fbpx Έξι μέτρα στο τραπέζι για να προληφθεί μεγαλύτερη εξάπλωση του covid-19
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 1 Αυγούστου, 2020 - 10:00
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Έξι μέτρα στο τραπέζι για να προληφθεί μεγαλύτερη εξάπλωση του covid-19

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
κορωνοϊός

Τι λένε οι ειδικοί και πώς θα κινηθεί ο σχεδιασμός από δω και πέρα 

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές, αλλά και τις πολιτικές αρχές μετά την συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στις επιτροπές των επιστημόνων να λάβουν μέτρα άμεσα όπου κρίνουν ότι χρειάζεται, ενώ ο στόχος παραμένει η μη εξάπλωση του ιού σε σημείο που «να χαθεί ο έλεγχος». 

Τα σενάρια είναι πολλά, ωστόσο αυτά που επιβεβαιώνονται και από τους ειδικούς είναι έξι:
Καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκα. Είναι το ακραίο σενάριο για χρήση μάσκας στην καθημερινότητά μας, ακόμη και σε ανοικτούς χώρους.

Χρήση μάσκας ακόμη και μέσα στους χώρους εργασίας. Κι αυτό είναι ακραίο σενάριο το οποίο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Χρήση μάσκας στις εκκλησίες. Προς το παρόν οι λατρευτικοί χώροι έχουν εξαιρεθεί και μια αλλαγή αυτής της κατάστασης αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους πιστούς.

Κόφτης στον αριθμό ατόμων σε καφέ, μπαρ, σούπερ μάρκετ. Να μπει δηλαδή πλαφόν 50 ή 100 ατόμων για τους χώρους διασκέδασης και μικρότερος απ’ ότι σήμερα, αριθμός, πελατών στα σούπερ μάρκετ.

Πλαφόν εισόδου σε καταστήματα, μπαρ, καφέ και μπιτς μπαρ ώστε αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού. Κι εδώ θα μπορούσε να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πελατών με την ευθύνη να την έχει η επιχείρηση.

Κλείσιμο beach bars ή των μεγάλων κλαμπς όπου σημειώνεται συνωστισμός.

Άλλωστε δεν είναι κρυφό πως η ανησυχία αφορά κυρίως τον συνωστισμό στα beach bars, τα club και τα Μέσα Μεταφοράς.

Γι’ αυτό το λόγο όπως ανακοινώθηκε θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα μέσα μεταφοράς και στα κλαμπ ειδικά στα νησιά. Μάλιστα καθώς πλησιάζει και ο Δεκαπενταύγουστος, οπότε αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών, κυρίως στη νησιωτική περιοχή, δεν αποκλείονται ειδικές οδηγίες για τα πανηγύρια.

Ακόμη και απαγόρευση της διοργάνωσης πανηγυριών βρίσκεται στο τραπέζι και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.  

Για τα παραπάνω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς και για τον λόγο που δεν αυξήθηκε η πληρότητα στα πλοία, μίλησε, μεταξύ άλλων, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Σχετικά με τον λόγο που η πληρότητα στα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε, ο ίδιος εξήγησε πως «πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία, ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως. Άλλος λόγος είναι η μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα φυσικά, οπότε το ένα κάθισμα κενό είναι το 50% πρακτικά για να τηρηθεί το 65% λαμβάνεις υπόψη και τους άλλους χώρους που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70 - 80% και εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι στις κοινόχρηστες αίθουσες υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου που έρχονται σε επαφή με τον άλλον επομένως το 100% δεν είναι δυνατό να συμβεί.

Γι αυτό κρατήσαμε ένα 80% ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60%», προσθέτοντας πως «η μάσκα ειδικά όταν χρησιμοποιείται καλά κρατάει πάνω από το 80% της μετάδοσης όταν χρησιμοποιείται απ’ όλους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το σπάσιμο της μετάδοσης αλλά ποτέ δεν προηγείται του χώρου, της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στους ανθρώπους», είπε ο καθηγητής. 

Γώγος: Σενάρια για «κόφτη» στον αριθμό ατόμων σε καφέ, μπαρ, σούπερ μάρκετ
Επίσης, ο κ. Γώγος ανέφερε πως τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να γίνουν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους, π.χ. να μην υπάρχει η ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σουπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες κέντρα διασκέδασης κλπ.. «Επομένως αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω, π.χ. από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown, δηλαδή σταματάνε την μετάδοση, είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι».

Αδύνατη η ιχνηλάτηση σε ένα beacb bar
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε πως «έχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε τέτοια πάρτι και ευτυχώς συνέβη σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά, όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του συγγενικού τους περιβάλλοντος.

Δεν ξέρουμε αν τα άτομα αυτά βρέθηκαν σε τέτοιους χώρους, και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση, προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar. To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο. Γι αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα». 

Απαγόρευση για πανηγύρια
Αναφορικά με τα πανηγύρια, ο κ. Γώγος σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο.

Συνήθως εκατοντάδες και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα και παραβιάζονται» ενώ εξήγησε πως από τον καιρό που έχει συσταθεί η επιτροπή τα μέτρα, συστήνονται με βάση τους κοινωνικοικονομικούς παράγοντες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρακολουθούνται συνεχώς.

Γιατί εξαιρέθηκε η εκκλησία από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
Σχετικά με τις εκκλησίες, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες. Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα, αν και η σύσταση παραμένει, είναι γιατί έχουμε μια πάρα πολύ καλη συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερώς τι θα γίνεται στις εκκλησίες, πχ πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. Άρα, έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό». 

Τέλος, ο κ. Γώγος σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων είπε πως «αυτή η εποχή είναι των νέων και δεν μπορούν να περιοριστούν, γι αυτό αυτοί οι νέοι είναι που έχουν την κοινωνική ευθύνη ώστε να συμμορφωθούν γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν την νόσο», ενώ τόνισε πως «η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορονωϊό».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά τι στεναχωριόμαστε σε αυτό τον τόπο,  αφού όλα θα τα φτιάξει η Διακομματική Επιτροπή; Φράγμα Κομψάτου, Ιασίου αλλά και αντιπλημμυρικά έργα και πλείστες άλλες παρεμβάσεις.