ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2017 - 13:21
ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο: 1 στους 2 ψήφισε στις εκλογές

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Εκλογές
Νίκος Αγγελίδης

Την πάταξη του λαθρεμπορίου, προτάσσει η διοίκηση

Ν. Αγγελίδης: "Αν μας το επιτρέψει το θεσμικό πλαίσιο, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε αγροτικό τμήμα"

Διονύσης Βοργιάς

Περίπου ένας στους δύο επαγγελματίες, έσπευσαν να καταθέσουν την ψήφο τους, στις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου. Μοναδικός υποψήφιος για την προεδρεία, ο νυν πρόεδρος Νίκος Αγγελίδης, επανεκλέχθηκε και σχεδιάζει την επόμενη θητεία.

Περίπου 160 ήταν οι ψηφοφόροι - συμμετοχή περίπου στο 45% - με τον κο Αγγελίδη να δηλώνει ικανοποιημένος από την συμμετοχή, για τρεις λόγους. Πρώτος, η πανελλήνια συμμετοχή: "Αν κρίνουμε από τη συμμετοχή στις κάλπες πανελληνίως, αυτή είναι η συνήθης συμμετοχή".

Δεύτερος, η υποχρεωτική καταβολή συνδρομής: "Στα επιμελητήρια για πρώτη φορά έγινε ψηφοφορία με προαιρετική συνδρομή, δηλαδή τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Δικαίωμα να ψηφίσει, έχει αυτός που είναι τακτοποιημένος οικονομικά. Όταν αυτό ήταν υποχρεωτικό, τότε υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ψηφίσουν περισσότερα μέλη. Τώρα, όμως, που η συμμετοχή είναι προαιρετική, το ποσοστό έχει πέσει, ειδικά επειδή διανύουμε μέρες οικονομικής ύφεσης, όπου οι επιχειρήσεις υπολογίζουν τα πάντα στα έξοδά τους".

Τρίτος, η ύπαρξη μόνο ενός συνδυασμού: "Η ύπαρξη δύο ψηφοδελτίων δημιουργεί μία κινητικότητα και συνήθως φέρνει περισσότερο κόσμο να ψηφίσει".

Παρά τις δυσκολίες όμως, ο Νίκος Αγγελίδης καταθέτει το σχόλιο ότι "οι επιχειρηματίες προσβλέπουν στον επιμελητηριακό θεσμό" και τη δέσμευση ότι "θα συνεχίσουμε την θητεία με σοβαρότητα".
 

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Νούμερο ένας στόχος, στη νέα θητεία, θα είναι η διεκδίκηση του νόμιμου εμπορίου. "Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη δυναμική στην πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου, γιατί τελευταία η περιοχή δέχεται πολύ μεγάλα πλήγματα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πίεση προς την κεντρική εξουσία, γιατί εμείς είμαστε γνωμοδοτικό όργανο. Έχουμε κάποιες ιδέες, οι οποίες αν λειτουργήσουν, πιστεύουμε ότι θα περιοριστεί κατά πολύ το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο", μας ενημερώνει ο κος Αγγελίδης.

Κατόπιν, απαριθμεί και τα υπόλοιπα σχέδια της διοίκησής του, μεταξύ των οποίων είναι η ψηφιοποίηση του επιμελητηρίου, η σύσταση αγροτικού τμήματος, και οι ποιοτικές μελέτες.

"Στόχος μας είναι να μπούμε στην ψηφιακή εποχή, κάνοντας ένα πλήρως ηλεκτρονικό επιμελητήριο. Επίσης, αν μας το επιτρέψει το θεσμικό πλαίσιο, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε αγροτικό τμήμα, μιας που οι αγροτικές επιχειρήσεις μπαίνουν σε άλλου είδους οργάνωση. Ακόμη, στοχεύουμε να μπούμε καλύτερα στο θέμα των μελετών, ώστε όσα ζητάμε να είναι ακόμη περισσότερο εμπεριστατωμένα από άποψη αριθμών", αναλύει ο πρόεδρος.

Ο ίδιος όμως αναγνωρίζει πως τα πράγματα είναι δύσκολα, ιδίως γιατί τα προγράμματα δεν "τρέχουν". Όπως μας λέει "δυστυχώς δεν τρέχουν τα προγράμματα, κι αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Η αποδοτικότητα των επιμελητηρίων, περνάει μέσα από προγράμματα, τα οποία δυστυχώς είναι όλα βαλτωμένα αυτή τη στιγμή".

Συμπερασματικά, ιδέες υπάρχουν, τεχνογνωσία κι εμπιστοσύνη επίσης, όμως η οικονομική κρίση και τα "βαλτωμένα" προγράμματα είναι τα μεγάλα εμπόδια στο έργο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

 

Αναλυτικά οι εκλεγέντες με βάση τους σταυρούς: 

Εμπορικό:

1. Χαλήλ Χασάν Ιμπραήμ

2. Κατίου Πασχάλης

3. Δεμήρ Τζεβάτ

4. Φραντζής Αντώνης

5. Κωνσταντινίδου Κική

6. Βαφειάδης Ανέστης

7. Μάντσιου Στυλιανή

8. Λεοντίδης Χρήστος

9. Βαφειάδης Βασίλης

10. Μεμέτ Τζεμάλ

11. Κυρίδης Γιώργος

12. Γραμμενίδης Μάρκος

13. Σαπουτζής Μιχάλης

14. Κουγιουμτζιάν Τακβόρ

 

Μεταποιητικό:

1. Κουρούδη Εμμανουέλλα

2. Σίσκος Παναγιώτης

3. Ιωάννου Χρύσα

4. Καραφύλλης Παναγιώτης

 

Υπηρεσιών:

1. Πραντσίδης Χρήστος

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ξεκάθαρα κερδίζει στα σημεία,  στην επικοινωνία και δημιουργεί μεγαλύτερη δυναμική συσπείρωσης, με την παρουσία σημαντικών στελεχών από όλους τους νομούς,  στην πρώτη επίσημη παρουσίαση, ομιλία, αλλά και την