει. Δεν πτοούνται όμως, βγάζουν πύρινους λόγους από 5 σελίδες ο καθένας, αφού στο χώρο βρίσκονται και 15 δημοσιογράφοι. Και τελειώνοντας οργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας. Ευτυχώς υπάρχουν και οι δημοσιογράφοι που αναγκάζονται να σηκώσουν και αυτοί τα πανό, για να μην μείνουν πίσω στο εργατικό κέντρο. Περισσότερα σχόλια και χαλαρή κουβέντα από τους απεργούς, γίνεται μετά σε κεντρικό καφέ της πόλης, όπου απολογούνται και αποφαίνονται ότι για όλα φταίει η αδιαφορία των εργαζομένων. Για αυτοκριτική ούτε λόγος να γίνεται.
Στις Σάπες επικρατεί ένα παράδοξο φαινόμενο, όπου 10 υποψήφιοι δήμαρχοι προσπαθούν ακόμα να κάνουν συνδυασμό, παρόλο που οι εκλογές έχουν τελειώσει εδώ και τρεις μήνες. Δεν προλάβαμε, λένε οι περισσότεροι όταν τους κάνουν την σχετική καζούρα στα καφενεία και εξάλλου δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί, ποιος είναι ο νέος δήμαρχος στις Σάπες. Γιατί οι παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων και οι μετακινήσεις από τον ένα συνδυασμό στον άλλον γίνονται με τέτοια ταχύτητα, ώστε με το δίκιο τους να αναφωνούν κάποιοι, ποιος κυβερνάει επιτέλους αυτόν τον τόπο. 
Ανοίγει το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού μετά την αποπεράτωση των εργασιών και ανακοινώνεται από την περιφέρεια ότι θα γίνει διαγωνισμός ώστε να δοθούν σε ιδιώτες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί. Μάλιστα το αρχικό ποσό για την δημοπρασία είναι 5.000 ευρώ ανά  επιχείρηση. Ο διαγωνισμός κηρύσσεται άγονος αφού δεν υπάρχει κανένας επιχειρηματίας που να ενδιαφέρεται. Και ο δεύτερος διαγωνισμός ξεκινά με τιμή ενοικίασης 2.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Ο οποίος βέβαια πάλι καταλήγει άγονος και έτσι ο τρίτος διαγωνισμός πάει στα 1.000 ευρώ. Που δεν θα τα δώσουν βέβαια οι επιχειρηματίες, αλλά θα τους τα δωρίσει ως μπόνους η περιφέρεια. Παρουσιάζονται δεκάδες επιχειρηματίες  στη δημοπρασία και τελικά κατοχυρώνονται σε ένα μόνο δικαιούχο, που πληροί τις προδιαγραφές, ο οποίος όμως μόλις εισπράττει τα χρήματα από την περιφέρεια, εξαφανίζεται και ακόμα τον ψάχνουν.  

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Η νέα κυβέρνηση ΝΔ ?ΠΑΣΟΚ ?ΔΗΜΑΡ ?ΑΝ.ΕΛ και τρεις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, μετά  από πιέσεις των δανειστών περνάει νομοσχέδιο κατάσχεσης ανθρώπινου δυναμικού. Αφού δεν υπάρχει πλέον ακίνητη περιουσία, σπίτι ή αυτοκίνητο που να μην έχει κατασχεθεί. Οι σύζυγοι και οι κόρες που κατάσχονται οδηγούνται στα πλουσιόσπιτα της Ευρώπης και εργάζονται ως υπηρέτριες. Όσες είναι πιο τυχερές μένουν στην Ελλάδα και εργάζονται  στα σπίτια που έχουν αγοράσει μέσω πλειστηριασμών οι Ευρωπαίοι. Σε δεύτερη φάση κατάσχονται και τα παιδιά που έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά και οδηγούνται με τρένα στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης, δουλεύοντας δωρεάν για να ξεπληρωθεί το χρέος της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας με τις υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι όπου να’ ναι πέφτει η κυβέρνηση.  
Γκαρσονιέρα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής αγοράζει ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουίκ, αφού σχεδόν μέρα παρά μέρα βρίσκεται στην Κομοτηνή και αναγκάζεται να πληρώνει μεγάλα ποσά σε ξενοδοχεία. Μάλιστα οι σύντροφοι εδώ του προτείνουν για να μοιράζονται τα έξοδα, να την μετατρέψουν συγχρόνως σε γραφεία του κόμματος, πρόταση που γίνεται αποδεκτή. 
Υπό το βάρος των πιέσεων και της εσωκομματικής κόντρας παραιτείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά τοποθετείται από την κυβέρνηση ως επίτροπος στην ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται από τις γνωστές κόντρες και διαμάχες των αρχηγών ψάχνοντας να βρει τον ιδεολογικό βηματισμό και νέο επικεφαλής. Συγχρόνως καταργούνται και κλείνουν όλα τα περιφερειακά γραφεία του κόμματος, αφού με τα χαμηλά ποσοστά  που έχει το κόμμα και τη μικρή χρηματοδότηση, δεν μπορεί να τα συντηρήσει. Προτείνεται, αν οι πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών διαθέτουν αποθήκες ή δωμάτια στα σπίτια τους, να λειτουργήσουν εκεί τα γραφεία τους. Ο γραμματέας της νομαρχιακής Ροδόπης Αργύρης Μπακιρτζίδης  πρωτοπορεί και φτιάχνει μια καλύβα στην παραλία του Ιμέρου, για να οργανωθεί πάλι το κόμμα από την βάση του. Εξάλλου γνωρίζει πολύ καλά ότι οι περισσότεροι σύντροφοι περνάνε τον καιρό τους στη θάλασσα και εκεί θα βρίσκονται πιο εύκολα. 
Αρχές Σεπτέμβρη και στην Μαρώνεια οι κάτοικοι και οι τελευταίοι επισκέπτες λόγω του καλοκαιριού βλέπουν ένα περίεργο κουαρτέτο με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Ευριπίδη Στυλιανίδη,  αλλά και Γιώργο Παπανδρέου με Γιώργο Πεταλωτή να κάνουν πρόβες στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Πραγματικά είναι απορίας άξιον τι μαγειρεύουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί με τους συντοπίτες μας πρώην υπουργούς, αλλά γρήγορα αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει με τις πρώτες αφίσες που βλέπουν στο χωριό. Ανεβάζουν από κοινού μια θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Μαζί θα σώσουμε την Ελλάδα», προσεχώς. Το έργο για όσους δεν γνωρίζουν, είναι βασισμένο σε ένα παλιότερο σενάριο που έγραψε η Άγκελα Μέρκελ όταν ακόμα ήταν σοσιαλίστρια. Πάντως η παράσταση που δίνεται σε λίγες μέρες πάει πάτος, όπως λένε στην καθομιλουμένη, γιατί κανείς δεν πάει να την δει. Το έργο αυτό το έχουμε δει πολλές φορές, λένε οι πολίτες στους δημοσιογράφους όταν ερωτώνται και μάλιστα γνωρίζουμε και το τέλος.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που πληροφορείται αυτήν την ανίερη συμμαχία και τη θεατρική παράσταση στην Μαρώνεια, δηλώνει με πείσμα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και αυτήν αλλά και την επόμενη τετραετία όσο και αν επιμένουν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί. Εν τω μεταξύ εφημερίδες της Άρτας και του Καρπενησίου αναφέρουν ότι εθεάθη στο Βελούχι και στο Κιούγκι  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αντάρτικη χλαίνη, βαδίζοντας με τρύπιες μπότες στα λημέρια του Βελουχιώτη και του Ζέρβα. 


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα δοθούν άλλα 30 δις εγγυήσεις στις τράπεζες, γιατί οι μπατακτσήδες Έλληνες δεν πληρώνουν πλέον τα χρέη τους. Και για να προσελκύσει τους εφοπλιστές και πλοιοκτήτες να επαναφέρουν πάλι τον στόλο τους υπό ελληνική σημαία αφού η Ελλάδα ως πρώτη ναυτική δύναμη έχει μείνει μόνο με 10 ελληνικά πλοία, δηλώνει ότι τα 30 αυτά δις θα δοθούν ως δάνεια μόνο στους εφοπλιστές. Συγχρόνως ανακοινώνει αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης γιατί τα έσοδα ήταν πολύ μειωμένα από την προηγουμένη περίοδο. Έρχεται η Τρόικα στην Αθήνα και δηλώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για οριστική λύση στο πρόβλημα.
Μετά τις κινήσεις για την συγκρότηση της ευρύτερης κεντροαριστεράς των 85, των 75, των 850 και της «ελιάς», δημιουργούνται δυο νέες κινήσεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, των 666 και των 69. Αναγκάζοντας τους συντρόφους να χωριστούν πάλι σε δύο στρατόπεδα. Αφού όλα αυτά παραπέμπουν στον αντίχριστο όπως λένε κάποιοι και περικλείουν σεξουαλικά υπονοούμενα. Πάντως στις δυο αυτές νέες κινήσεις, δε δηλώνει συμμετοχή κανένας από την Ροδόπη.
Επιτέλους ανακοινώνεται επίσημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι ο ιός της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Θράκη τιθασεύτηκε εντελώς και δεν υπάρχει κανένα κρούσμα. Διαμαρτύρονται έντονα οι κτηνοτρόφοι λέγοντας και πρόβατο να είσαι θα αρχίσεις να βγάζεις δόντια και να δαγκώνεις, αφού ο εμπαιγμός του υπουργού δεν έχει τα όρια του. Επειδή ο ιός της ευλογιάς εξαφανίστηκε, λόγω του ότι  έχουν θανατωθεί όλα τα πρόβατα στη Θράκη. Για να τους κατευνάσει ο υπουργός ανακοινώνει ότι οι σχετικές αποζημιώσεις θα δοθούν με το νέο έτος.
Ανοίγει πάλι ο κάθετος άξονας μετά από τις εργασίες συντήρησης και γίνεται πάλι μια συνάντηση κορυφής και προκύπτει νέα συμφωνία για τη διέλευση των οχημάτων. Έτσι η συμφωνία αναφέρει ότι επιτρέπονται μόνο στα ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα από την Ελλάδα να πηγαίνουν στην Βουλγαρία, ενώ τα βουλγαρικά φορτηγά και λεωφορεία να μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα. Χωρίς κανένα περιορισμό. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μέχρι και τον επόμενο Σεπτέμβρη, οπότε θα γίνει το αντίστροφο.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι βαδίζει προς την αυτοδιάλυση του και μαύρα τα έχει βάψει ο βουλευτής της Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, αφού ο μόνος δρόμος που του απομένει να πολιτευτεί είναι να συνταχθεί κάτω από την ομπρέλα του Αντώνη Σαμαρά. Πληροφορούμαστε ότι οι προσπάθειες προσέγγισης που έκανε με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ κατέληξαν σε  ναυάγιο, αφού θέτουν βέτο ο Αιχάν Καραγιουσούφ και ο Ιλχάν Αχμέτ αντίστοιχα. Η προσπάθεια προσέγγισης όμως με την Νέα Δημοκρατία, ναυαγεί μετά από συνάντηση με τον υπουργό επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, όπου του θέτει πολλά βέτο τα οποία δεν αποδέχεται ο βουλευτής 
Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής ζητά το μέγαρο για μια βδομάδα, προκειμένου να παρουσιαστούν χορευτικά συγκροτήματα από τα Βαλκάνια και να γίνουν συνέδρια για τους μουφτήδες, τη διαθρησκευτικότητα στην πρώην οθωμανική αυτοκρατορία και να παρουσιαστούν τα χιλιάδες οθωμανικά μνημεία που είναι υποχρεωμένη να αναστηλώσει η χώρα μας. Μάλιστα το τίμημα που προσφέρει για ενοικίαση είναι 5  φορές παραπάνω από το κόστος, αλλά στο διοικητικό συμβούλιο του μεγάρου  αρκετοί είναι που βγάζουν φλύκταινες, γίνονται Τούρκοι κυριολεκτικά και αρνούνται τη γενναιόδωρη προσφορά.   


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Τα συσσίτια των απόρων αυξάνονται στην πόλη μας με 3.000 πλέον συμπολίτες καθημερινά να ζητούν από τον δήμο και την μητρόπολη ένα πιάτο φαγητό. Τα υπουργεία όμως Εσωτερικών και Παιδείας με εγκύκλιο τους, δηλώνουν ότι γίνεται κατάχρηση της κοινωνικής πολιτικής σε δήμους και εκκλησίες. Και ζητούν για τον καλύτερο πλέον έλεγχο να γίνει ένας οργανισμός για την όλη επιχείρηση, ώστε να κόβονται αποδείξεις και παραστατικά σίτισης. Μάλιστα δηλώνουν ότι ειδικά για αυτά τα συσσίτια των απόρων, πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 33%, φορολογώντας άμεσα το φαί του φτωχού. Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι  απαγορεύεται να μοιράζονται κρέας και ψάρια, αλλά να ακολουθείται αυστηρά η μεσογειακή διατροφή κατά Παπανδρέου. 
Σαρωτικές αλλαγές γίνονται στην κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγουν το σκόπελο Τσίπρα. Και σε μια ύστατη προσπάθεια να μην πάνε για εκλογές επανέρχεται ως πρόεδρος στην κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής που τον σηκώνουν πάλι άρον-άρον από ταβέρνα της Ραφήνας πριν ολοκληρώσει το γεύμα του  και αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Παπανδρέους που τον βρίσκουν όπως συνήθως σε μια ποδηλατοβόλτα στα στενά της Μυκόνου. Τη θέση του Δημήτρη Σταμάτη στο υπουργείο επικρατείας αναλαμβάνει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και του υφυπουργού εξωτερικών ο Γιώργος Πεταλωτής. Στις καθιερωμένες παραδόσεις των υπουργείων δεν παραβρίσκονται ούτε ο Δημήτρης Σταμάτης, αλλά ούτε και ο Άκης Γεροντόπουλος. Νέος γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ επίσης ορίζεται ο Δημήτρης Λουρίκας και στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ο Κυριάκος Μπαμπασίδης. Φήμες για σαρωτικές αλλαγές ακόμα και στους διοικητές των νοσοκομείων δεν επιβεβαιώνονται ακόμα.     
Ακυρώνεται το έργο σύνδεσης της   Εγνατίας οδού με την ΒΙΠΕ Κομοτηνής,  μετά από απαίτηση της Τρόικα, με το σκεπτικό ότι αφού δεν υπάρχουν εργοστάσια και εξαγωγές τι τον χρειαζόμαστε αυτόν τον δρόμο. Γίνεται έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο μαζί με τους προέδρους των επιμελητηρίων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στην κυβέρνηση για τις αντιαναπτυξιακές τους πρωτοβουλίες, όπου ο Νίκος Αγγελίδης αναφέρει ότι η ακύρωση αυτή του έργου θα είναι η ταφόπλακα για την περιοχή. Ο πρόεδρος του άλλου επιμελητηρίου Αργύρης Αργυρόπουλος, εκτός ημερησίας διάταξης θέτει το θέμα σίτισης των λαθρομεταναστών, των ειδικών φρουρών και του πανεπιστημίου. Η πρόταση παραπέμπεται σε άλλο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο και αφού προηγηθούν πρώτα άλλες 5 συναντήσεις των επιμελητηρίων για το  θέμα. 
Τρεις εκδηλώσεις και καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιούνται στην Κομοτηνή για την επέτειο της μνήμης του Πολυτεχνείου. Στην διάρκεια της κατάθεσης γίνονται επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστικού χώρου και της Χρυσής Αυγής αφού εκπρόσωπος του κόμματος τους, ζητά να καταθέσει στεφάνι. Χωρίς να προσδιορίζει για ποιους και για ποιον λόγο. Στις συμπλοκές προστίθενται και άλλα κόμματα και η κατάθεση καταλήγει κυριολεκτικά σε λουλουδοπόλεμο. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Κατά εκατοντάδες χιλιάδες παραδίνουν καθημερινά τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους οι Έλληνες και το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλη ταραχή και ανησυχία στην κυβέρνηση. Ψάχνοντας να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει την ζημιά, κατεβάζει εσπευσμένα ένα νομοσχέδιο, ότι η παράδοση πινακίδων του κάθε αυτοκινήτου χρεώνεται με το παράβολο των 1.000 ευρώ. Μάλιστα το νομοσχέδιο, όπως δηλώνει το αρμόδιο υπουργείο, έχει αναδρομική ισχύ για τα προηγούμενα τρία χρόνια. Μετά από έντονες αντιδράσεις πολλών  βουλευτών η κυβέρνηση δηλώνει ότι μπορεί η παράδοση να κοστίζει 1.000 ευρώ, αλλά όποιος θέλει να πάρει πίσω τις πινακίδες του, θα του επιστρέφονται 500 ευρώ μετά από 2 χρόνια. 
Πολεοδομία, δήμος, καθώς και η αστυνομία βρίσκονται έξω από την καλύβα στον  Ίμερο όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με την εντολή να το κατεδαφίσουν. Πέντε όμως σύντροφοι μαζί με τον γραμματέα είναι αλυσοδεμένοι έξω από την καλύβα και διαμαρτύρονται για τη βία και την αυθαιρεσία, φωνάζοντας ότι ο σοσιαλισμός δεν πεθαίνει, η ιδεολογία δεν κατεδαφίζεται και το ΠΑΣΟΚ θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Σε λίγη ώρα όμως μένουν μόνο οι στάχτες, αφού η καλύβα πυρπολείται.
Ακόμα ψάχνουν να βρουν τον επιχειρηματία  που θα λειτουργούσε υποτίθεται στις εγκαταστάσεις στο χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού, αν και οι φήμες λένε ότι ήταν Έλληνας υπάλληλος που δούλευε στο χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο. Και ότι συμμετείχε στην δημοπρασία μόνο για να δημιουργήσει προβλήματα στην επιχείρηση και αναγκαστικά όσοι αγαπούν το σκι στην περιοχή να πηγαίνουν στην Βουλγαρία. Εν τω μεταξύ κηρύσσεται έκπτωτος για να γίνει νέος διαγωνισμός ώστε να προλάβουν τον χειμώνα.  Αλλά ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι υπάρχουν ζημιές και φθορές από τον χρόνο, το πλιάτσικο και τις καιρικές συνθήκες. Και έτσι μέχρι να γίνει η  νέα δημοπρασία προκειμένου να αποκατασταθούν όλα αυτά, η περιφέρεια βγάζει ένα κονδύλι των 200.000 ευρώ και ανακοινώνει ότι το χιονοδρομικό θα παραμείνει κλειστό για τους υπόλοιπους τέσσερες μήνες.
Έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο πραγματοποιείται με μοναδικό θέμα το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Το κονδύλι των 57 εκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται, δεν μπορεί να πιστωθεί εφάπαξ στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Και έτσι προτείνεται να πιστωθούν  τα μισά και τα υπόλοιπα να γεφυρωθούν με το επόμενο πρόγραμμα 2020-2030. Φτάνει πια ο εμπαιγμός φωνάζει η αντιπολίτευση και ειδικά στο θέμα της υγείας. Και αναρωτιούνται γιατί τα μεγάλα έργα στην περιοχή  μας όπως και ο κάθετος άξονας, θυμίζουν κυριολεκτικά γεφύρι της Άρτας. Έτσι η καθυστέρηση για το νέο νοσοκομείο φέρνει ένα καινούργιο διασυνοριακό πρόγραμμα με την γειτονική Βουλγαρία 10 εκ. ευρώ, για να αλλάξει όλος ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός του παλιού νοσοκομείου. Αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους τόσο και οι πολιτικοί όσο και οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής μας.
Νέα συμφωνία γίνεται για τη λειτουργία του κάθετου άξονα Νυμφαίας- Κίρτζαλι  μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας. Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται ότι θα συζητηθεί το θέμα της κυκλοφορίας των οχημάτων εκ περιτροπής. Για τα μεν ΙΧ να γίνει ο διαχωρισμός σε μονά και ζυγά και όσο για τα φορτηγά θα κυκλοφορούν ανάλογα με τον χρώμα που έχουν μια φορά την εβδομάδα. Στην συνάντηση που γίνεται στα σύνορα δεν παραβρίσκεται κανένας δημοσιογράφος και την επόμενη ημέρα τα επιμελητήρια δίνουν οδηγίες σε όσους κάνουν εισαγωγές - εξαγωγές να αγοράσουν 7 φορτηγά και να τα βάψουν διαφορετικά χρώματα. 
Ηχογραφημένο μήνυμα από την μακρινή Κούβα στέλνει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στα ΜΜΕ, δηλώνοντας ότι ο επόμενος προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί στην βουλή θα είναι ένας αριστερός προϋπολογισμός. Και ότι με τα τερτίπια αυτά της κυβέρνησης για να κρατηθεί στην εξουσία είναι λίγα τα ψωμιά της, αφού ο αγανακτισμένος λαός θα βάλει την ταφόπλακα του σε αυτές τις πολιτικές της εξαθλίωσης. 
Τα νεότερα στον επόμενο καζαμία.    


Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Aκόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε και ήδη στις πρώτες δημοσκοπήσεις οι οποίες γίνονται,  μιλούν όλες για έκπληξη της κεντροαριστεράς,  πως το ενιαίο πλέον σχήμα, θα φέρει  δημοσκοπικά ποσοστά σε διψή

Ημερολόγιο