fbpx Δημοτικό Συμβούλιο: «Ναι» στον θετικό ισολογισμό του 2019
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, 2020 - 12:33
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΜΕ 35 «ΝΑΙ» ΚΑΙ 1 «ΟΧΙ»

Δημοτικό Συμβούλιο: «Ναι» στον θετικό ισολογισμό του 2019

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δήμος Κομοτηνής
Γκαράνης Γιάννης
Δημήτρης Πολιτειάδης

Τι είπαν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης

Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής που έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου με τηλεδιάσκεψη (αλλά χωρίς να επιτρέπονται δημοσιογράφοι για ακόμη μία φορά) σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτική αρχής, το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία (35 «ναι, 1 «όχι») την έγκριση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσεως της χρήσεως 1-1/31-12-2019 του Δήμου Κομοτηνής (υπ΄αριθ. 388/2020 ΑΟΕ). Όπως αποτυπώνεται στον ισολογισμό, στα αποτελέσματα χρήσης,  ο Δήμος Κομοτηνής παρουσιάζει ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα.

Την «χρηστή διαχείριση» διαφήμισε ο δήμαρχος

Ο δημάρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, σε δηλώσεις του έδωσε έμφαση στην οικονομική κατάσταση του Δήμου Κομοτηνής, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «άριστη». Αναλυτικά δήλωσε τα εξής: «Με συνέπεια απέναντι στους δημότες και χρηστή διαχείριση επιχειρούμε να διατηρήσουμε οικονομική ευρωστία, ώστε να καταφέρουμε ν’ ανταποκρινόμαστε στις αυξημένες απαιτήσεις της κρίσιμης περιόδου, αλλά και να μπορούμε να συνεισφέρουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό στην απάλυνση των οικονομικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των Ελλήνων και- κατά συνέπεια- και οι δημότες μας.

Ο  Δήμος Κομοτηνής προχωρά βήμα- βήμα στην αποπληρωμή των οφειλών του προς τις τράπεζες, οφειλές που είχαν δημιουργηθεί από χρηματοδοτήσεις που έγιναν το 2009 και μας υποχρέωσαν πρωτίστως να ακολουθήσουμε πολιτικές συνετής διαχείρισης και δευτερευόντως να υπηρετήσουμε αναπυξιακά οράματα. Με δεδομένο ότι απομένει ένα δανειακό υπόλοιπο ύψους 945.723 ευρώ, από τα αρχικά 3.000.000 ευρώ, που λήγει τον Μάρτιο του 2024 οι στρατηγικές μας επιλογές στηρίζονται σε καλά υπολογισμένα έξοδα που θα μας επιτρέπουν να δώσουμε το πολιτικό και οικονομικό «παρόν» και να υλοποιήσουμε πολιτικές με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Κάθε μέρα αποδεικνύουμε ότι σεβόμαστε στο ακέραιο τα χρήματα των δημοτών μας. Ταυτόχρονα, φροντίζουμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές μας, αλλά και να διαχειριζόμαστε ορθά τα περιουσιακά μας στοιχεία».

Δ. Πολιτειάδης: «Ο Δ. Κομοτηνής βελτιώνει διαρκώς τα οικονομικά του»

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Πολιτειάδης, ως εισηγητής του ισολογισμού δήλωσε: «Ο Δήμος Κομοτηνής  βελτιώνει  διαρκώς τα οικονομικά του, αυξάνει την ακίνητη περιουσία του,   κατορθώνει  να είναι  συνεπής στις υποχρεώσεις του, πληρώνει χωρίς την παραμικρή  καθυστέρηση δάνεια και  προμηθευτές και   επιτυγχάνει πολύ καλές εκπτώσεις  στους διαγωνισμούς. Και το σπουδαιότερο,  καλύπτει τα έξοδά του από τα έσοδά του, δεν παράγει ζημιές από τη λειτουργία του και δεν επιβαρύνει τους δημότες του. Η δε  πιστοληπτική του   ικανότητα   διατηρείται  σε  υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας τη  θετική εικόνα των οικονομικών του».

Ολόκληρη η εισήγηση του Δ. Πολιτειάδη:

Καταθέτουμε σήμερα προς έγκριση  στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον ισολογισμό  του  Δήμου Κομοτηνής για το έτος 2019.

Ο ισολογισμός είναι η κύρια οικονομική κατάσταση που απεικονίζει με αριθμούς ,  σε μια δεδομένη στιγμή, συνήθως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους,  την  κατάσταση μιας μονάδας. Αναφέρεται σε πραγματικά στοιχεία, σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό όπου γίνεται πρόβλεψη μεγεθών   .

Αποτελείται από δύο ισοσκελισμένες  στήλες,  το ενεργητικό και το παθητικό . Το παθητικό απεικονίζει τις πηγές προέλευσης των κεφαλαίων  που διαχειρίζεται μια μονάδα και το ενεργητικό τον τρόπο με τον οποίο τα κεφάλαια αυτά  έχουν επενδυθεί.

Σε κάθε ισολογισμό υπάρχει και o πίνακας με τα αποτελέσματα  χρήσης, στο οποίο αποτυπώνεται το  τελικό αποτέλεσμα που  προκύπτει  από τη λειτουργία της μονάδας, και διαμορφώνεται από  την σχέση εσόδων –εξόδων  .

Για πέμπτη συνεχή χρονιά συνεχίζουμε  και παρουσιάζουμε  ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα και παράλληλα κατορθώνουμε  και βελτιώνουμε  όλα  τα  βασικά του  μεγέθη, πράγμα που σημαίνει ότι όλες μας οι προσπάθειες που κάναμε για το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου αποδίδουν θετικά αποτελέσματα .

Έτσι λοιπόν οι σπουδαιότερες μεταβολές των  οικονομικών  στοιχείων  του ισολογισμού του 2019, σε σύγκριση με τα στοιχεία του  ισολογισμού  του 2018 είναι οι εξής:

ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ:

Στα πάγια, αύξηση κατά 2,4%παρουσιάζει η αξία των ακινήτων. Για τις  απαιτήσεις που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια και αναφέρομαι σε βάθος 20ετιας, συνεχίζουμε και διατηρούμε προβλέψεις, ώστε να μπορεί ο δήμος να ανταποκριθεί ακόμη και σε πιο δύσκολες οικονομικές καταστάσεις. Κύρια αιτία της δημιουργίας των προβλέψεων είναι η μη ανταπόκριση πληρωμής προς τον Δήμο των υποχρεώσεων  από τους οφειλέτες του, λόγω της  οικονομική κρίση, καθώς  και η έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, παρά  τα μέτρα που έχουμε λάβει για τον περιορισμό τους, όπως ρυθμίσεις οφειλών, μέτρα είσπραξης κ.α.   Μείωση κατά ποσοστό 21% εμφανίζουν τα διαθέσιμα του Δήμου. Έτσι λοιπόν μετά  την επίτευξης της οικονομικής ευρωστίας του δήμου,και την επίτευξη του στόχου μας  για την οικονομική του Θωράκιση, σε συνδυασμό με την σημαντική μείωση των δανειακών μας υποχρεώσεων,  επενδύουμε τα διαθέσιμα μας,    αποδεικνύοντας ότι συνεχίζουμε την διαδικασία που είχαμε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά μέσω των προϋπολογισμών να μετακυλήσουν και να επενδυθούν σε έργα, υπηρεσίες  και παροχές προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ:

Σταθερή και σημαντική  μείωση παρουσιάζουν οι υποχρεώσεις μας από Τραπεζικό δανεισμό. Έτσι σε σχέση με το 2018 παρουσιάζουν μείωση 35% μια και οι  οφειλές μας πληρώνονται κανονικά και ως εκ τούτου όλα μας τα δάνεια είναι ενήμερα. Τα δανειακά μας υπόλοιπα προέρχονται από χρηματοδοτήσεις τους έτους 2009 και από τότε και μέχρι σήμερα  δεν έχουμε προχωρήσει στην σύναψη  νέων δανείων. Στις 31-12-2018τέσσερα δάνεια εξοφλήθηκαν  ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόσθετη ρευστότητα 309.500€ ανά έτος. Υπάρχει  πλέον μόνο  ένα δάνειο με υπόλοιπο 945.723€ αρχικού ποσού 3.000.000€ που λήγει στις 26-3-2024. Έτσι ο δήμος μας χρόνο με τον χρόνο,  έχει στην διάθεση του μια επί  πλέον ρευστότητα που την   επενδύει σε παραγωγικούς σκοπούς. Τέλος οι οφειλές μας σε τρίτους είναι σε πολύ χαμηλό σημείο,   στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, αφορούν τρέχουσες υποχρεώσεις που είναι στην διαδικασία  της πληρωμής,  μια και ο Δήμος μας είναι σε θέση οποιαδήποτε δαπάνη που αναλαμβάνει  να την πληρώνει αμέσως.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ:

Από τα  στοιχεία του πίνακα των αποτελεσμάτων χρήσης, το σπουδαιότερο  και σημαντικότερο στοιχείο είναι το θετικό αποτέλεσμα   για πέμπτη  συνεχή χρονιά.

Έτσι  με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχειά αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Κομοτηνής  οικονομικά βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, βελτιώνει  τα οικονομικά του, αυξάνει την ακίνητηπεριουσία του, κατορθώνει  να είναι  συνεπής στις υποχρεώσεις του,  πληρώνει χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση δάνεια και  προμηθευτές και επιτυγχάνει   πολύ καλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς.

Και το σπουδαιότερο, καλύπτει τα έξοδα του από τα έσοδα,  δεν παράγει από την λειτουργία του ζημίες, δεν επιβαρύνει τους δημότες του, η δε πιστοληπτική του   ικανότητα  διατηρείται  σε  υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας την  θετική εικόνα των οικονομικών του .

Βέβαια όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν,  χωρίς την συμμετοχή και την άριστη συνεργασία που υπάρχει με το προσωπικό του Δήμου, το οποίο και ευχαριστώ θερμά  για τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει.

 Με την ελπίδα ότι η πορεία  αυτή των οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής θα συνεχισθεί,  παρά  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε το 2020 εξ αιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και στα νοικοκυριά, που επηρεάζουν την πορεία των οικονομικών  του Δήμου, σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και είμαστε στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ώρα που στην Ελλάδα προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τι σημαίνει κόκκινο απλό και τι βαθύ, για τα μέτρα, τις απαγορεύσεις  και τους κανόνες  που θα εφαρμοστούν ανά περιοχή, ο Ερντογάν προσπαθεί να πουλήσει στο