ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2015 - 11:00
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ

Δύο βιβλία και πολλές διακρίσεις για φυσικό της Ροδόπης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αβραάμ Αποστολακάκης, επιστήμονας, καινοτόμος καθηγητής και συγγραφέας από το γυμνάσιο Νέου Σιδηροχωρίου

Ρεπορτάζ Άννα Μαυρίκου
Ο Αβράαμ Αποστολακάκης είναι καθηγητής φυσικής στο γυμνάσιο Νέου Σιδηροχωρίου. Πρόσφατα παρουσίασε το δεύτερο βιβλίο του και διακρίθηκε στο Athens Science Festival για τις καινοτόμες διδακτικές μεθόδους που εφαρμόζει στην τάξη.

Τον περασμένο Ιούνιο εξέδωσε και παρουσίασε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη», το οποίο αφορά μελλοντικές εφαρμογές των επιστημών στον κόσμο της φαντασιακής μυθιστορίας. Περιλαμβάνεται μια ιστορία σχετικά με τον Άρη, η οποία αποτελεί την πρόταση του συγγραφέα για το πώς ο άνθρωπος θα φθάσει στον πλανήτη αυτό, μιας και η NASA ήδη σχεδιάζει τέτοιο πρόγραμμα για το 2035. Το πρώτο βιβλίο λέγεται «Μαγεία, αγάπη, νοσταλγία» και εκδόθηκε το 2013. Πρόκειται για μια μυθιστορηματική αναζήτηση της εξήγησης των πάντων με τη βοήθεια της επιστήμης. Στην ουσία είναι δύο πρωταγωνιστές οι οποίοι αναπτύσσουν κάποια θέματα φυσικής με διαφορετικό τρόπο. Μέσα από ερωταπαντήσεις αναπτύσσεται και η μεταξύ τους σχέση. 

«Τα δύο βιβλία που έχω γράψει είναι μέρος της τριλογίας και όλα έχουν να κάνουν με την αναζήτηση της αλήθειας, δηλαδή με τις επιστήμες και με την ψυχολογία. Ερευνούν τα βαθύτερα κίνητρα που μας οδηγούν στο να κάνουμε ό,τι κάνουμε και να αναζητήσουμε τι υπάρχει πίσω από όλα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβραάμ Αποστολακάκης. Το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο συνδέονται νοητικά και πέραν των επιστημονικών εφαρμογών πραγματεύονται θέματα σχετικά με την ψυχολογία, την ηθική και την αναζήτηση απαντήσεων σε θεμελιώδη ερωτήματα της ζωής. Απομένει το τρίτο και τελευταίο μέρος, η συγγραφή του οποίου βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά του. Αυτό θα αναφέρεται στο παρελθόν και θα είναι περισσότερο ιστορικό. Θα ερευνά το πώς ο άνθρωπος ξεκίνησε να δημιουργεί επιστήμες. 

H αγάπη για τις επιστήμες και η αυτοέκδοση 
«Από μικρό παιδί μου άρεσαν πάρα πολύ οι επιστήμες και όλα όσα σχετίζονταν με αυτές. Μου άρεσε η φυσική και έγινα φυσικός. Είχα κάποιες ιδέες από παλιότερα τις οποίες ήθελα να αναπτύξω και να γράψω κάποια στιγμή. Έτσι το 2011, όταν είχα λίγο χρόνο, έγραψα το πρώτο μου βιβλίο». Ο Αβραάμ Αποστολακάκης δεν απευθύνθηκε σε κάποιον εκδοτικό οίκο για την έκδοση των βιβλίων του, αλλά επέλεξε να χρεωθεί ο ίδιος τα αντίτυπα και να τα διανέμει σε όποιον ενδιαφέρεται για αυτά. «Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες για κανονική έκδοση. Ο κόσμος δεν διαβάζει και τόσο πολύ, δεν αγοράζει και τόσο πολύ βιβλία. Επομένως, η αυτοέκδοση ήταν μια πρακτική λύση να βγάλω λίγα βιβλία τα οποία χρεώθηκα εγώ και θα τα έδινα στις παρουσιάσεις που κάνω ή σε όποιον ενδιαφέρεται». Οι αναγνώστες του προέρχονται κυρίως από τον περίγυρό του (φίλοι, συνάδελφοι, μαθητές) αλλά δεν λείπουν και άνθρωποι άγνωστοι για εκείνον, που με αφορμή την αγάπη τους για το συγκεκριμένο αντικείμενο ή τα βιβλία γενικότερα, έρχονται σε επαφή μαζί του. 

Αριστείο για… τα «Έξι καπέλα σκέψης» στην τάξη
Ο Αβραάμ Αποστολακάκης με εφαλτήριο την αγάπη του για τις φυσικές επιστήμες και τη διδασκαλία εφάρμοσε το σχολικό έτος 2012-2013 την καινοτόμο δράση με τίτλο «Μαθητές και καθηγητές ως επιμορφούμενοι και επιμορφωτές. Φοράμε τα έξι καπέλα σκέψης και μαθαίνουμε Φυσικές Επιστήμες» στο γυμνάσιο Νέου Σιδηροχωρίου, όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με τη μέθοδο "Six Thinking Hats" (Έξι καπέλα σκέψης) του Edward de Bono. Πρόκειται για μια μέθοδο επίλυσης προβλημάτων, όπου ένα θέμα μελετάται από έξι διαφορετικές σκοπιές, ξεχωρίζοντας τα θετικά, τα αρνητικά και τις εναλλακτικές προτάσεις. Στη συνέχεια όλα αυτά εξάγουν ένα τελικό αποτέλεσμα. «Σε ένα από τα σεμινάρια που παρακολούθησα έμαθα μια καινούργια διδακτική μέθοδο και την εφάρμοσα στα μαθήματα φυσική, χημεία, βιολογία, γεωγραφία και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα με έναν πρωτότυπο τρόπο. Στους μαθητές άρεσε πάρα πολύ, έμαθαν πολύ πιο εύκολα και συνεργάστηκαν», επεσήμανε.

Το έργο βραβεύτηκε ως καινοτόμο και έλαβε αριστείο στον θεσμό «Αριστεία και ανάδειξη Καλών Πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» το 2013 από το υπουργείο Παιδείας και ήταν μέσα στα 100 πρώτα μεταξύ 1035 έργων που κατατέθηκαν από καθηγητές και δασκάλους όλης της χώρας. Η πρακτική παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ επιστημών Athens Science Festival που έγινε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τον περασμένο Μάρτιο κατά τη διάρκεια του βιωματικού σεμιναρίου «Η διδασκαλία των Θετικών Επιστημών στα σχολεία: Πώς μπορεί να γίνει καλύτερη;», αφού επιλέχτηκε μεταξύ των 30 καλύτερων έργων. «Στο Athens Science Festival μελετήσαμε πώς μπορεί αυτή η μέθοδος να εφαρμοστεί στις βιώσιμες πόλεις. Εφαρμόζοντας τα «Έξι καπέλα σκέψης» και μελετώντας ένα πρόβλημα που έχει μια πόλη μπορούμε να κάνουμε πρόταση για μια βιώσιμη πόλη», δήλωσε.

«Γενικά στη δουλειά μου προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο. Επιμορφώνομαι συνεχώς. Πιστεύω στην επιμόρφωση, δηλαδή ο καθηγητής να μαθαίνει συνεχώς καινούργια πράγματα και αυτά μετά να τα εφαρμόζει. Οι δασκαλοκεντρικές μέθοδοι διδασκαλίας έχουν μείνει στο παρελθόν, ενώ η μαθητοκεντρικές, που απαιτούν από τους μαθητές τους ίδιους να πάρουν πρωτοβουλίες και να ψάξουν οι ίδιοι τις πληροφορίες, είναι μέθοδοι οι οποίες είναι μέθοδοι του μέλλοντος», τόνισε ο Αβραάμ Αποστολακάκης. 

«Οι νόμοι της ζούγκλας έχουν επικρατήσει έναντι των νόμων της λογικής»
Ως νέο άνθρωπο και πατέρα η κρίση δεν θα μπορούσε να τον αφήσει αδιάφορο. «Η κρίση που βιώνουμε σήμερα, εκτός από οικονομική, είναι και αξιακή, ηθική και συναισθηματική. Έχουμε βάλει το προσωπικό συμφέρον πάνω από το γενικό καλό και επιτρέψαμε το χρήμα να καθοδηγεί τα πάντα στη ζωή μας. Οι νόμοι της ζούγκλας έχουν επικρατήσει έναντι των νόμων της λογικής», ανέφερε και αμέσως συμπλήρωσε: «Έχουμε ξεχάσει να σεβόμαστε και να αγαπάμε. 

Εκεί πρέπει να δράσουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς. Να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται, να αγαπούν, να συνεργάζονται και να εκτιμούν τα απλά πράγματα σε μια τόσο σύνθετη κοινωνία». Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη διχόνοια που σπάρθηκε μεταξύ των πολιτών: «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι -και ας διαφωνούμε. Πρέπει να μπορούμε να κοιταχτούμε στα μάτια. Σε χαλεπούς καιρούς οι συμπολίτες μας θα είναι οι μοναδικοί μας σύμμαχοι».

Ο Αβραάμ Αποστολακάκης είναι ένας νέος άνθρωπος που δημιούργησε μέσα στο σκοτάδι και τις δυσκολίες της κρίσης, αντλώντας αισιοδοξία από τους γύρω του και την αγάπη του για το επάγγελμά του, προσφέροντας ελπίδες για ένα πιο φωτεινό μέλλον και αποτελώντας παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πολιτικές διαστάσεις με  βολικές παρερμηνείες, στοχοποίηση  και επιδερμικές ερμηνείες, καθώς  και μηδενιστικές αναλύσεις για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη,  δεν μπορεί να επιδέχονται οι τραμπούκικες ενέργειε

Ημερολόγιο