ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 10 Ιανουαρίου, 2015 - 00:00
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανικό κομβόι βοηθείας σε άπορους

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζυμαρικά, μπατονέτες και σάλτσα

Η ΑΜΘ είναι η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα όπου μοιράζονται τρόφιμα από τη συγκεκριμένη γερμανική οργάνωση «Κομβόι Βοηθείας» 

Από την Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε η διανομή των τροφίμων την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο στη Δράμα

Ρεπορτάζ  Όλγα Τσιούλφα
Σε πολίτες που σιτίζονται καθημερινά από το κέντρο σίτισης του δήμου Κομοτηνής, αλλά και όσους τελευταία εντάχθηκαν στις λίστες φτώχειας, μοιράστηκαν κιβώτια με τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής. Στο κέντρο σίτισης, χθες από νωρίς το πρωί έως και το απόγευμα, μοιράστηκαν τα πακέτα βοηθείας τα οποία ήρθαν από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Αποτελούν μία προσφορά Γερμανών εθελοντών της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κομβόι Βοηθείας». Στην Κομοτηνή μοιράστηκαν 300 δέματα τροφίμων, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη μοιράστηκαν 210 πακέτα τροφίμων και ανάλογες ποσότητες αλευριού, σε οικογένειες στο πολυκοινωνικό κέντρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης. 
Μακαρόνια, φασόλια, αλεύρι, κτλ. αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής περιελάμβαναν τα δέματα που μοιράστηκαν στους πολίτες της  Κομοτηνής. «Αυτή η οργάνωση αποτελείται από εθελοντές και τα τρόφιμα αγοράστηκαν με την οικονομική στήριξη ιδιωτών», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής ΜΚΟ στο «Χ»  Bert Meyer.  «Ένα μέρος από αυτά τα τρόφιμα, όπως το αλεύρι έχει έρθει κατευθείαν, άλλα όμως αγοράστηκαν. Εδώ στην Κομοτηνή μοιράστηκαν 300  δέματα των 10 ή 12 κιλών ανάλογα με τις οικογένειες. Κατά μέσο όρο η κάθε οικογένεια έλαβε 11 κιλά τρόφιμα», έκανε γνωστό. Σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα θα μοιραστούν συνολικά 650 δέματα τροφίμων. «Πριν ένα χρόνο είχαμε έρθει στην περιοχή μαζί με ένα άλλο μέλος της ΜΚΟ, είδαμε πόση ανάγκη υπήρχε και έτσι σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε, φέρνοντας τρόφιμα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον Bert Meyer, η ΑΜΘ είναι η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα όπου μοιράζονται τρόφιμα από τη συγκεκριμένη γερμανική οργάνωση, αλλά είναι μόνο η αρχή. «Θα γίνουν και άλλες αποστολές», είπε χαρακτηριστικά. Επιστρέφοντας στη Γερμανία ο Bert Meyer παίρνει μαζί του τα ευχαριστώ των ανθρώπων στους οποίους προσφέρθηκαν τα τρόφιμα. «Νιώθω ικανοποίηση ότι η καθημερινότητα τους λίγο καλυτέρεψε, αλλά και γιατί όλη η διαδικασία διανομής δούλεψε πολύ καλά», είπε χαρακτηριστικά. 

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 
«Η συνάντηση μας με τη ΜΚΟ είχε γίνει ένα χρόνο πριν και μετά από πολλά e-mail και πολλές συζητήσεις, ξεκίνησε να δίνεται αυτή η βοήθεια», είπε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης. «Εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικό  το γεγονός ότι μας βοηθούν μη κυβερνητικές οργανώσεις, γιατί σημαίνει ότι κάνουμε μία πολύ σημαντική δουλειά. Για να έρθουν να μας βοηθήσουν οι ΜΚΟ σημαίνει ότι τα πράγματα πάνε εκεί που πρέπει. Δηλαδή τα άτομα που έχουν την ανάγκη ξέρουν που πηγαίνουν», ανέφερε. Όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος απεσταλμένοι της γερμανικής ΜΚΟ είχαν επισκεφτεί τρεις φορές την Κομοτηνή προκειμένου να δουν πως λειτουργεί το κέντρο σίτισης, που πηγαίνουν τα τρόφιμα, «οπότε είδαν ότι αυτά τα τρόφιμα πάνε όπου πρέπει και ήρθαν και στην περιοχή μας. Το σημαντικό είναι ότι στις μικρές δυνάμεις που έχει ο δήμος Κομοτηνής προστίθενται και άλλες. Έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο κόσμο», τόνισε. 
ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ 
Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2014, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα διανομής τροφίμων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στη Ροδόπη. Η ένταξη της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ήταν από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο κ. Παντελεήμονας. Είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και ο μητροπολίτης αναλαμβάνοντας καθήκοντα το 2013, ζήτησε την ένταξη και του νομού μας. Χάρη σε αυτή την παρέμβαση το 2014 μοιράστηκαν δεκάδες δέματα, κάθε μήνα, σε άπορες οικογένειες.  Η προσφορά αφορούσε οικογένειες με ανήλικα τέκνα και ετήσιο εισόδημα μέχρι το ποσό των 8.000 ευρώ. Με αυτά τα κριτήρια έγινε η επιλογή των οικογενειών που έλαβαν τα δέματα. 

Συνολικά 56 οικογένειες στηρίχθηκαν για ένα χρόνο. Τα δέματα έφταναν μία φορά το μήνα, και περιελάμβαναν δύο κιβώτια. Είχαν τρόφιμα (γάλα, αλεύρι, ζάχαρη, ζυμαρικά, όσπρια) και είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόβουρτσες, οδοντόπαστες, σαπούνι, σαμπουάν), όσα δηλαδή απαιτούνται για τις ανάγκες μίας οικογένειας. Αυτό το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2014. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα διανομής τροφίμων από τον φιλανθρωπικό οργανισμό της αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή». 

Το  Δεκέμβριο κατατέθηκαν οι αιτήσεις των πολιτών, ενώ αυτό το διάστημα εξετάζονται. Όταν ανακοινωθεί η λίστα των δικαιούχων θα αρχίσει και η διανομή των τροφίμων. Ωστόσο είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πόσοι είναι οι δικαιούχοι και ποια θα είναι η διάρκεια του προγράμματος. 

Σημειώνεται ότι αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στις τέσσερις μητροπόλεις της Θράκης, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν οι τέσσερις μητροπολίτες με εκπρόσωπο του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πολιτικές διαστάσεις με  βολικές παρερμηνείες, στοχοποίηση  και επιδερμικές ερμηνείες, καθώς  και μηδενιστικές αναλύσεις για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη,  δεν μπορεί να επιδέχονται οι τραμπούκικες ενέργειε

Ημερολόγιο