ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου, 2012 - 00:00
KATA THN ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Διπλωματικό ατόπημα του Τούρκου προξένου να αναφερθεί στους ψευτομουφτήδες!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Είστε φίλος» του είπε ο τοποτηρητής μητροπολίτης  κ. Δαμασκηνός 
Τα δυσμενή σχόλια που ακολούθησαν τη συνάντηση του με την μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμωνα τον έκαναν να σκεφτεί δύο φορές πριν επιδιώξει συνάντηση με τον τοποτηρητή της μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής και μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, αλλά τελικά επικράτησε η επιθυμία του να τον συναντήσει από κοντά. Ο Τούρκος πρόξενος Ιλχάν Σενέρ ήταν ο επίσημος επισκέπτης της μητρόπολης χθες το βράδυ, όπου τον υποδέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός και αποκαλύπτοντας μάλιστα και ο ίδιος την επιθυμία που είχε να τον γνωρίσει. Στην κεντρική αίθουσα της μητρόπολης έγινε η συνάντηση και ο μητροπολίτης δεν έκατσε στον επισκοπικό θρόνο, αφού προτίμησε η συζήτηση να γίνει σε πιο φιλικό κλίμα. Δεν απέκλεισαν τη δημοσιογραφική κάλυψη σε όλη τη διάρκεια της συνάντησής τους, ενώ ο πρόξενος έσπευσε να πει ότι «εγώ είμαι διπλωμάτης των ανοιχτών λόγων και ανοιχτών θυρών».

Με δώρα από την Κωνσταντινούπολη και μία επιστολή με ευχές για τις γιορτές συνόδεψε την επίσκεψή του στον μητροπολίτη κ. Σενέρ, ο οποίος μνημόνευσε τη συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Ξάνθη με τον εκεί μητροπολίτη. Μάλιστα εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί τα σχόλια που ακολούθησαν κυρίως στον ηλεκτρονικό Τύπο δεν ήταν καθόλου κολακευτικά, ιδιαίτερα για τον σεβασμιότατο στον οποίο έθεσαν το ερώτημα «γιατί δεχτήκατε να δείτε τον εχθρό». Αυτά τα σχόλια, όπως είπε ο πρόξενος του προκάλεσαν φόβο για μία επόμενη συνάντηση με κάποιον άλλο θρησκευτικό ηγέτη των χριστιανών στην περιοχή. Να μη φοβάστε, επισήμανε ο κ. Δαμασκηνός «είστε φίλος». 
ΕΞΗΡΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Η συζήτηση αρχικά εκ μέρους του Τούρκου προξένου επικεντρώθηκε στην προσωπικότητα του οικουμενικού πατριάρχη, λέγοντας πως είναι μεγάλη τύχη για τους πιστούς να έχουν έναν τέτοιο πνευματικό άνθρωπο για θρησκευτικό ηγέτη. Με αφορμή την αναφορά του στον πατριάρχη μίλησε για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης παραδεχόμενος ότι το τουρκικό κράτος στο παρελθόν έκανε λάθη, αλλά πλέον έχει αλλάξει. Μίλησε για τα ιδρύματα της μειονότητας που από το 1930 και μετά περιήλθαν στο τουρκικό κράτος, αλλά πλέον επιστρέφονται, ενώ έδωσε ως παράδειγμα αλλαγής την πραγματοποίηση κάθε χρόνο θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας. Όσο για το θέμα της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, αυτό όπως είπε είναι κάτι για το οποίο «δεν μπορούμε να αποφανθούμε εμείς, είναι θέμα της Ορθοδοξίας και πρέπει να το σεβαστούμε». Η Τουρκία κάνει βήματα στο θέμα των θρησκευτικών ελευθερίων, είπε περαιτέρω ο πρόξενος, χωρίς όπως τόνισε «να περιμένουμε αντάλλαγμα, αλλά ελπίζουμε να γίνουμε παράδειγμα». 

ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ

Υπάρχουν ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών και στη μειονότητα της Θράκης, επισήμανε ο Τούρκος πρόξενος, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, δηλαδή στην πραγματοποίηση μηχανοκινήτων πορειών σε χωριά της Ροδόπης με μουσουλμανικό πληθυσμό. Απέφυγε να κατονομάσει ο ίδιος ποιος κάνει αυτές τις ακραίες ενέργειες, όπως τις χαρακτήρισε και ανέφερε πως μίλησε με την αστυνομία και επιβεβαίωσε ότι αυτές γίνονται από ξενόφερτους και δεν αντικατοπτρίζουν το γενικό κλίμα. Στο σημείο αυτό έγινε το ατόπημα, όταν είπε πως «οι αιρετοί μουφτήδες (σ.σ. ψευτομουφτήδες) έκαναν έκκληση στους ανθρώπους της μειονότητας να μην απαντήσουν σε αυτές τις προκλήσεις». Συνέχισε όμως το λόγο λέγοντας στον μητροπολίτη «όταν μιλάω στους ανθρώπους της μειονότητας τους λέω είστε Έλληνες πολίτες, πατρίδα σας είναι η Ελλάδα και τη λύση στα προβλήματά σας θα τη βρείτε στην Αθήνα, μην την ψάχνετε αλλού». 

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Εξήρε τον Τούρκο πρόξενο για την επίσκεψή του στη μητρόπολη ο κ. Δαμασκηνός λέγοντας «ήταν καιρός να ανοίξει η πόρτα για να έχουμε επικοινωνία, διότι μέσω αυτού θα οικοδομήσουμε το μέλλον του τόπου». Χαιρέτισε την πολιτική της Τουρκίας που αναθεώρησε σε πολλά ζητήματα και εξέφρασε την ελπίδα του και στην Ελλάδα να αναθεωρήσουν. «Το λάθος είναι η αδιαφορία» είπε ο μητροπολίτης αναφερόμενος ειδικότερα σε θέματα Θράκης σημειώνοντας πως «η χριστιανική κοινότητα στη μητρόπολη Διδυμοτείχου αδιαφορεί για τους μουσουλμάνους γιατί είναι μειοψηφία. Εγώ όμως επισκέπτομαι χωριά όπου κατοικούν μουσουλμάνοι και τους λέω θέλω να είμαι δίπλα σας, δε σας περιθωριοποιώ». Απευθυνόμενος στον πρόξενο τόνισε «με τις καλές μας σχέσεις μπορούμε να γίνουμε παράδειγμα για τον κόσμο».

Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από μία ώρα, ενώ πολύ σύντομα αμέσως μετά τις γιορτές, ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αποδεχόμενος την πρόσκληση του Τούρκου προξένου θα τον επισκεφτεί στον προξενείο στην Κομοτηνή. Εκεί αναμένεται να συζητήσουν και για την πρόθεση του μητροπολίτη Διδυμοτείχου να διοργανώσει τον επόμενο χρόνο ένα συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού στο Διδυμότειχο για το οποίο όπως είπε θα ζητήσει τη συνδρομή του Τούρκου διπλωμάτη, αφού στην περιοχή υπάρχουν πολλά οθωμανικά μνημεία. Τέλος, ο Ιλχάν Σενέρ ενδιαφέρθηκε να μάθει για το πότε θα αναδειχθεί ο νέος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής μεταφέροντας μάλιστα τις πληροφορίες του για την ύπαρξη υποψηφίου από την Ξάνθη. Ο κ. Δαμασκηνός του απάντησε ότι υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι και η εκλογική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μικροπολιτική στα ερείπια και στην απόγνωση και ρεπορτάζ βασισμένο στον ανθρώπινο πόνο και στην καταστροφή,  μόνο και μόνο για να αντιπολιτευτούν, η να πουλήσουν  η να ρίξουν ευθύνες,  μόνο στην  Ελλάδα γίνε

Ημερολόγιο