ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2016 - 11:00
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΣ ΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑ

Ένας ορειβάτης μάς συστήνει το διαφορετικό τρόπο ζωής του

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ψυγείο και τηλεόραση, δεν θα πάθουμε κάτι»

«Βιοποριστικά έχω επιλέξει αυτό τον τρόπο ζωής και δεν είμαι υπέρ της εργασίας»

Ρεπορτάζ Διονύσης Βοργιάς
Ο Βαγγέλης Μπάτζιος είναι ορειβάτης, αναρριχητής και άνθρωπος που ζει με τη δική του φιλοσοφία. Μακριά από τις ανέσεις των πόλεων, ζει στην ορεινή Μαρώνεια και μας συστήνει το δικό του διαφορετικό τρόπο ζωής, καλώντας μας να συνδεθούμε και πάλι με το στοιχείο μας, τη φύση. 

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ
Η γέννηση της κόρης του, πριν από 17 μήνες, έκανε τον Βαγγέλη να αναθεωρήσει τις αξίες της ζωής. Αποφάσισε να έρθει πιο κοντά στη φύση κι εδώ και μερικούς μήνες ζει μόνιμα στη Μαρώνεια, όπου και προπονείται καθημερινά για τις αναρριχήσεις του. 

Ο ίδιος μας περιγράφει την καθημερινότητά του: «Ξυπνάω γύρω στις 5μιση το πρωί, τρώω κάτι ελαφρύ, πίνω το τσάι μου και μετά ξεκινάει η προπόνηση που γίνεται στο βουνό με αναρρίχηση και διάφορες ασκήσεις, ενώ κάνω και χειμερινή κολύμβηση. Η διατροφή μου είναι λιτή και απέχω από οποιεσδήποτε καταχρήσεις», αναφέρει, ενώ προσθέτει το ανατρεπτικό επιχείρημα ότι ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να εργάζεται, με τη σύγχρονη έννοια που έχει λάβει ο όρος «εργασία». «Βιοποριστικά, έχω επιλέξει αυτό τον τρόπο ζωής, και δεν είμαι υπέρ της εργασίας. 

Ως φιλοσοφία μου πιστεύω ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει με αυτά που του προσφέρει η φύση. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι εναρμονισμένος με αυτή, για τη δική του ευτυχία και ευημερία. Είναι αντισυμβατικός αυτός ο τρόπος ζωής. Τώρα θα κόψω και το ρεύμα στο σπίτι στη Μαρώνεια. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς ψυγείο και χωρίς τηλεόραση, δεν θα πάθουμε κάτι», προσθέτει, ενώ ο λόγος για τον οποίο έχει προβεί σε αυτές τις ενέργειες είναι πως «με αυτό τον τρόπο ζωής είμαι πιο ήσυχος. Είναι ένας δύσκολος και μοναχικός τρόπος ζωής, όμως για να καταφέρεις τα μεγάλα πράγματα πρέπει να κάνεις και μεγάλες θυσίες».

ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΡΗ
Η οικογένειά του δεν είναι εγκατεστημένη μαζί του. Οι γονείς του και οι γυναίκα του, μολονότι αρχικά δεν ήταν ενθουσιασμένοι με αυτή την ιδέα, σιγά ?σιγά φαίνεται πως στηρίζουν τον Βαγγέλη στο εγχείρημα, ενώ αναφορικά με την κόρη του, μας λέει ότι «την παίρνω μαζί μου στο βουνό με ειδικό σακιδιάκι και της αρέσει πάρα πολύ. Έχω προσέξει πως, όταν είμαστε μαζί έξω, είναι πιο εύστροφη και χαρούμενη, γιατί βρίσκεται στο φυσικό στοιχείο».

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ
Πριν από μερικά χρόνια ο Βαγγέλης είχε ανεβεί στα 3.800 μέτρα στις Άλπεις. Φέτος το καλοκαίρι θα προσπαθήσει να πετύχει κάτι ακόμη πιο ανατρεπτικό, να ανεβεί στις τρεις υψηλότερες κορυφές των Άλπεων, δηλαδή στις κορυφές Mont Blanc, Anker και Matterhorn. Αυτή την περίοδο προπονείται, προκειμένου να είναι σωματικά και πνευματικά υγιής, ώστε να πετύχει στο εγχείρημά του.

ΜΑΓΙΚΗ Η ΜΑΡΩΝΕΙΑ
Κάθε μέρα ανακαλύπτει και μία ξεχωριστή γωνία, ανακαλύπτει ένα διαφορετικό τοπίο. Στόχος του είναι, μέσα από αυτή την προσπάθεια, να χαρακτηριστεί η ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας ως εθνικό πάρκο. «Η περιοχή είναι παραμελημένη και αναξιοποίητη, αλλά είναι κρίμα, γιατί καθημερινά ανακαλύπτω έναν παράδεισο εδώ», λέει.

Η ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΕΧΑΣΕ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ
Παλιότερα ορειβάτης γινόσουν για να χάνεσαι στον εαυτό σου και να μαγεύεσαι από τα τοπία. Πλέον πολλοί γίνονται ορειβάτες για ?τις φωτογραφίες. Αυτό είναι και το παράπονο του Βαγγέλη: «ενώ η ορειβασία είναι ένα άθλημα υπερβατικό- έχει καταντήσει να έχει ορειβάτες με iphone 7 ?να φωτογραφίζουν όλη τη διαδρομή. Δηλαδή η ορειβασία σήμερα έχει χάσει το νόημα της υπέρβασης και κάποια από τα ιδανικά της. Στην ορειβασία προσπαθείς με πολύ κόπο να κατακτήσεις κάτι, κι αυτό το αντίκτυπο θα είναι πολύ μικρό.

Σε παλιότερες εποχές, όπως τις δεκαετίες ?50-?70, υπήρχε πολύ μεγαλύτερη φτώχεια και μηδενικά μέσα και εξοπλισμός, αλλά παρόλα αυτά ο κόσμος πήγαινε και έκανε διαδρομές που και σήμερα δε μπορούν να γίνουν», επισημαίνει, χωρίς όμως να απορρίπτει τη σύγχρονη τεχνολογία, τονίζοντας ότι «είμαι υπέρ της τεχνολογίας και της δικτύωσης, αλλά θεωρώ ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο, όπως ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ο Βαγγέλης Μπάτζιος έχει αποφασίσει να ζει εναλλακτικά. Βεβαίως ακόμη ζει ?σε σπίτι και δικτυωμένος χάρη στην τεχνολογία. Και μπορεί προσωπικά να μην επιλέγαμε ποτέ τη μοναχική ζωή και την απόρριψη της εργασίας, ωστόσο η φιλοσοφία του Βαγγέλη μας ωθεί τουλάχιστον να ξαναβάλουμε τη φύση μέσα στη ζωή μας και να αναθεωρήσουμε κάποια ιδανικά τα οποία μας έχει «επιβάλει» ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μικροπολιτική στα ερείπια και στην απόγνωση και ρεπορτάζ βασισμένο στον ανθρώπινο πόνο και στην καταστροφή,  μόνο και μόνο για να αντιπολιτευτούν, η να πουλήσουν  η να ρίξουν ευθύνες,  μόνο στην  Ελλάδα γίνε

Ημερολόγιο