ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΕΥΕΙ Ο Δ. ΠΟΛΙΤΕΙΑΔΗΣ

Η επιτροπή που λύνει συμβιβαστικά οικονομικές διαφορές Δήμου Κομοτηνής και ιδιωτών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χρέη
Οφειλές
Δήμος Κομοτηνής

Πως μπορεί να προσφύγει ο πολίτης, η δυνατότητα μείωσης προστίμου έως και 50%

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο είναι απαραίτητη προκειμένου οποιοσδήποτε δημότης ή επαγγελματίας έχει μία οικονομική διαφορά με τον Δήμο Κομοτηνής, να τη λύσει μέσω της παραπομπής του στην επιτροπή επίλυσης με συμβιβασμό φορολογικών διαφορών. Η επιτροπή που αποτελείται από δύο δημοτικούς συμβούλους και έναν δημότη και στην οποία προεδρεύει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης, συγκροτήθηκε εκ νέου στην τελευταία συνεδρίαση της 14ης Ιανουαρίου 2019 δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής. Έργο της επιτροπής αυτής είναι η διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, που αφορούν αναγνώριση φορολογικής απαλλαγής ή μείωση οποιουδήποτε αυτοτελούς φόρου, τέλους, δικαιώματος, εισφοράς ή προστίμου μεταξύ Δήμου και φορολογουμένων.

Ο ενδιαφερόμενος δημότης καταθέτοντας το σχετικό παράβολο προσφεύγει στο διοικητικό Πρωτοδικείο. Την προσφυγή αυτή καταθέτει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής και βεβαιώνεται άμεσα το 40% της οικονομικής υποχρέωσης του ιδιώτη προς τον Δήμο και το υπόλοιπο 60% παραπέμπεται στην επιτροπή επίλυσης με συμβιβασμό φορολογικών διαφορών. Η επιτροπή θα εξετάσει αν θα πληρωθεί το υπόλοιπο ποσό. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις προθεσμίες, δηλαδή από την ημερομηνία επίδοσης του προστίμου π.χ. για τραπεζοκαθίσματα πρέπει εντός μηνός να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τα λοιπά πρόστιμα πρέπει να γίνει εντός 60 ημερών.

Από την εμπειρία του αντιδημάρχου Δημήτρη Πολιτειάδη προκύπτει ότι στην παραπάνω επιτροπή προσφεύγουν κυρίως επαγγελματίες στους οποίους έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα, για παράδειγμα για παράνομη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου. 

Στην περίπτωση επιβολής μικρότερου προστίμου η προσφυγή στην επιτροπή δεν συμφέρει οικονομικά τον ιδιώτη, αφού το ύψος του παραβόλου που θα κληθεί να πληρώσει στο  Διοικητικό Πρωτοδικείο είναι μεγαλύτερο από το σύνολο του προστίμου. 

Σήμερα, επίσης, ο κος Πολιτειάδης παρατηρεί τη μείωση όσων προσφεύγουν στην επιτροπή. Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί "γιατί έχουν αυστηροποιηθεί τα πρόστιμα περί κατάληψης κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα με το Νόμο 4483, αφού με την δεύτερη παράβαση ο επαγγελματίας μπορεί να χάσει την άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων για έξι μήνες. Οι επαγγελματίες είναι πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και δεν επιβάλλονται πρόστιμα, οπότε έχει μειωθεί και ο αριθμός αυτών που καλείται να εξετάσει η επιτροπή".

Η διάρκεια της θητείας των μελών της Επιτροπής λήγει με τη λήξη της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι