fbpx Η πεσμένη γέφυρα Κομψάτου ξανά στο προσκήνιο, τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Η πεσμένη γέφυρα Κομψάτου ξανά στο προσκήνιο, τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γέφυρα Κομψάτου
πεσμένη γέφυρα
Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΑΜΘ

Δ. Λουρίκας: Ποτέ κανείς δεν θα μάθει γιατί έπεσε

Χρ. Μέτιος: Σε έξι μήνες δημοπρατείται το έργο

Πλήρης επιβεβαίωση του αποκλειστικού δημοσιεύματος του "Χ" αλλά καμία δημόσια απάντηση από την Αποκεντρωμένη για το stop στην σύμβαση Περιφέρειας ΑΜ-Θ - Δήμου Ιάσμου - ΤΕΕ Θράκης

Διονύσης Βοργιάς

Ένα ακόμη επεισόδιο στο πολύκροτο σήριαλ περί της πτώσης της γέφυρας του Κομψάτου, εκτυλίχθηκε στην τελευταία εκδήλωση του ΤΕΕ Θράκης, όταν δημόσια επιβεβαιώθηκε τόσο το αποκλειστικό δημοσίευμα του "Χ" σχετικά με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης όσο και όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες που σας έχουμε μεταφέρει.

Γραφειοκρατία και καθυστέρηση
Δικαίως αγανακτισμένος παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας. "Μετά την πτώση της γέφυρας η ΠΑΜ-Θ προέτρεξε στο ΤΕΕ θεωρώντας το ως τον μόνο εγγυητή ότι το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης θα είναι το σωστό, αλλά δυστυχώς γραφειοκρατικές διαδικασίες της Αποκεντρωμένης δεν το επέτρεψαν", είπε, εξηγώντας ότι η Αποκεντρωμένη εσφαλμένα θεώρησε οικονομικό φορέα το ΤΕΕ Θράκης το οποίο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και τεχνικός σύμβουλος του κράτους. Το πως ένας φορέας που δεν συμμετέχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες μπορεί να θεωρηθεί ...οικονομικός, είναι δύσκολα κατανοητό.

Ο κος Λουρίκας πήγε μάλιστα την τοποθέτησή του ένα βήμα παραπέρα. Είπε: "Θεωρήθηκε από την Αποκεντρωμένη ότι σε αυτή την χώρα το να είσαι έντιμος μπορείς να το πληρώσεις. Εμείς (ως ΤΕΕ) θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολύ απλά ότι θα κοστίσει κάτω από 20.000 ευρώ που είναι τα όρια της απευθείας ανάθεσης, να μας ανατεθεί και μετά να πούμε ότι χρειάζονται κάποιες διαδικασίες. (...). Το ΤΕΕ ούτε το ενδιαφέρει το κέρδος, ούτε να κάνει λαμογιές". Μάλιστα, ο πρόεδρος  ξεκαθάρισε και το εξής: "Ποτέ κανείς δεν θα μάθει για ποιο λόγο έπεσε. Η Περιφέρεια από εμάς αυτό ζητούσε κι αυτό απαιτούσε κι ο κόσμος. Η καινούργια μελέτη αφορά στο εάν επαρκεί κάποιο κομμάτι της ή πρέπει να γίνει καινούργια γέφυρα". Θέση επί του θέματος πήρε και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος ο οποίος επιβεβαίωσε δεύτερο αποκλειστικό δημοσίευμα του "Χ" αναφορικά με την εισαγγελική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Πληροφόρησε ότι "υπάρχει παράλληλη εισαγγελική έρευνα", κι επιβεβαίωσε πως "το πόρισμα θα βγει από την εισαγγελία, απλώς δεν θα ενημερωθούν οι πολίτες". Θύμισε, κατόπιν, πως "ζητήσαμε να γίνει έκθεση πραγματογνωμοσύνης από το ΤΕΕ Θράκης, θεωρώντας ότι είναι ο κατεξοχήν τεχνικός σύμβουλος του κράτους. Η διαδικασία δεν προχώρησε, γιατί η Αποκεντρωμένη δεν δέχθηκε την απευθείας ανάθεση, θεωρώντας ότι έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην Ήπειρο, σε παρόμοιο πρόβλημα, ενέκρινε την απευθείας ανάθεση. Ήταν καθαρά μία πολιτική θέση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γιατί κωλυσιεργούσε και δεν ήθελε να προχωρήσει γρήγορα το έργο".

Σε έξι μήνες ελπίζουν να ξεκινήσει το έργο
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο περιφερειάρχης έδωσε και το δικό του χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το πως προχωράει το χρονοδιάγραμμα. "Έχουμε ανάδοχο για την μελέτη, θα υπογράψουμε κι εκτιμώ ότι μέσα σε έξι μήνες περίπου ότι θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο", είπε. Από την μελέτη θα βγει το πόρισμα εάν θα πρέπει να κατασκευαστεί νέα γέφυρα ή να αποκατασταθεί η σημερινή. 

Θα φανεί έκτοτε το πως θα προχωρήσει η όποια κατασκευή. Στο ενδιάμεσο πάντως, η εικονιζόμενη σημερινή κατάσταση ανησυχεί τους διερχόμενους, γιατί φαίνονται να νέα ρήγματα της γέφυρας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ