ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
Η «ΑΡΙΑΔΝΗ» ΜΠΛΕΧΤΗΚΕ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Γραφειοκρατικά προβλήματα στην προμήθεια αλατιού στην ΑΜ-Θ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γραφειοκρατία
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Έργα

Όσο παράλογο κι αν φαίνεται, συμβαίνει: Capital Controls στο αλάτι αποχιονισμού

Το μετεωρολογικό φαινόμενο που πλήττει αυτές τις ημέρες όλη την Ελλάδα και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ισχυρά, έχει το όνομα «Αριάδνη». Η επιλογή του ονόματος για κάποιους είναι ατυχής, αφού η μυθολογική Αριάδνη εξυπηρέτησε το Θησέα και τον έσωσε, σε αντίθεση με την «μετεωρολογική» που μόνο προβλήματα προκαλεί. 


Ωστόσο αμφότερες οι Αριάδνες έχουν ένα κοινό: Καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν Λαβύρινθο. Η μεν μυθολογική τον αντιμετώπισε με τον περίφημο «μίτο» που έδωσε στον Θησέα, η δε «μετεωρολογική» ακόμα ψάχνει τρόπο να βγει από το λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας. 


Ως γνωστόν τα καιρικά φαινόμενα των ημερών περιλαμβάνουν πολύ χιόνι, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η ρίψη αλατιού είναι ο μοναδικός τρόπος για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί. 
Παρά το γεγονός ότι η διατήρηση της βατότητας του οδικού δικτύου δεν είναι εφικτή σε όλες τις περιπτώσεις είναι κοινώς παραδεκτό ότι τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι «αλατιέρες» των δήμων και της Περιφέρειας εργάζονται συστηματικά.


Τι γίνεται όμως με το αλάτι; Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο αυτονότητα, όσο νομίζουμε οι περισσότεροι. Κι αυτό γιατί η γραφειοκρατία δυσχεραίνει σημαντικά την ήδη βεβαρημένη κατάσταση. 


Στις περισσότερες περιοχές της ΑΜΘ τα αποθέματα αλατιού έχουν εξαντληθεί από τις συνεχείς ρίψεις στους δρόμους εντός και εκτός πόλεων και η αναπλήρωση των ποσοτήτων μοιάζει περίπου με τον άθλο του Θησέα να σκοτώσει τον Μινώταυρο. 


Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υποδομών Κώστας Βενετίδης, οι προμήθειες αλατιού γίνονται «με το σταγονόμετρο» διότι δεν υπάρχει το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο περί προμηθειών. Πιο συγκεκριμένα, ο σχετικός νόμος στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούσαν να γίνουν οι προμήθειες αλατιού έχει πάψει να ισχύει από τον Αύγουστο του 2016, χωρίς όμως να έχει αντικατασταθεί. 
Ο συγκεκριμένος νόμος δεν αφορά φυσικά μόνο τις προμήθειες αλατιού, αλλά γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο γίνονται προμήθειες και συμβάσεις στον δημόσιο τομέα, παρόλα αυτά το «κενό» του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υφιστάμενη κατάσταση. 


Προς το παρόν, μία λύση που δόθηκε ήταν να συσταθεί μία επιτροπή αξιολόγησης – εξπρες στην ΑΜΘ, η οποία όμως μπορεί να εγκρίνει προμήθειες μέγιστης αξίας 20.000 ευρώ και παράλληλα γίνεται μία προσπάθεια να λυθεί το γραφειοκρατικό θέμα το συντομότερο δυνατό γιατί προφανώς δεν αφορά μόνο τη δική μας περιοχή, αλλά τη χώρα συνολικά. 


Στα καθ’ ημάς πάντως οι προμήθειες του –απολύτως απαραίτητου- αλατιού θα γίνονται προς το παρόν τμηματικά με στόχο πάντα να μείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο, έστω κι αν η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη. 


ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ» ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Εν τω μεταξύ και ενώ η ένταση των φαινομένων δεν αναμένεται να μειωθεί –και ειδικά ο παγετός- η Π.Ε. Έβρου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ο νομός ή έστω το βόρειο τμήμα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
Η ίδια σκέψη γίνεται και για το νησί της Σαμοθράκης, όπου η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη δεδομένης της οικονομικής ένδειας του νησιού, το οποίο διαθέτει ελάχιστο προσωπικό για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων. Ο αντιδήμαρχος Σαμοθράκης μάλιστα εκτελεί χρέη χειριστού εκχιονιστικού μηχανήματος για να παραμείνουν τουλάχιστον οι κεντρικοί δρόμοι του νησιού ανοιχτοί! 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε,  αφού ήδη άρχισαν οι πανηγυρισμοί επίσημα  στο Ζάππειο, αλλά και το διαδίκτυο πήρε φωτιά από στελέχη της συγκυβέρνησης, ότι βγαίνουμε από την κρίση και τα μνημόνια,

Ημερολόγιο