ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Απριλίου, 2016 - 11:00
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ TON ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΝΔΡΕΥΜΕΝΟ

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής στη Θράκη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποια είναι όμως τα υλικά που κυριαρχούν την περίοδο της Σαρακοστής στο τραπέζι μας; Πως μαγείρευαν οι παλαιότεροι την περίοδο της νηστείας. Αυτά τα ερωτήματα απάντησε ο συγγραφέας Θανάσης Πανδρευμένος, μιλώντας σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν την Κυριακή, στο εστιατόριο Αδέλφια, τα μέλη των ΑΧΕΠΑ και Θυγατέρων της Πηνελόπης Κομοτηνής

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γαστρονομίας ως εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής, εξήγησε η πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης Μαίρη Κοσμίδου. Ο Θανάσης Πανδρευμένος μίλησε για τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής στη Θράκη κάνοντας αναφορά στο έθιμο της νηστείας στις θρησκείες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Όλγα Τσιούλφα
Αποχή από τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Αύξηση στην κατανάλωση τροφών όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά. 

Αυτή είναι η Σαρακοστή των Ορθόδοξων Χριστιανών, η πιο αυστηρή περίοδος νηστείας για την εκκλησία μας. Ξεκινά ουσιαστικά δύο εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα, με την κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων και λήγει με το Χριστός Ανέστη, μετά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.  Ποια είναι όμως τα υλικά που κυριαρχούν την περίοδο της Σαρακοστής στο τραπέζι μας; Πως μαγείρευαν οι παλαιότεροι την περίοδο της νηστείας. Αυτά τα ερωτήματα απάντησε ο συγγραφέας Θανάσης Πανδρευμένος, μιλώντας σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν την Κυριακή, στο εστιατόριο Αδέλφια, τα μέλη των ΑΧΕΠΑ και Θυγατέρων της Πηνελόπης Κομοτηνής. 

Είναι γνωστό πως η νηστεία είναι μια περίοδος που συμβάλει ευεργετικά στην υγεία αρκεί να γίνει με προσοχή. Είναι μια πράξη αυτοσυγκράτησης που σκοπό έχει την αποχή από κάποια τρόφιμα και όχι απαραίτητα την αύξηση της κατανάλωσης κάποιων άλλων όπως το ψωμί ή οι ξηροί καρποί. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γαστρονομίας ως εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής, εξήγησε η πρόεδρος των Θυγατέρων της Πηνελόπης Μαίρη Κοσμίδου. 

Ο Θανάσης Πανδρευμένος μίλησε για τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής στη Θράκη κάνοντας αναφορά στο έθιμο της νηστείας στις θρησκείες. Παράλληλα μίλησε για τα υλικά που χρησιμοποιούσαν για να εμπλουτίζουν το τραπέζι της νηστείας. 

Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά αλλά και τα θαλασσινά πρωταγωνιστούσαν στο σαρακοστιανό τραπέζι. 

Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν μπαχαρικά και μικρά μυστικά για να νοστιμεύουν το καθημερινό φαγητό και φυσικά τηρούσαν με ευλάβεια όσα προέβλεπε η εκκλησία. 

Η εκδήλωση έκλεισε με φαγητό. Οι παραβρισκόμενοι πήραν μία γεύση από τα πιάτα που σερβίρονται την περίοδο της νηστείας στην περιοχή της Θράκης, δοκιμάζοντας γεύσεις που γνωρίζουν πολύ καλά από τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες,  συνταγές που εκτελούν  και σήμερα τηρώντας το έθιμο της νηστείας. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πράσινο φως άναψε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και για την συνένωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  Θράκης και του ΤΕΙ  Καβάλας,   στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους βουλευτές του Σύριζα της περι

Ημερολόγιο